zaterdag 24 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina

Opiniepagina
Variapagina


Deze man was krijgsgevangene in Japan in de oorlog, maar weinig mensen kennen dit verhaal
Gepubliceerd: 2019-08-15 05:31:00
Door: RTV Utrecht
BREUKELEN - Bij 4 of 5 mei weet iedereen wat er gebeurde in 1945. Maar wat er gebeurde op 15 augustus 1944 is lang niet zo algemeen bekend. Jarenlang wilde niemand de verhalen vertellen en horen. Maar 75 jaar na dato, staan we op twee plekken in onze provincie stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Vandaag is er in De Bilt en Breukelen een herdenking.

Precies op deze dag hield de Japanse keizer een radiotoespraak waarin hij zich overgaf. Nederlands-Indië was vrij van de bezetting van Japan. Het betekende het einde van de oorlog in Zuidoost-Azië. Het is vandaag een belangrijke dag voor Renie Vis-de Ceuninck van Capelle uit Breukelen.

[Image:2290516|Renie met haar moeder en vader.]

Haar vader, Frits Rudolf de Ceuninck van Capelle, was 3,5 jaar krijgsgevangene op Java en Singapore. Hij werkte aan de Birma Spoorweg en in een kolenmijn in Japan. Na de oorlog vertrok hij eind jaren '50 met vrouw Clara en dochter Renie naar Nederland, net als 300.000 anderen. Maar zijn oorlogsverhaal moest Renie zelf uitzoeken: "Als ik m'n vader vroeg wat hij had meegemaakt, dan zei hij: 'het was erg, en nu over tot de orde van de dag'."

[Quote:Renie Vis-de Ceuninck van Capelle|Het was even erg als wat de Duitsers hebben]

In 1997 overleed haar vader. Zijn levensverhaal ging mee het graf in. 20 jaar na zijn overlijden krijgt Renie tips hoe ze toch meer te weten kan komen, omdat ze gastlessen gaat geven over de oorlog in Zuidoost-Azië. Het boek Buigend Riet van Dam Backer blijkt vol informatie te zitten. "Backer was de leidinggevende van mijn vader in het krijgsgevangenkamp, hij hield een dagboek bij. En daar staat in wat mijn vader heeft meegemaakt. Zijn naam wordt zelfs genoemd!"

RECONSTRUCIE
Samen met kampkaarten en een oud interview uit Vrij Nederland kan Renie al snel het grootste deel van zijn oorlogstijd reconstrueren. Uit dat vraaggesprek blijkt dat Frits het het ergste vond dat hij zoveel kameraden moest begraven, vanwege het voedseltekort. Ze aten namelijk alleen maar zeewier. "Omdat ze niet alle monden konden voeden, dreven ze gevangenen op een hoop en lieten ze ze gewoon staan. Mijn vader zag de gieren erop af komen. Hij kreeg dan na hun dood de opdracht om ze te begraven. Dat beeld zag hij nog vaak voor zich, vertelde hij in dat interview."

Jarenlang trok de vader van Renie van kamp naar kamp. Iedere keer opnieuw hadden de gevangenen de angst wat ze er aan zouden treffen. "In Japan heerst natuurlijk een andere cultuur, maar het was even erg als wat de Duitsers hebben gedaan. Ik begon aan dat boek te lezen alsof het een roman is, maar je denkt op een gegeven moment: ja, wacht even. Dit alles heeft mijn vader ook doorstaan."

[Image:2290519|Renie met haar vader Frits.]

75 jaar na de bevrijding druppelen de verhalen als deze mondjesmaat door. Lange tijd is de oorlog in Zuidoost-Azië geen onderwerp van gesprek geweest. "Ik heb het geluk gehad dat mijn vader met name psychisch de oorlog goed uit is gekomen. Een oom van mij is mentaal volledig ingestort. Je mocht hem geen vraag stellen. Hij stopte het heel lang weg. Maar een jaar voordat hij overleed, kwam alles eruit." De vader van Renie hield de kaken stijf op elkaar. "Misschien ook wel om mij die vreselijke verhalen te besparen."

GEEN HONGERWINTER
Zeker in de begintijd net na de oorlog, hoefde je in Nederland niet over de verschrikkingen in Nederlands-Indië te beginnen. Renie kent de verhalen maar al te goed waarin leerkrachten destijds vroegen of een leerling iemand kende die in de Tweede Wereldoorlog gevochten had. "Dan zaten daar ook kinderen uit Nederlands-Indië bij, met familieleden die krijgsgevangenen waren. Maar dan zei de leerkracht: 'dat is anders. De oorlog daar was niet zo erg, er was daar mooi weer en niet de hongerwinter. En jullie hadden daar eten want de vruchten groeiden aan de bomen'. Dat is letterlijk gezegd! Nou, dankje de koekoek", zegt Renie vol emotie. "Alle krijgsgevangenen moesten urenlang gebogen in de brandende zon staan."

[Quote:Sera de Groot|Dan zeggen ze 'sudah': een typisch Indonesische uitdrukking waarin je zegt: ach laat maar, dat is geweest.]

Sera de Groot is de organisator van de herdenking in De Bilt en zij herkent dit soort verhalen maar al te goed. "De Nederlanders hadden geen boodschap aan het verhaal van hen. Die mensen uit Indonesië hielden maar hun mond. Wij hoorden zelf ook niets van onze ouders. Je wist als kind dat je er niks over moest vragen. Dan zeggen ze 'sudah'. Dat is een typisch Indonesische uitdrukking waarin je zegt: ach laat maar, dat is geweest."

EINDELIJK VERTELD
Vandaag worden de verhalen van deze oorlog wel verteld. In de Pauluskerk in Breukelen begint vanaf 15.00 uur een herdenking. En ook in de Bilt wordt stilgestaan bij de capitulatie van Japan om 13.30 uur bij het gemeentehuis. En daar zien ze dat steeds meer jongeren op de plechtigheid afkomen. "Gelukkig, ja!" verzucht Sera. Het komt volgens haar door de vakantie, maar ook omdat de verhalen eindelijk verteld worden. "Opa's en oma's durven er meer over te praten. En daar profiteren de kinderen van. Mijn kleindochter van 13 die vraagt ook hoe alles zit en dan vertel je. En die komen uiteindelijk ook op de herdenking af."

Renie Vis-de Ceuninck van Capelle is één van die verhalenvertellers. In de Pauluskerk in Breukelen vertelt zij het indrukwekkende levensverhaal van haar vader. "Hij is nu overleden. En ik vind dat zijn verhaal verteld mag worden, het is bijzonder door die context Ik wil dat graag vertellen en vind dat ook heel mooi." Vorig jaar maakten we bij de herdenking in de Bilt een impressie:

[Item:1712549|Vorig jaar waren we ook bij de herdenking in de Bilt.]


  meer 

Stuur dit bericht door!

Regio nieuws

De slag om een Woerdense zonneweide: ‘Je kan zo toch niet relaxed chillen?’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

‘In Polen moet je vechten om jezelf te zijn’: gay pride toont nog altijd verdeeld land

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Vier dagen cel voor beledigen van schrijver Özcan Akyol

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Overleden persoon gevonden op Bunnikseweg in De Bilt
Ruim duizend huishoudens in Zeist kort zonder stroom door brand
Ahmed El Azzouti beslissend bij debuut: "Hier ben ik voor gekomen"
343.024 stenen om: Dutch Domino Team verbreekt eigen record in Veenendaal
Oosterlee pakt punt bij AFC: "Goede dingen gezien bij ons"
Spakenburg start seizoen met gelijkspel tegen promovendus
Nieuwkomer El Azzouti bezorgt IJsselmeervogels goede start
Kruys baalt van nederlaag: "Normaliter win je zo'n wedstrijd"
GVVV opent Tweede Divisie met gelijkspel bij AFC
DOVO begint laatste seizoen Kruys met nederlaag
In beeld: autoliefhebbers vergapen zich aan oldtimers in paleistuin
Auto op zijn kop bij ongeluk in Amersfoort
Grot toch niet naar België maar naar DUNO
Vader Dascha: geen vertrouwen in onderzoek OM
Politie doet getuigenoproep na mishandeling in Breukelen
Snelheidsduivel 55 kilometer te hard op A2 bij Abcoude
Baarn zet vrijwilligersleger in tegen Japanse Duizendknoop
Nationaal Militair Museum zet Zomeroffensief in met F-104 Starfighter
Ooievaars nemen bezit van lichtmasten en lantaarnpalen rond Baarn
Toko Kimara overvallen aan Kasteellaan in IJsselstein
DOVO huurt Jordy ter Borgh van TOP Oss
Honden in beslag genomen na 'bijtincident' Bunschoten
Goede start De Kruijf en volleybalsters op EK
Late versterking voor Derde divisiedebutant Hoogland
Woerdense 'OnneDi' deelneemster Expeditie Robinson
Stijging winkeldiefstallen Winkelcentrum Castellum Houten
Wapens en softdrugs in beslag genomen bij inval in Amersfoortse woning
Tweede tehuis voor dementerenden in Leusden
Veenendaal wil stoppen met gratis scootmbiel
Utrechts fierljeppers verslaan Friezen in Vlist
Ben Cramer ondervindt nog dagelijks problemen na zware hartoperatie
Amersfoorters en Zeistenaar voor de rechter vanwege hondengevechten
Politie zoekt man die jongen (12) in Driebergen in gezicht slaat
Nieuwe regels bebouwing op Rondeveense legakkers
Nieuwe tegenvaller BAM
Nieuw buurtonderzoek naar roofoverval Bilthoven
'Woning kopen met NHG moet goedkoper'
Automobilist met drank op rijdt lantaarnpaal Bunschoten omver
Gemeenten hopen op steun provincie in strijd tegen verhoging maximumsnelheid A2
'Koninklijke' villa Ewijckshoeve te koop


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht