zondag 20 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina

Opiniepagina
Variapagina


Utrechtse wethouders hebben geen tijd voor Recreatieschappen
Gepubliceerd: 2019-10-10 19:02:00
Door: RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Diverse Utrechtse bestuurders geven aan geen tijd te hebben voor hun taken binnen de twee recreatieschappen in onze provincie. Dat blijkt uit een telling van presentielijsten van bestuursvergaderingen en de reactie van de bestuurders op de uitkomsten.

Utrecht kent het Recreatieschap de Stichtse Groenlanden en het Plassenschap Loosdrecht. Stichtse Groenlanden beheert een groot aantal plassen, recreatiegebieden en paden voor fietsers, kano's en wandelaars. Zo vallen de Maarsseveense en Vinkeveense Plassen onder dit recreatieschap, maar ook Salmsteke en de Nedereindse en Haarrijnse Plas. Het gebied van het Plassenschap concentreert zich rond de Loosdrechtse Plassen.

Het bestuur van de beide recreatieschappen wordt gevormd door de provincie Utrecht en de gemeentes waarbinnen de recreatiegebieden liggen. Namens de deelnemers zitten wethouders, raadsleden, statenleden en gedeputeerden in het bestuur.

VERSTEK
Het viel CDA-raadslid Sander van Waveren op dat de wethouders uit de gemeente Utrecht vaak verstek laten gaan bij vergaderingen. Voor RTV Utrecht was dat de aanleiding om alle deelnemende gemeentes eens onder de loep te nemen. We vroegen de presentielijsten op van bestuursvergaderingen over de periode van 2016 tot deze zomer en turfden de aanwezigheid van alle individuele leden.

De constatering van Van Waveren blijkt juist. Bij bestuursvergaderingen van het Plassenschap komt bijna nooit een wethouder uit Utrecht opdagen. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) kreeg 22 keer een uitnodiging maar kwam slechts één keer meepraten. Haar VVD-collega Kees Geldof werd negentien keer uitgenodigd, maar kwam nooit. Ook GroenLinks-wethouder Kees Diepeveen kwam nooit opdagen, terwijl hij vijf keer werd uitgenodigd. De stad Utrecht scoort daarmee een aanwezigheidspercentage van 2 procent.

Bij de Stichtse Groenlanden doen sommige Utrechtse wethouders het beter. Daar kwam Kees Geldof vijftien van de negentien keer wel opdagen. Lot van Hooijdonk liet ook hier meestal verstek gaan, ze kreeg zeventien uitnodigingen maar kwam slechts vijf keer. Utrecht scoort hier 52 procent aanwezigheid.

WEL AANWEZIG
Dat het ook anders kan bewijzen de bestuurders uit Houten. De bestuursleden uit die gemeente kregen gezamenlijk veertig uitnodigingen en lieten slechts vier keer verstek gaan, een aanwezigheid van 90 procent. Gemeentes als Woerden, De Bilt en Stichtse Vecht doen het ook prima met een aanwezigheidspercentage van rond de 80 procent.

Onderaan de lijst staan de vertegenwoordigers van de provincie. Voormalig gedeputeerde Mariëtte Pennarts (GroenLinks) liet 27 van de 32 uitnodigingen van het Plassenschap aan zich voorbij gaan (16 procent aanwezigheid), bij de Stichtse Groenlanden deed ze het iets beter met 46 procent. De Statenleden Wim Ubaghs (PVV) en Annemiek Dercksen (D66) scoorden niet veel beter met respectievelijk 18 en 30 procent.

[Quote:Burgemeester Jan van Zanen (Utrecht)|Wij herkennen het beeld dat de gemeente Utrecht relatief vaak niet aanwezig kan zijn.]

De trouwste vergadertijger is overigens burgemeester Freek Ossel van de gemeente Wijde Meren (Noord-Holland), die 26 keer werd uitgenodigd voor een vergadering van het Plassenschap en alle keren acte de présence gaf.

REACTIES
De gemeente Utrecht erkent dat haar bestuurders vaak verstek laten gaan: "Wij herkennen het beeld dat met name bij het Plassenschap Loosdrecht en het Recreatieschap Stichtse Groenlanden de gemeente Utrecht relatief vaak niet aanwezig kan zijn." Maar, zo laat burgemeester Van Zanen weten, het ligt vooral aan een gebrek aan tijd. "Bij het inplannen van de bestuursvergaderingen voor Het Recreatieschap Stichtse Groenlanden en het Plassenschap Loosdrecht is het vaak onmogelijk een moment te vinden dat voor alle deelnemende bestuurders agendatechnisch goed uitkomt." De burgemeester belooft dit jaar beterschap voor zijn wethouders.

Dat schiet CDA-er Van Waveren in het verkeerde keelgat: "Jammer dat het college nu pas, na raadsvragen gaat werken aan beterschap. Ik verwacht van wethouders dat ze zelf de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Als het huidige systeem niet werkt, moeten ze dat bij de raad melden, niet wegkijken."

Voormalig D66-statenlid Annemiek Dercksen (30 procent aanwezig) geeft aan dat vooral het moment van vergaderen voor haar een probleem was: "Ik heb overdag gewoon mijn normale werk. Ik heb dat meerdere keren aangegeven, maar dat was tegen dovemans oren."

