maandag 18 februari 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina

Opiniepagina
Variapagina


Zo verliep de dag van de moord op Anne Faber, volgens Michael P.
Gepubliceerd: 2018-06-11 18:32:00
Door: RTV Utrecht
UTRECHT/DEN DOLDER - Het is negen maanden geleden dat de Utrechtse Anne Faber (25) om het leven werd gebracht en vandaag deed dader Michael P. zijn verhaal in de rechtbank. Hier volgt een reconstructie van de dag zoals die volgens P. verliep. Belangrijk: veel van zijn beweringen worden ernstig betwist door justitie en zijn niet bewezen.

Onderstaande tekst kan schokkende details bevatten.

Het is vrijdagochtend 29 september 2017 als Michael P. al vroeg wakker wordt in de Altrecht-kliniek in Den Dolder. Hij verblijft daar vanwege een eerdere veroordeling voor een dubbele verkrachting in Nijkerk. De man krijgt binnen de kliniek veel vrijheid en gaat erg vroeg de deur uit, naar eigen zeggen om een cadeau te kopen voor zijn moeder. De rechter vindt dat vreemd omdat winkels toen nog dicht waren.

DRUGS
P. is al voor 10.00 uur 's ochtends helemaal doorgesnoven. Hij heeft dan tien tot vijftien Ritalin-pillen naar binnen gewerkt. "Hij eet ze als snoepjes", zegt zijn dealer in een verklaring. Ritalin is een medicijn dat wordt gebruikt door ADHD-patiënten, maar staat in de drugswereld ook bekend als middel om wakker en opgewekt te blijven. P. zelf zegt dat hij zich door de het spul 'goed en stabiel' voelt.

Overdag heeft P. ook een gesprek met zijn behandelaars. Ze zijn tevreden over hem en zeggen dat hij meer vrijheid mag krijgen. P. probeert de Altrecht-medewerkers om de tuin te leiden. Hij doet zijn best om een zo goed mogelijke versie van zichzelf te laten zien.

BOTSING
Het is tegen het einde van de middag als het drama begint. Het is erg slecht weer: het regent en later op de avond trekken onweersbuien over het midden van Nederland. Michael P. rijdt met zijn scooter over een bospad in Den Dolder, op een steenworp afstand van Altrecht. Hij heeft gereedschap bij zich omdat hij van plan is te gaan klussen bij zijn kliniek. Dan botst hij tegen Anne aan.

Het verhaal gaat verder onder de video.

[Video:1656369|Tv-reconstructie van het verhaal van Michael P.]

De vrouw is op dat moment bezig met een lange fietstocht vanuit haar woonplaats Utrecht. Ze heeft al helemaal door Hollandsche Rading en Baarn gefietst en is op dat moment bezig aan de terugweg.

Anne wil na de botsing de politie erbij halen, zegt P. Maar zijn scooter is niet verzekerd en daarom 'flipt' hij. Tot dat moment is P. nog niet van plan haar iets vreselijks aan te doen, zegt hij. De rechter betwijfelt dat.

VERKRACHTING
P. laat een mes zien aan Anne, pakt haar telefoon en vernielt die en dwingt haar met hem mee te gaan het bos in. Daar dwingt hij haar tot seks. P. zegt dat hij op dat moment nog niet van plan is haar te doden. Hij wil haar na de verkrachting loslaten in het bos, zegt hij.

Maar dat verandert als Anne zich na de verkrachting probeert te verzetten. Er ontstaat een worsteling en Anne steekt het mes in de hand van P. Hij besluit haar handen vast te binden met tie-wraps en haar verder mee het bos in te nemen. Hij legt Anne achterop zijn scooter en rijdt een stuk verder.

De tekst gaat verder onder de tweet.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006165196677754880]

MOORD OF DOODSLAG
De twee klimmen bij vliegbasis Soesterberg over een hek en komen aan bij een ander bospad. Anne, die volgens P. tot dan toe redelijk rustig bleef, ziet een fietser en begint om hulp te schreeuwen. P. wordt razend en geeft haar klappen op haar hoofd. "Hou je bek, hou je bek", schreeuwt hij. Anne gaat door met roepen en dan gebeurt volgens P. 'in een opwelling' het fatale: hij pakt het mes en snijdt haar keel door. Anne overlijdt.

Na haar dood vlucht P. in de richting van zijn kliniek, maar onderweg besluit hij toch weer om te keren. Met het mes snijdt hij haar handen los en doet hij haar kleding uit. "Dat deed ik misschien om de sporen weg te krijgen, maar ik weet het niet precies meer", zegt hij in de rechtbank. Het Openbaar Ministerie lijkt niet te geloven dat P. zijn slachtoffer pas toen van de kleding heeft ontdaan. Dat is vermoedelijk al voor de verkrachting gebeurd.

SPULLEN VERSPREIDEN
P. vervoert het volgens hem zojuist ontklede lichaam van Anne naar een slagboom op de vliegbasis. Daar bedekt hij haar met bladeren. Dan begint hij spullen te verspreiden. Hij is daar uren mee bezig. Haar kleding stopt hij in haar rugtas en die legt hij bij een Altrecht-gebouw. Haar fiets en jas laat hij achter in Huis ter Heide. Ook rijdt hij naar Spakenburg, waar zijn moeder woont, om spullen te dumpen. De rechter vindt het een rare poging om sporen uit te wissen. Dat vindt P. bij nader inzien zelf ook, zegt hij.

