donderdag 27 juni 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina

Opiniepagina
Variapagina


Europa op een rijtje: wat levert het op, hoeveel kost het, en op wie kan er gestemd worden?
Gepubliceerd: 2019-05-21 08:00:00
Door: RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Met geld uit Europa zoeken UMC Utrecht-onderzoekers naar een geneesmiddel voor taaislijmziekte en kunnen boeren in Kockengen vechten tegen de bodemdaling. Maar hoeveel levert Europa nou precies op? Wat kost het? En op wie kan er gestemd worden? Allemaal handige dingen om te weten vóór Utrecht donderdag gaat stemmen op een nieuw Europees Parlement. RTV Utrecht zette wat feiten op een rij.

Geld is een belangrijke manier waarop Europa invloed heeft in de provincie Utrecht. Er komt namelijk best wat geld vanuit Brussel in de provincie terecht. Onderzoeksbureau ERAC Impact keek in opdracht van de provincie naar de periode van 2014 tot 2020 en concludeerde in een rapport (.pdf) dat Europa 378.408.587 euro in Utrecht had gestoken. Die 378 miljoen werd verdeeld onder 706 organisaties en dat zou weer geleid hebben tot investeringen van derden van 507,5 miljoen euro.

TOP DRIE
Het is wel zo dat de ene gemeente meer profiteert dan de ander. De top drie van gemeentes die de meeste euro's ontvingen, bestaat uit Utrecht (275 miljoen), De Bilt (32 miljoen) en Amersfoort (13 miljoen). Utrecht gebruikte het geld voor projecten als bijvoorbeeld een experimentele opvang van asielzoekers in Overvecht en een proef met plastic recyclen.

Oudewater (160.000 euro), Woudenberg (147.000 euro) en Eemnes (70.000 euro) ontvingen het minste geld.

ORGANISATIES
Europa stak niet alleen geld in gemeentes maar subsidieerde ook universiteiten, ziekenhuizen en wetenschappelijke instellingen. De Universiteit Utrecht kreeg 118 miljoen euro en was daarmee de grootste ontvanger. Dat geld ging naar beurzen voor mensen als Beatrice de Graaf, die de onveiligheid in Europa onderzoekt, of Maarten Kleinhaus, die de loop van rivieren bestudeert. Kleinhaus: "Onze voorspellingen helpen overstromingen te voorkomen."

Het UMC Utrecht gebruikte de bijna 50 miljoen euro die het ontving ook voor onderzoek. Zo werd vanuit Utrecht de strijd aangegaan met taaislijmziekte met behulp van een subsidie van bijna 7 miljoen euro van de Europese Commissie. Ook wetenschapsinstituut NWO, het RIVM in Bilthoven en het KNMI in De Bilt ontvingen tientallen miljoenen euro's aan subsidie.

LANDBOUW
De EU geeft verdeeld over Europa veel subsidie aan boeren en ook in Utrecht ontvingen agrariërs geld. Voor het plattelandsontwikkelingsprogramma werd 8,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat ging bijvoorbeeld naar een project om kennis te delen over het voorkomen van bodemdaling in het veenweidegebied. Ook boeren die een nieuw systeem testten om verzakkingen in Kockengen tegen te gaan, vroegen Europese subsidies aan.

[Image:1996004|Boeren Kockengen vroegen Europese subsidies aan wegens bodemdaling]

LENINGEN
Brussel injecteerde ook op minder vrijblijvende wijze geld in de Utrechtse economie. De Europese Investeringsbank verschafte bijvoorbeeld een lening van 150 miljoen euro aan Royal Friesland Campina in Amersfoort voor het ontwikkelen van nieuwe producten. De NS in Utrecht leende 100 miljoen euro voor treinen die nu nog in Polen worden gebouwd maar die vanaf 2021 in Nederland gaan rijden.

[Image:2213260|NS bouwt deze nieuwe intercity met Europees geld]

KOSTEN
De Europese Unie kost ook geld. Elke Nederlander betaalt volgens de NOS ruim 400 euro per jaar, en dat bedrag kan in de toekomst nog met 100 euro per jaar oplopen. Dit omdat de EU meer wil investeren in terrorismebestrijding en er een gat in de Europese begroting opgevuld moet worden na het vertrek van Groot-Brittannië.