BETROKKENHEID
Ook de provincie wijt de matige opkomstcijfers aan een gebrek aan tijd, maar de provincie vindt de recreatieschappen toch belangrijk. "Een lage presentiescore betekent niet dat de onze bestuurder niet betrokken is", zegt een woordvoerder. De gemeente De Ronde Venen sluit zich daar bij aan: "Er is ons inziens geen één-op-één relatie tussen aanwezigheid en betrokkenheid." VVD-wethouder Johan van Everdingen (73 procent aanwezig) uit Lopik geeft aan dat hij in algemene zin geen lage betrokkenheid van de bestuurders van het Recreatieschap Stichtse Groenlanden ervaart. Volgens Nieuwegein is het helemaal niet nodig om bij bestuursvergaderingen aanwezig te zijn: "Als bestuurders niet aanwezig kunnen zijn, kunnen zij aan een collega hun standpunten meegeven, zodat deze meegenomen worden in de besluitvorming."

Dat laatste is niet helemaal waar. Als er te weinig deelnemers bij een bestuursvergadering aanwezig zijn (geen quorum), dan mag er volgens de statuten geen besluit genomen worden. Dat kan dan pas bij een volgende extra vergadering. Nieuwegein: "Als er geen quorum is en besluitvorming urgent is, wordt zo snel mogelijk een nieuwe vergadering gepland." Utrechts raadslid Van Waveren vindt dat bestuurders veel te nonchalant zijn: "Wethouders gaan veel te gemakkelijk om met hun verantwoordelijkheid. Als raad geven we kritische reacties op de organisatie van het recreatieschap, maar onze gemeentelijke vertegenwoordigers in het bestuur laten het afweten."

[Quote:Gemeente Woerden|Recreatieschappen zijn voor ons zeker relevant.]

NUTTIG
Ook de gemeentes die goed scoren reageerden op hun aanwezigheidspercentage, zoals Houten: "Wij vinden onze score een prima score." Het voormalig PVV-statenlid Ubaghs (18 procent aanwezig) en de gemeente De Bilt (78 procent aanwezig) hadden de afgelopen twee weken geen tijd om onze vragen te beantwoorden. We legden de gemeentes tenslotte ook de vraag voor of recreatieschappen nog wel van deze tijd zijn. De gemeentes en de provincie zijn daar unaniem over. Een recreatieschap is nuttig en heeft zin, zo laat Woerden weten: "Recreatieschappen zijn voor ons zeker relevant."  meer 

Stuur dit bericht door!

Regio nieuws

Asscher op ramkoers met kabinet over lerarentekort: ‘Erken dat er een crisis is’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

‘Die meisjes waren voortdurend aan het vechten tegen hun zucht naar hongeren’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Regio nieuws

Minister en provincie nog niet uit stikstofimpasse

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Appartementencomplex Bilthoven geëvacueerd na brand
Hockey: SCHC verspeelt punten, Schaerweijde nadert op de ranglijst
Soest en Roda'23 in evenwicht na boeiend treffen
Agent gebeten door drugsgebruiker in Abcoude
Fietster valt in zinkgat na gesprongen waterleiding in Bilthoven
Handbal Houten krijgt uithaal van Lions
Van Schip knokt zich naar zilver op EK
Oosterlee baalt van ontzag: "We lijken soms wel tafelvoetballers"
GVVV wint ook niet van AFC op eigen veld
Gouden wissels helpen FC Breukelen langs Roda'46
SVL boekt zwaarbevochten zege op Montfoort SV'19
Maarssen in regioderby maatje te groot voor De Meern
Lars van der Haar grijpt vijfde plaats in Superprestige Boom
Van de Zandschulp met Davis Cup-team mee naar Madrid
Burgemeester Veenendaal: café Dak van de Markt moet nog zeker een maand dicht blijven
Mathieu van der Poel start toch niet in Nacht van Woerden
Amersfoort doet test met IJslands plan tegen drinkende tieners
Bovag: steeds meer forenzen pakken de motor
Automobilist rijdt keihard een talud op bij Amersfoort, komt tegen kei tot stilstand
A12 afgesloten door botsing bij Veenendaal, bestuurders aangehouden
Auto ondersteboven in de sloot na crash op A1
500 duizend scouts wereldwijd leggen contact via radio
Van Schip vijfde bij EK omnium
Meer dan 1100 Biltenaren voelen zich "onveilig" door gemeentebeleid
Schouten: Provincies kunnen boeren wél dwingen tot stoppen met bedrijf
Schouten: Provincies kunnen boeren wél dwingen tot minder vee
Man (27) aangehouden na twee gewapende overvallen in Mijdrecht
Amersfoorts restaurant levert Michelinster in
Bouw van Westelijke Ontsluiting in Amersfoort "mogelijk goedkoper door stikstofproblematiek"
Hennepkwekerij in Papaverstraat Rhenen: bewoner krijgt taakstraf en forse stroomrekening
Man richt vuurwapen op 12-jarige in Veenendaal
Drijfnat en bestolen: redder in nood blijkt ordinaire fietsendief
Dierenambulance Woudenberg zoekt eigenaar loslopende pony's
Veenendaal trekt miljoenen uit om hoogspanningskabels onder de grond te leggen
Gebiedsverbod voor stomdronken IJsselsteiner die agent mishandelde
Persoon aangehouden na steekpartij in Amersfoort
Werken van Armando te bewonderen in Amersfoort: "Hij zou blij zijn met dit eerbetoon"
Slachtoffers dodelijk ongeluk A2 komen uit Vianen en Bergen aan Zee
Brandweer blust autobrand in Bunschoten
Opnieuw ongeluk A2, snelweg inmiddels vrijgegeven


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht