donderdag 24 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaFietsdemonstranten na jaar voor rechter
Gepubliceerd: 2008-04-23
door: Stadsredactie

Op woensdag 7 mei zal de kantonrechter in Utrecht de zaak behandelen die het Openbaar Ministerie heeft aangespannen tegen 82 fietsers die vorig jaar op Bevrijdingsdag in Utrecht werden gearresteerd. De actievoerders werden opgepakt omdat zij geen gevolg zouden hebben gegeven aan een bevel van de politie.

Voor alle ruim honderd fietsers die toen werden aangehouden was het echter geheel onduidelijk wat dat bevel was geweest. De dagvaarding die zij inmiddels ontvingen, maakt evenmin duidelijk om welk bevel het zou gaan. De actievoerders demonstreerden tegen de G8-top in Duitsland. Van ongeregeldheden was geen sprake. Het vergaande ingrijpen van de kwam daarom als een grote verrassing.

De fietsdemonstratie was om principiële redenen niet officieel bij de gemeente aangemeld. Dit omdat de gemeente bij voorgaande protesten, die wel waren aangemeld, het vertrouwen van actievoerders heeft geschonden door zich niet aan afspraken te houden, aldus de actievoerders. Zij denken dat dat voor de politie reden was om de demonstratie vanaf aanvang te dwarsbomen.

De demonstranten werden na hun aanhouding met meerder personen bij elkaar in de kleine cellen van de rechtbank opgesloten. Omdat het op zondag was, werkte de ventilatie niet en diverse mensen werden langer dan de toegestane zes uur vastgehouden. Meerdere actievoerders hebben klachten ingediend over de gang van zaken. Daarvan is een aantal gegrond verklaard en een aantal onderzoeken loopt nog.

De demonstranten hopen bij de rechter hun gelijk te halen door te worden vrijgesproken.© 2007-2012 AllesoverUtrecht