WELKE REGIOGENOTEN ZIJN VERKIESBAAR?
Ook regiogenoten maken dit jaar een kans om verkozen te worden. Er zijn 24 inwoners van de provincie die zich verkiesbaar hebben gesteld. De meeste kandidaten wonen in de stad Utrecht (11) maar er zijn ook kandidaat-parlementariërs uit gemeentes als Houten, Woerden, Veenendaal, Driebergen, Harmelen en Baarn. Voor het gemak staat onderaan dit artikel een overzicht van alle parlementariërs uit deze regio.

Sommige Utrechtse parlementariërs zoals Agnes Jongerius werden al eens verkozen maar gaan voor een tweede termijn. De afgelopen vijf jaar bevielen haar uitstekend. "Omdat ik gezien heb dat wanneer je er hard aan trekt, je nuttige zaken kan doen."

Volgens de politica kan Brussel een boel bereiken: "Dat collega's die uit Oost-Europa komen gelijk loon krijgen. Dus geen concurrentie om de laagste loonkosten. En dat jonge vaders straks betaald verlof krijgen."

WAAR EN WANNEER KAN ER GESTEMD WORDEN (EN HOE)?
Donderdag kan de hele dag gestemd worden. De meeste stembureau's zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Vroege stemmers kunnen ook terecht op Utrecht Centraal waar het stembureau al van 6.45 uur geopend is.

Omdat niet in alle landen op dezelfde dag wordt gestemd, is het altijd even wachten op de uitslag van de Europese verkiezingen. De Kiesraad verwacht enkele dagen na de stemming een voorlopige uitslag. De officiële uitslag volgt over ongeveer een week.

WAT HEEFT DE STEMMER NODIG?
Iedereen die mag stemmen, heeft een stempas thuisgekregen. De stempas is nodig voor het stemmen samen met een geldig paspoort, rijbewijs of id-kaart uit Nederland.

Op de stempas staat een adres van een stembureau. Daar kan gestemd worden maar dit hoeft niet altijd. In de gemeente Utrecht kan met een stempas op elk stembureau worden gestemd. Mensen die hun pas niet hebben ontvangen of hem zijn kwijtgeraakt, moeten zo snel mogelijk bij hun gemeente een nieuwe aanvragen. Dat kan alleen nog mondeling tot morgenmiddag 12.00 uur.

Onderaan dit artikel staat een kaartje met alle stemlocaties in de provincie Utrecht.

WAARVOOR WORDT GESTEMD?
De verkiezingen donderdag zijn voor de nieuwe leden van het Europees Parlement (EP). Dat bestaat uit 751 mensen uit 28 landen. Nederland kiest 26 parlementariërs. Het EP kan Europese richtlijnen aannemen, wijzigen of verwerpen. Ook moet het nieuwe wetten goedkeuren.

Een voorbeeld: in april nam het Europees Parlement een plan aan voor een openbare database met studies naar voedselveiligheid. Doel is ervoor te zorgen dat producenten die een vergunning willen hebben, geen ongunstige studies achterhouden. Aanleiding waren zorgen over de betrouwbaarheid van studies naar pesticiden als glyfosaat.

Het Europees Parlement kan niet zelf met een voorstel voor nieuwe wetten komen, zoals wel het geval is met bijvoorbeeld de Tweede Kamer. Nieuwe wetten worden voorgesteld door de Europese Commmissie. Die bestaat uit 28 leden die worden voorgedragen door de lidstaten. Op dit moment is de leider van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

[Localfocus:https://localfocus2.appspot.com/5ce2a523d1306]

OVERZICHT REGIOGENOTEN OP KIESLIJST
RTV Utrecht spitte de kieslijsten even door voor een overzicht van alle regiogenoten die verkiesbaar zijn voor het Europees Parlement. Hieronder hun namen, met daarachter de positie die ze hebben op de lijst (zodat duidelijk is of het bijvoorbeeld gaat om een lijsttrekker of -duwer) en hun woonplaats.

CDA
Chantal Hakbijl (6), Utrecht
Eveline Herben (9), Woerden
Karla Peijs (17), Harmelen

PVV
Ino van den Besselaar (5), Utrecht

VVD
Christiaan Zwart (20), Doorn

SP
Ad Meijer (10), Amersfoort
Nicole van Gemert (27), Utrecht

PVDA / EUROPESE SOCIAALDEMOCRATEN
Agnes Jongerius (2), Utrecht

CHRISTENUNIE-SGP
Peter van Dalen (1), Houten
Anne Strijker (4), Amersfoort
Simone Kennedy (8), Amersfoort
Henk Massink (15), Houten
Leonard den Boef (20), Houten
Maaike Niemeijer (21), Utrecht
Henri Krooneman (22), Veenendaal

