woensdag 23 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaPolitie in actie tegen overlast straatmuzikanten
Gepubliceerd: 2008-04-25
door: Stadsredactie

De politie heeft donderdagavond in de binnenstad opgetreden tegen straatmuzikanten die overlast veroorzaken. Zeven muzikanten waren in overtreding. Zij speelden tegen de regels in langer dan een kwartier op dezelfde plek en werden aangehouden. Verder is een muzikant aangehouden wegens bedelen en een omdat hij dronken was. In totaal deelde de politie veertien bekeuringen uit, met name voor het maken van muziek. De meeste straatmuzikanten betaalden de bekeuring van 120 euro direct.

Volgens de politie is er in het voorjaar in het centrum vaak een toeloop van straatmuzikanten. Momenteel is een groep van ongeveer vijftien mannen en vrouwen actief. Het merendeel is afkomstig uit Roemenië. Zij veroorzaken veel overlast voor de winkeliers in de binnenstad en Hoog Catharijne. Sommige muzikanten kennen slechts een aantal noten en spelen continu hetzelfde korte deuntje.

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening mogen muzikanten niet langer dan vijftien minuten achtereen op dezelfde plaats muziek maken. Daarna moesten ze minimaal 100 meter uit de buurt gaan. Verder geldt voor iedereen, dus ook straatmuzikanten, dat je niet actief mag bedelen en met een bakje mag rondlopen.

Eerder zijn de muzikanten door de politie via een brief in de eigen taal van de regels op de hoogte gesteld, maar dat en eerdere waarschuwingen hadden niet het gewenste resultaat.

Omdat donderdagavond twee minderjarige straatmuzikanten zijn aangetroffen is de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Verder heeft de politie contact gelegd met de Belastingdienst. Die gaat uitzoeken of de muzikanten belasting over hun verdiende geld afdragen.

Als de overlast niet stopt, wordt de actie binnenkort herhaald. Met Justitie is de afspraak gemaakt dat van muzikanten die voor een tweede keer worden aangehouden de instrumenten en het geld in beslag worden genomen.© 2007-2012 AllesoverUtrecht