woensdag 26 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina

EXTRA PAGINA
De vijf ontwerpen
Gepubliceerd: 2008-05-10
door: Stadsredactie

Fortis / VestedaDe door Utrecht gegunde plannen van Fortis Vastgoed Ontwikkeling en Vesteda kennen de historische Europese stad als inspiratiebron. Een stad met een hoge ruimtelijke kwaliteit en een vormgeving, waarin de historie van de stad zich weerspiegelt. De plannen zijn ontworpen door AWG Architecten uit Antwerpen, Prof. Hans Kollhoff, Berlijn/Zurich/Rotterdam, Geurst & Schulze, Den Haag, DOK Architecten Amsterdam (Liesbeth van der Pol), en Cruz y Ortiz Arquitectos, Sevilla/Amsterdam. Het openbare gebied wordt vormgegeven door Buro Lubbers uit Den Bosch en de constructie door het bureau Arup uit Londen/Amsterdam. Verder hebben de adviesbureaus Inbo, PRC, Spark en Mansholt aan de plannen bijgedragen.Foto: Gevelimpressie van een gebouw aan de singel die ligt aan de westzijde van Leidsche Rijn Centrum.

AM / IPMMV / Wilhelm & CoHet plan van AM Vastgoedontwikkeling, IPMMC en Wilhelm & Co is gebaseerd op een klassieke Romeinse stad. Blikvanger is een prachtig plein daaraan publieke functies als musea. Het architectenteam dat hiervoor was aangetrokken, bestond uit Claus en Kaan Architecten (Rotterdam), Conix Architects (Brussel), Dunnett Craven (Londen), Jean-Paul Viguier (Parijs), Köther Salman Koedijk Architecten (Amsterdam), Meyer en van Schooten (Amsterdam), Search (Amsterdam), NL Architecten (Amsterdam) en landschapsarchitect Agence Ter (Parijs).Foto: Het stadsplein met belangrijke cultuurfuncties als het Rietveldmuseum en het Limesmuseum. Het lichtspel wordt veroorzaakt door de parkeergarage.

ING / Proper-StokEen autonoom stadshart met een klassieke, gelaagde uitstraling. Dát zag de ontwikkelingscombinatie ING Real Estate en Proper-Stok Ontwikkelaars voor ogen bij haar inzending voor Leidsche Rijn Centrum. Gelaagdheid in woon-, winkel- en verblijfsniveaus met een uiteenlopend karakter, op een klassiek stedenbouwkundig patroon. Een spannende ‘Europese’ binnenstad. Het architectenteam namens ING RED bestaat uit: Diederendirrix Architecten (hoofdarchitect); de Nederlandse architecten Vera Yanovshtchinsky, Bedaux de Brouwer en Monadnock; de Zwitserse architecten EM2N, Silvia Gmuer en Stuecheli; en landschapsarchitect Karres en Brands.Foto: Klassiek stedelijke elementen zijn de boulevard, de arcades, het plein, de verborgen, groene binnenhoven.

Multi / BAM / SynchroonLeidsche Rijn Centrum was volgens de visie van Multi Vastgoed, BAM enSynchroon (voorheen Johan Matser) een meerlaagse stad: ‘double deck city’. Een team van ontwerpers heeft onder leiding van stedenbouwkundige Joan Busquets de plannen van supervisor Jo Coenen (namens Projectbureau Leidsche Rijn) verder geïnterpreteerd, verfijnd en verrijkt. De masterplanvisie van de gemeente Utrecht is door Busquets samen met de Italiaanse ontwerper Cino Zucchi, de drie jonge Nederlandse architectenbureaus 24H, Onix, M3H, en het in-house ontwerpbureau van Multi Vastgoed, T+T Design, uitgewerkt tot een rijke variatie van ideeën, oplossingen en beelden.Foto: Het planteam wil het centrumgebied verrijken met markante plekken en icoongebouwen.

Bouwfonds / MABVolgens Bouwfonds en MAB draait het in Leidsche Rijn Centrum om een stadshart met heldere zichtlijnen. Voor de uitwerking van de plannen hebben Bouwfonds en MAB een aantal toonaangevende architectenbureau ingeschakeld. Allies and Morrison Architecs (Verenigd Koninkrijk) voor het ontwerp Knoopgebouw; RKW Architektur + Städtebau (Duitsland) voor de gebouwontwerpen Boulevard en de Kernwinkelstraat en Studio Schaeffer Architecten (Nederland) voor de gebouwontwerpen Boulevard en Singel en Winkelstraat. Als consultants zijn opgetreden: Locatus, Pieters Bouwtechniek, Okeys advies en Mission.Foto: Allies and Morrison Architecs (Verenigd Koninkrijk) tekenen voor het ontwerp van het Knoopgebouw.© 2007-2012 AllesoverUtrecht