's Avonds gaat P. eten bij zijn moeder. Hij is helemaal natgeregend tijdens de lange fietstocht, dus krijgt hij van zijn moeder schone kleren én mag hij de auto lenen om de terugweg droog door te komen.

Met de auto rijdt P. niet naar Den Dolder, maar eerst naar Zeewolde. Daar is hij opgegroeid. Hij graaft een gat in een bos met als doel om Anne daar te begraven.

NAAR ZEEWOLDE GEBRACHT
Later rijdt hij terug naar Soesterberg om Anne op te halen. Hij legt haar in zijn auto en wordt bijna betrapt door wandelaars die langslopen. Eenmaal aangekomen in Zeewolde wast hij het naakte lichaam van Anne. "Dat was vreselijk", zegt P. nu. "Er gaat van alles door je heen over de nabestaanden en de familie." Dan begraaft hij haar.

Vervolgens laat P. zijn auto schoonmaken bij een wasserette in Amersfoort. Daarna probeert hij zijn 'normale leven' op te pakken. Hij brengt de wagen terug bij zijn ouders en bezoekt zijn opa en oma. Ook gaat hij met de trein naar Maastricht om zijn zwangere vriendin te bezoeken.

In de dagen daarna gebruikt P. veel cocaïne en bezoekt hij prostituees in Amsterdam. De zoektocht naar Anne is dan volop gaande. Sommige spullen van haar worden gevonden, maar de politie heeft nog geen idee dat Michael P. iets met de zaak te maken heeft.

De tekst gaat verder onder de tweet.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006162481360797696]

Pas maandag 9 oktober wordt hij aangehouden. De politie heeft DNA-materiaal gevonden dat hem aan de zaak linkt. P. weigert in eerste instantie mee te werken met het onderzoek. Later krijgt hij naar eigen zeggen gewetenswroeging en begint hij alsnog te praten. Donderdag 12 oktober wordt het lichaam van Anne gevonden in Zeewolde.

TWIJFELS OVER VERKLARING
Het Openbaar Ministerie heeft grote twijfels over het verhaal van P. Justitie vermoedt dat hij Anne wel degelijk met voorbedachten rade heeft verkracht en gedood. Zo zou de botsing op de scooter helemaal niet toevallig zijn geweest, als die botsing überhaupt al heeft plaatsgevonden. Ook zou P. in de periode voor het drama discutabele zoektermen hebben gebruikt in Google. Bovendien is het lichaam van Anne zo ernstig toegetakeld dat justitie niet gelooft dat ze haar verkrachting passief heeft ondergaan. Morgen, dinsdag, gaat het OM vertellen hoe de zaak volgens hen precies is gegaan.  meer 

Stuur dit bericht door!

Regio nieuws

‘Iconisch’ American Hotel wordt Hard Rock Hotel, compleet met de pyjama van Elvis

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Hoofdkantoor KPMG staat symbool voor alles wat misging in de accountancy

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Minister Schouten laat de hoop varen en streeft nu naar ‘fatsoenlijke overgangsperiode’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Politiewagen crasht in Bilthoven, twee gewonden
Gewonden bij instorten praalwagen carnavalsoptocht Schalkwijk
Gewonden bij instorten praalwagen Schalkwijk
Einde seizoen voor Hoogland-middenvelder Schilthuis
Tafeltennis: Topper tussen VTV en Den Helder wordt geen topper
IJsselmeervogels gedeeld koploper na gelijkspel AFC
De Meern wint opnieuw en klimt uit dal
Van der Haar tweede bij Brico Cross in Hulst
Eerste officiële lentedag van 2019 een feit
Hoogland wint opnieuw en is tien duels ongeslagen
Verdwaalde mountainbikers op de bon geslingerd in Lage Vuursche
Bouw woonzorgcentrum Bunnik begonnen: "Het is heel pijnlijk allemaal"
Hoogland rest van het seizoen zonder Voorwald
Motorrijder aangereden op de A2 bij Nieuwegein
Nieuw kijkcijferrecord voor de Luizenmoeder
GVVV versterkt zich met verdediger
Waterleiding gesprongen in Bunschoten
Auto vliegt uit de bocht en rijdt nog 200 meter door bosjes
Aanhanger met verfafval uitgebrand in Soesterberg
Auto belandt in berm nadat wiel afbreekt
Handballers Houten winnen van Aristos
GVVV krijgt wat het verdient: nul punten
IJsselmeervogels minimaal een dag koploper Tweede Divisie
Een kijkje in de keuken van Paleis Soestdijk
Spakenburg stelt zege in eerste helft veilig
Eemdijk blijft hekkensluiter na zesde verliespartij op rij
Duel DOVO - VVOG krijgt geen winnaar
Van der Haar wéér vierde, dit keer in recordrace Van der Poel
Veldrit Amersfoort keert definitief niet terug in Bos Birkhoven
Teuleurstellende twaalfde plaats Van Rouwendaal bij seizoensopening
Eerste warmterecord 2019 is een feit
De Boer, Velzeboer en Prengers sluiten EYOF af met brons relay
Van Schip rijdt twee (mogelijk drie) onderdelen op WK baan
Nog nooit was het zo warm op 16 februari
Brandweer bevrijdt man uit auto na botsing op N227
Dronken automobilist ramt lantaarnpaal in Leidsche Rijn
Flinke botsing op A28 bij Hooglanderveen
Traumahelikopter landt bij eenzijdig ongeluk met fietser Soesterberg
Pokertafels in aanhanger gestolen in Soest
Motorrijder gewond bij val op Lekdijk


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht