donderdag 25 april 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina

Opiniepagina
Variapagina


Twee boeken over Anne Faber: "Veel mensen hadden behoefte om te praten"
Gepubliceerd: 2019-04-15 20:57:00
Door: RTV Utrecht
UTRECHT/UTRECHT - De vermissing van Anne Faber hield Nederland twee weken in zijn greep. Een jonge vrouw die vertrekt voor een fietstocht, waarvan ze nooit is thuisgekomen. 13 dagen lang was Anne Faber spoorloos. Deze week verschijnen twee boeken over haar en haar lot.

De oom van Anne, Hans Faber, schreef een gedetailleerd verslag van de vermissing, de zoektocht en het afscheid van zijn nichtje: Anne, kroniek van een zoektocht. Ook verslaggever Yelle Tieleman schreef een boek over haar: Hoe kon dit gebeuren?

Tieleman zat vanavond bij UVandaag om te praten over zijn boek, dat morgen gepubliceerd wordt. Het boek van Faber kwam afgelopen vrijdag uit. Volgens Tieleman is het toeval dat de twee boeken rond dezelfde tijd zijn uitgekomen. "De familie Faber heeft niet echt aangekondigd dat ze bezig waren met een boek. En dat is prima, volgens mij kunnen de twee boeken heel goed naast elkaar bestaan."

VERSCHILLEN
"Het boek van de familie Faber gaat heel erg over Anne en over hoe zij het allemaal beleefd hebben. Mijn boek heeft een wat breder perspectief: het gaat ook over Michael P. en de kliniek waar hij verbleef. Het is een veel breder thema."

Wat de familie van Anne van zijn boek vindt weet Tieleman nog niet. "Ik heb nog geen contact met ze gehad, maar we hebben ze wel op de hoogte gehouden tijdens het proces en ze hebben intussen ook een exemplaar ontvangen."

VEEL DETAILS
In het boek van Tieleman staan veel details, onder meer over de dag van de verdwijning van Anne, maar ook over de jeugd van haar moordenaar. "Ik heb natuurlijk met heel veel mensen gesproken", vertelde Tieleman. "Met jeugdvrienden van hem en ook met mensen die met hem in de klas hebben gezeten. Zij hebben verteld hoe zij het allemaal hebben beleefd."

Volgens Tieleman hadden veel mensen ook de behoefte om te praten: "Je komt via via steeds een stapje verder. En mensen kwamen ook naar mij, ze wilden hun ei echt even kwijt."

"RARE SNUITER"
Tijdens die gesprekken kon hij een aardig beeld vormen over P.: "Het is iemand die in zijn jongste jeugd al outcast was, niet echt geliefd, vroeger al een rare snuiter. Toen hij wat ouder werd, vond hij een beetje aansluiting en werd hij een beetje geaccepteerd. Pas op het moment dat hij op een school terecht kwam voor kinderen met een leerachterstand, vond hij aansluiting. Toen hij daarna ook nog aan de drugs ging, ging het pas echt fout."

[Video:2146416|De uitzending van UVandaag, waarin Yelle Tieleman vertelt over zijn boek]

ANNE'S VADER
In het boek van Hans Faber komt de schuldvraag uitgebreid aan bod. Duidelijk is dat de familie van Anne vraagtekens zet bij het optreden van Justitie, nadat Michael P. een paar jaar eerder veroordeeld werd voor de verkrachting van twee meisjes. De man krijgt geen tbs opgelegd, onder meer omdat hij weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek.

In het boek beschrijft Hans Faber hoe Anne's vader Wim zich verdiepte in de achtergrond van Michael P. "We moesten praten over Wims onderzoek. Hij was er ruim twee maanden mee bezig geweest. In die twee maanden was hem duidelijk geworden wie er gefaald had bij de eerdere veroordeling van P.: het gerechtshof in Arnhem. Dat hof had zich onvoldoende ingespannen om een stoornis bij P. vast te stellen, terwijl er genoeg aanwijzingen waren om hem tbs met dwangverpleging op te leggen."

Ook wordt beschreven hoe het voor de familie was om te horen dat er een man was aangehouden in verband met de verdwijning van Anne, die een een achtergrond heeft op het gebied van zedenmisdrijven. Een passage uit het boek: 'Waarom zat hij in die kliniek?' vroeg Elze (de moeder van Anne, red). 'Hij heeft een achtergrond op het gebied van gewelds- en zedenmisdrijven.' Een zin als een mokerslag. 'Dan is Anne waarschijnlijk verkracht', zei Elze zacht.

GRUWELIJK
Vooral de vader van Anne wilde na het vinden van haar lichaam alles weten over haar laatste uren. Hij vroeg zich af wat voor vader hij zou zijn als hij zou wegkijken. "Hij hoefde zichzelf niet te sparen, vond hij", schrijft Hans. Hij wilde Anne ook zien nadat ze gevonden werd.

Samen met Anne's moeder ging hij kijken. "Elze had zich voorgenomen lieve woorden tegen Anne te zeggen, maar toen ze haar dochter zag kon ze niets meer uitbrengen. Anne was onherkenbaar."

De vader van Anne, Wim Faber, ging later nog een keer kijken. "Hij zag de contouren van verwondingen en bloeduitstortingen. Het waren er veel."

NAWOORD
Het nawoord van het boek is aan Wim Faber. Hij schrijft over het 'onbeschrijflijke leed' dat P. heeft toegebracht, maar ook over de straf die P. opgelegd kreeg voor de verkrachting en het doden van zijn dochter. De gedachte dat Michael P. wellicht ooit vrijkomt kan hij niet verdragen. "Ik gruwel bij die gedachte. Het zou voor mij onacceptabel zijn."

Daarom schrijft hij ook over de doodstraf: "Kan het misschien zelfs zo zijn dat P. het recht op leven heeft verspeeld? Een vergaande gedachte, ik besef het, maar voor mij de moeite van het onderzoeken waard."

Het boek van de familie van Anne Faber is intiem. Hans Faber vraagt zichzelf in het boek ook af of het wellicht niet te privé is. Hij schrijft inzicht te willen geven in de zoektocht die veel mensen met elkaar verbond. Hen wil hij door middel van het boek bedanken. Ook is het werk een eerbetoon aan Anne. "Verbinding, dat is waar Anne voor stond en nog steeds voor staat."LEES OOK


  meer 

Stuur dit bericht door!

Regio nieuws

Acht jaar cel voor ‘natuurgenezeres’ die drugsverslaafde ibogaïne toediende

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Vicepresident Thom de Graaf van de Raad van State: ‘Kun je de elite vertrouwen? Dat is de vraag’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Minister verbiedt gebruikt stroomhalsbanden bij honden

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Meeuwsen en Meppelink beginnen met winst in China
Brand in Chinees restaurant Leersum
Een decennium duofiets in Linschoten: "Zonder die fiets zou ik binnen zitten"
Stroomstoring treft Nieuwegeinse wijk Batau Zuid
Telefoons onderzocht van man met 200 gram softdrugs in Groenekan
Vrouw (23) gewond na eerste motorrijles
Versierd treinstation Amersfoort klaar voor Koningsdag
Natuurgenezeres Sara Glatt in hoger beroep
Kunstwerk voor Koningsdag in de maak: "Het bouwen is een feest"
Van Baarle als 81ste over de finish in Waalse Pijl
‘Anne Faber had ieders dochter, zus of vriendin kunnen zijn’
Directeur en bestuur school Oud Zandbergen weg na problemen
Jarenlange celstraffen voor ontvoering in Soest
Brand in gebouw met oldtimers in Eemnes
Floortje Mackaij 18e in Waalse Pijl
Traumateam naar Bunnik, motorrijder gewond
Oudere man in scootmobiel zwaargewond na aanrijding in Woerden
Fietser omgekomen bij ongeluk met vrachtwagen bij Rhenen
Politie nog altijd in Soest na vondst lichaam
Wielrenners botsen in Vianen, meerdere gewonden
Ambulance naar verkeerde straat gestuurd: fietser halfuur gewond op straat
IJsselstein heeft twee nieuwe rondvaartboten na verwoestende brand: ''We zijn er weer''
Pontjodikromo stunt in dubbelspel, vroeg klaar in enkelspel
Paasvakantie wordt drama in Amersfoort: camper vliegt in brand
Politiefan uit Rhenen laat zelfgemaakt politiemuseum zien aan wijkagent
Nieuwe beelden van schietincident Doorn: "Waarschijnlijk behoorlijk zwaar crimineel milieu"
'Bedrijf geeft leveren vervuild zand in Veenendaal toe'
Scooterrijder gewond na botsing met auto in Wilnis
Stapel boomstammen in brand gestoken in Mijdrecht
Lichaam gevonden bij huiszoeking in vermissingszaak Soest
Fret gedumpt in Zeist
Dennis Schouten deelt beelden van onwel worden: ‘Het kan zomaar misgaan’
Margreet in de gevangenis: terug naar je geloof
Cel en tbs geëist voor bijna dodelijke aanval op huisarts
N224 bij Austerlitz afgesloten na eenzijdig ongeval
Van de Zandschulp naar tweede ronde in Angers
Colllege B&W Houten keurt sluiting spoedhuisartsenpost af
Amersfoortse 'dropman' telt af naar Koningsdag
Brandweerwagen slaat om na botsing op weg naar beginnende bosbrand
Dronken automobilist zwalkt van stoeprand naar stoeprand ''als in een flipperkast''


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht