vrijdag 19 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina

Opiniepagina
Variapagina


Twee boeken over Anne Faber: "Veel mensen hadden behoefte om te praten"
Gepubliceerd: 2019-04-15 20:57:00
Door: RTV Utrecht
UTRECHT/UTRECHT - De vermissing van Anne Faber hield Nederland twee weken in zijn greep. Een jonge vrouw die vertrekt voor een fietstocht, waarvan ze nooit is thuisgekomen. 13 dagen lang was Anne Faber spoorloos. Deze week verschijnen twee boeken over haar en haar lot.

De oom van Anne, Hans Faber, schreef een gedetailleerd verslag van de vermissing, de zoektocht en het afscheid van zijn nichtje: Anne, kroniek van een zoektocht. Ook verslaggever Yelle Tieleman schreef een boek over haar: Hoe kon dit gebeuren?

Tieleman zat vanavond bij UVandaag om te praten over zijn boek, dat morgen gepubliceerd wordt. Het boek van Faber kwam afgelopen vrijdag uit. Volgens Tieleman is het toeval dat de twee boeken rond dezelfde tijd zijn uitgekomen. "De familie Faber heeft niet echt aangekondigd dat ze bezig waren met een boek. En dat is prima, volgens mij kunnen de twee boeken heel goed naast elkaar bestaan."

VERSCHILLEN
"Het boek van de familie Faber gaat heel erg over Anne en over hoe zij het allemaal beleefd hebben. Mijn boek heeft een wat breder perspectief: het gaat ook over Michael P. en de kliniek waar hij verbleef. Het is een veel breder thema."

Wat de familie van Anne van zijn boek vindt weet Tieleman nog niet. "Ik heb nog geen contact met ze gehad, maar we hebben ze wel op de hoogte gehouden tijdens het proces en ze hebben intussen ook een exemplaar ontvangen."

VEEL DETAILS
In het boek van Tieleman staan veel details, onder meer over de dag van de verdwijning van Anne, maar ook over de jeugd van haar moordenaar. "Ik heb natuurlijk met heel veel mensen gesproken", vertelde Tieleman. "Met jeugdvrienden van hem en ook met mensen die met hem in de klas hebben gezeten. Zij hebben verteld hoe zij het allemaal hebben beleefd."

Volgens Tieleman hadden veel mensen ook de behoefte om te praten: "Je komt via via steeds een stapje verder. En mensen kwamen ook naar mij, ze wilden hun ei echt even kwijt."

"RARE SNUITER"
Tijdens die gesprekken kon hij een aardig beeld vormen over P.: "Het is iemand die in zijn jongste jeugd al outcast was, niet echt geliefd, vroeger al een rare snuiter. Toen hij wat ouder werd, vond hij een beetje aansluiting en werd hij een beetje geaccepteerd. Pas op het moment dat hij op een school terecht kwam voor kinderen met een leerachterstand, vond hij aansluiting. Toen hij daarna ook nog aan de drugs ging, ging het pas echt fout."

[Video:2146416|De uitzending van UVandaag, waarin Yelle Tieleman vertelt over zijn boek]

ANNE'S VADER
In het boek van Hans Faber komt de schuldvraag uitgebreid aan bod. Duidelijk is dat de familie van Anne vraagtekens zet bij het optreden van Justitie, nadat Michael P. een paar jaar eerder veroordeeld werd voor de verkrachting van twee meisjes. De man krijgt geen tbs opgelegd, onder meer omdat hij weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek.

In het boek beschrijft Hans Faber hoe Anne's vader Wim zich verdiepte in de achtergrond van Michael P. "We moesten praten over Wims onderzoek. Hij was er ruim twee maanden mee bezig geweest. In die twee maanden was hem duidelijk geworden wie er gefaald had bij de eerdere veroordeling van P.: het gerechtshof in Arnhem. Dat hof had zich onvoldoende ingespannen om een stoornis bij P. vast te stellen, terwijl er genoeg aanwijzingen waren om hem tbs met dwangverpleging op te leggen."

Ook wordt beschreven hoe het voor de familie was om te horen dat er een man was aangehouden in verband met de verdwijning van Anne, die een een achtergrond heeft op het gebied van zedenmisdrijven. Een passage uit het boek: 'Waarom zat hij in die kliniek?' vroeg Elze (de moeder van Anne, red). 'Hij heeft een achtergrond op het gebied van gewelds- en zedenmisdrijven.' Een zin als een mokerslag. 'Dan is Anne waarschijnlijk verkracht', zei Elze zacht.

GRUWELIJK
Vooral de vader van Anne wilde na het vinden van haar lichaam alles weten over haar laatste uren. Hij vroeg zich af wat voor vader hij zou zijn als hij zou wegkijken. "Hij hoefde zichzelf niet te sparen, vond hij", schrijft Hans. Hij wilde Anne ook zien nadat ze gevonden werd.

Samen met Anne's moeder ging hij kijken. "Elze had zich voorgenomen lieve woorden tegen Anne te zeggen, maar toen ze haar dochter zag kon ze niets meer uitbrengen. Anne was onherkenbaar."

De vader van Anne, Wim Faber, ging later nog een keer kijken. "Hij zag de contouren van verwondingen en bloeduitstortingen. Het waren er veel."

NAWOORD
Het nawoord van het boek is aan Wim Faber. Hij schrijft over het 'onbeschrijflijke leed' dat P. heeft toegebracht, maar ook over de straf die P. opgelegd kreeg voor de verkrachting en het doden van zijn dochter. De gedachte dat Michael P. wellicht ooit vrijkomt kan hij niet verdragen. "Ik gruwel bij die gedachte. Het zou voor mij onacceptabel zijn."

Daarom schrijft hij ook over de doodstraf: "Kan het misschien zelfs zo zijn dat P. het recht op leven heeft verspeeld? Een vergaande gedachte, ik besef het, maar voor mij de moeite van het onderzoeken waard."

Het boek van de familie van Anne Faber is intiem. Hans Faber vraagt zichzelf in het boek ook af of het wellicht niet te privé is. Hij schrijft inzicht te willen geven in de zoektocht die veel mensen met elkaar verbond. Hen wil hij door middel van het boek bedanken. Ook is het werk een eerbetoon aan Anne. "Verbinding, dat is waar Anne voor stond en nog steeds voor staat."LEES OOK


  meer 

Stuur dit bericht door!

Regio nieuws

Minister Schoutens nieuwe visie op kringlooplandbouw is verre van baanbrekend

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Koninklijke uitvaart geoefend met koets en al, maar ‘zonder directe aanleiding’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

De gematigde stem van het compromis heeft gewonnen

Bron: AD© AD
D-Day-vlag voltooit reis van Soesterberg naar Washington
Inbreker uit Baarn aangehouden in Laren
College wil overweg Den Dolder sluiten voor auto's
Nieuwe moordverdachten in onderzoek naar motorbende Caloh Wagoh voor het eerst voor de rechter
Verkeersoverlast op A27 door bermbrand
Misstanden ontdekt bij controle wasserij Nieuwegein
Meander bouwt nieuw complex met operatiekamers
Roze sprinkhaan gespot in de buurt van Paleis Soestdijk
Basisschool Hagestein groeit razendsnel en heeft leerkrachten genoeg
Straat in Vleuten afgesloten wegens gaslek, monteurs en brandweer aanwezig
Groenewegen grijpt net naast ritzege in Tour
Politie zoekt getuige op badslippers in moordzaak Rob van Eijk
Celine van Duijn tiende in WK-finale: "Succesvol toernooi"
Moskee besmeurd met poep en maandverband
'Lieveheersbeestje is het moeilijkste woord voor kinderen die hier net wonen'
RC Eemland met Georgisch international naar Ereklasse
GVVV altijd thuis om half drie, duel tegen AFC verplaatst
OM moet toch onderzoek doen naar arrestatie Michael P.
Schoonspringster Van Duijn naar Olympische Spelen: "Het was alles of niets"
Van Rouwendaal buiten top-10 op vijf kilometer
Politie hekelt gefrustreerde bestuurders na ernstig ongeluk: ‘Er vocht iemand voor zijn leven’
Politie hekelt gefrustreerde bestuurders na ernstig ongeluk: ‘Iemand vocht voor zijn leven’
Taghi is 'ouder' getekend: zo ziet Nederlands meestgezochte crimineel er nu mogelijk uit
Thiemo de Bakker verliest in tweede ronde Dutch Open Amersfoort
Jongetje uit Vianen zwaargewond na heftig auto-ongeluk in Brabant
Margreet bij de sociale werkvoorziening: Iedereen aan het werk!
Jongen (16) moet cel in na steekpartij op tramhalte Nieuwegein
WK waterpolo: Oranje stunt net niet tegen de VS
Spakenburg moet Nijholt uit het hoofd zetten
Nog drie Nederlanders naar tweede ronde Amersfoort
Nieuwegeinse wereldkampioen bodypainting
Juwelier overvallen in Amersfoort, twee verdachten opgepakt
Puck Pieterse naar EK mountainbiken
Houten trekt jeugdinternational aan
Dijkman niet naar hoofdtoernooi in Dijon
Gestolen bus van de A12 geplukt, bestuurder aangehouden
Twintig miljoen euro tegen bodemdaling in Groene Hart
Abcoudense studente racet met zonne-auto door Australië
DOVO haalt Kai Huisman van Heracles
Al meer dan 60.000 handtekeningen voor hogere jeugdstraf


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht