dinsdag 22 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaGemeenteraad krijgt accountantsverklaring gemeenterekening te laat
Gepubliceerd: 2008-04-24
door: Stadsredactie

Een flinke storm in een glas water over de gemeentelijke boekhouding, deze week. Namens de gemeenteraad controleert een accountant de stedelijke gemeenterekening die onder verantwoordelijkheid van het college tot stand komt. En de accountant maakt netjes een verklaring van zijn bevindingen.

Normaal gebeurt dat gelijktijdig. Dit jaar niet. Opeens kwam er een mailtje uit het stadhuis dat de gemeenteraad pas op 6 mei over de accountantsverklaring kan beschikken, omdat het college pas dan met een brief kon komen als reactie op de bevindingen van de accountant. Fractievoorzitter Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht was woedend. “Wij als raad zijn opdrachtgever van de accountant. Als het college lekker lang wil doen over zo’n brief, prima, maar wij willen nu weten wat de accountant van de boeken vindt.”

Karin Boudewijns (PvdA) is voorzitter van de subcommissie control en financiën van de gemeenteraad en snapt wat er aan scheelt. “Afgelopen jaar heeft de gemeenteraad haar eigen interne accountantsdienst afgeschaft en een externe accountant geselecteerd voor het controleren van de jaarrekening van de gemeente. Door de nieuwe werkwijze kon de externe accountant pas in november beginnen. Het proces is daardoor vertraagd. Vandaag legt de accountant de laatste hand aan de verklaring en checkt samen met de gemeente alleen op feitelijke onjuistheden. Het klopt dat het college wilde wachten tot 6 mei met het sturen van een brief over hun indrukken van de constateringen van de accountant. Ik heb het college gezegd dat de raad daar niet zo lang op kan wachten. Daarom reageert het college uiteindelijk vandaag en hebben we ook vandaag een accountantsverklaring. Mijn collega-raadsleden kunnen er op rekenen dat niet het college maar wij opdrachtgever van de accountant zijn. Volgend jaar moet alles weer gelijktijdig gereed zijn. Maar ik snap dat een nieuwe accountant ook moet wennen en ze konden pas laat beginnen met hun werk.” De gemeente is ook gehandicapt omdat er gewerkt wordt met een externe hoofd financiën.© 2007-2012 AllesoverUtrecht