GROENLINKS
Bas Eickhout (1), Utrecht
Mieke van der Vecht (14), Utrecht

PARTIJ VOOR DE DIEREN
Stephanie van Voorthuizen (6), Soest

50PLUS
Rob van den Hoek (15), Driebergen
Corrie van Brenk (24), Utrecht

VANDEREGIO & PIRATENPARTIJ
Jan Best (18), Baarn

VOLT NEDERLAND
Jasper Munnichs (13), Utrecht
Roos Habets (14), Utrecht
Marieke Koekkoek (22), Utrecht

D66, Jezus Leeft, DENK, De Groenen en Forum voor Democratie hebben niemand uit de provincie Utrecht op de kieslijst staan.

STEMWIJZER
Voor mensen die niet weten op wie ze moeten stemmen, kan een stemwijzer hulp bieden. Democratieclub ProDemos heeft er een online gezet. Die is te bezoeken via deze link.

[Image:2213424|Kandidatenlijst verkiezingen Europees Parlement]

  meer 

Stuur dit bericht door!

Regio nieuws

Inbreker aangehouden na monsterachtervolging via A1, A27 én A2 door meerdere politieauto's

Bron: AD© AD
Regio nieuws

Minister Schoutens nieuwe visie op kringlooplandbouw is verre van baanbrekend

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Rouwverwerking bij de SP: ‘Onze partij lijkt er niet meer toe te doen’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuwe lessenserie over het Wilhelmus: ‘We dringen geen mening op’
Blijft oude dorpshuis Elst overeind? "Jammer dat het weg staat te kwijnen"
Man met mes zorgt voor tumult in Chinees restaurant Doorn
Dekker: Fivoor moet met omwonenden praten over avondklok
A12 afgesloten tussen Woerden en Bodegraven door brandende hooibalen
Traumaheli naar ongeval met tractor bij boerderij Eemnes
Onno Hoes nieuwe voorzitter makelaarsvereniging NVM
Beatrixsluis weer open voor pleziervaart
Racende waterscooters op de Vinkeveense Plassen: "Levensgevaarlijk wat we zagen"
Rens Tulner 14e op NK tijdrijden voor beloften
In totaal 6 documenten gelekt bij Bilthovense jeugdzorginstelling SKJ
Verdachte van doodrijden 8-jarige jongetje hoort straf: "Ik voel me een kindermoordenaar''
SP Amersfoort eist zetel terug van opgestapt raadslid Molenkamp
Dijkman mist hoofdtoernooi Alkmaar, Visscher krijgt wildcard
Oververhitte hond uit tuin gehaald: in de zon aan de lijn, met een omgevallen waterbakje
Warmste juni-nacht ooit
Meerdere automobilisten negeren wegafzetting na ongeluk in Rhenen
Zwemmer duikt lekkend vat met stinkende vloeistof op in Oudewater
Gigantische crystal meth-vondst leidt naar De Meern
Nederland door naar kwartfinale WK Voetbal voor vrouwen
Gewonden na ongeluk in Soesterberg, weer in 'probleemstraat'
Skeletten herbegraven in Meerkerk: "We hadden ze liever niet gevonden"
OM wil celstraf voor meerderjarige 'tandenstoker-inbreker'
Inwoners Den Dolder willen avondklok voor Fivoor-patiënten
Van de Zandschulp naar tweede ronde in België
Hulpdiensten rukken uit voor drenkeling Maarsseveense Plassen
Grote schrik om vermist meisje (4) bij Henschotermeer
Gemeente geeft vakantiegangers mobiel alarmsysteem tegen inbrekers
Extreme hitte zorgt voor dagrecord, morgen een stuk koeler
In beeld: brandweer brengt verkoeling op schoolpleinen
Lemoine probleemloos naar de tweede ronde
Eén aanhouding en één gewonde bij steekpartij Vasco da Gamastraat in Amersfoort
Dijkman ronde verder in Alkmaar
Waterballet op Burgemeester de Beaufortweg in Leusden: "Het lijkt wel een vaart voor mijn huis"
Afkoelen in dorpsvriezer Zijderveld: 'Heerlijk koel!'
Avondvierdaagse Vleuten-De Meern wordt avonddriedaagse
Jongeren opgepakt na mishandeling De Meern
Tractor in vlammen op in polder bij Eemnes
Verhaar niet naar hoofdtoernooi in Alkmaar
Gewonde bij ongeluk Het Rond Zeist


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht