woensdag 23 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaAl 400 handtekeningen tegen bomenkap Leidsche Rijn
Gepubliceerd: 2008-04-24
door: Stadsredactie

Etske Thie (l) en Suzan Cornelissen (r).

Etske Thie (l) en Suzan Cornelissen (r).Bewoners van Leidsche Rijn hebben in korte tijd al vierhonderd handtekeningen opgehaald tegen de rigoureuze kap van honderden bomen in deelgebied Grauwaart. Grauwaart is het gebied tussen Parkwijk en het nieuw te bouwen centrum van Leidsche Rijn, bij het vroegere sportpark Strijland. In het gebied staan honderden volwassen bomen in een mooi vierkant om oude sportvelden heen. Een deel van die bomen moet verdwijnen omdat langs het gebied een enorme singel wordt gegraven als buffer richting Leidsche Rijn Centrum. De rest van het groen is amper opgenomen in de opzet van de nieuwe woonwijk.

Een groep bewoners stoort zich enorm aan die manier van plannen maken en heeft zich verenigd. Een van hen in Suzan Cornelissen. Ze kijkt uit haar woonkamer over het kale Park Grauwaart, waar in het najaar een kunstwerk zal verschijnen dat aan voormalig burgemeester Annie Brouwer is geschonken als afscheidscadeau. “Het is onbestaanbaar dat zoveel volwassen groen wordt omgezaagd. Het waarom blijft duister. In plaats van het inpassen van volwassen groen worden lullige boompjes terug geplaatst. Wat daarvan de reden is, niemand die het zeggen wil. Ministers roepen ons op om de auto te laten staan, anders te leven omdat het milieu verandert. Maar dezelfde overheid zaagt in Leidsche Rijn duizenden volwassen bomen om. Daar kan je beter niets van zeggen, want dan heb je het niet begrepen. Dit kan zo echt niet langer, het is pure ‘tekentafel’ stedenbouw.”

“Parkwijk heeft weliswaar veel parken, maar een beetje boom zal je er niet vinden. De gemeente zegt dat er bijna net zoveel bomen worden teruggeplaatst. Onzin. Kijk dan eens naar boomvolume. Als er 100 procent volume aan bomen wordt gekapt, plaatsten we 5 procent terug. Er wordt steeds gewezen naar het Leidsche Rijn Park als compensatie van al het groen, maar je wilt ook groen in je directe leefomgeving. Buiten dat staat er in het Leidsche Rijn Park ook amper een volwassen boom. Vandaar dat we in bezwaar zijn gegaan tegen de velvergunning van deze bomen. Afgelopen weekeinde hebben actie gevoerd bij winkelcentrum Parkwijk en huis-aan-huis folders uitgedeeld. Binnen een dag hadden we honderden handtekeningen. Zo enorm leeft dat hier, en dat sterkt ons enorm.”

Etske Thie woont ook in Parkwijk-noord en helpt Suzan bij organiseren van een buurtpicknick in park Grauwaart. “Op 1 juni willen we zoveel mogelijk buurtbewoners verzamelen in het park. Om kennis met elkaar te maken maar ook om stil te staan bij deze plannen van de gemeente. Het thema is ‘Zoete broodjes in Grauwaart’ omdat er wel erg veel zoete broodjes worden gebakken over het kappen van bomen.” Meer informatie is vanaf volgende week te vinden op kan dat nou niet anders.

Wouter de Heus© 2007-2012 AllesoverUtrecht