donderdag 24 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaSpoorwegmuseum in teken van seinen
Gepubliceerd: 2008-04-23
door: Stadsredactie

..

..Het Spoorwegmuseum staat tijdens de meivakantie van zaterdag 26 april tot en met maandag 12 mei in het teken van seinen en signalen. Zo is onder andere de Seinenkar voor het eerst te zien in het Utrechtse museum. Aan de hand van deze unieke kar wordt uitgelegd hoe een sein op het spoor werkt en wat het nut ervan is.

Bezoekers kunnen daarnaast vanalles leren over signalen en boodschappen in de breedste zin van het woord. In de workshops Morse worden woorden als trein, wissel en locomotief omgezet in piepjes en doorgestuurd met behulp van de telegraaf. Ook is er een workshop gebarentaal. Bezoekers ontdekken na een korte introductie hoe het is om met je handen te communiceren.

Op het buitenterrein van het museum is het seinhuis te vinden. ‘EduTRAINers’ demonstreren hier wat vroeger de seinwachter deed. Grote schakels van een meter hoog worden hier meerdere malen per dag omgezet, zodat het spoor van baan kan wisselen. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met seinen. Een mysterieus hokje met de naam Sein X, staat midden in het museum opgesteld. Hier ontdekken bezoekers aan de lijve wat een sein is. Op welke manier dit gebeurt, blijft het geheim van Sein X.

Naast de extra onderdelen tijdens de meivakantie, is de vaste opstelling van het museum gewoon te bezoeken. Het museum is opgedeeld in vier werelden waar bezoekers terecht komen in studio's waarin treinen de hoofdrol spelen. In Wereld 1 vertelt machinist John Middlemis hoe het was om als allereerste over het spoor te rijden. In Wereld 2 staan verhalen van treinavonturiers centraal in het theater. Voor een rit onder, tussen en boven de treinen, kunnen bezoekers terecht in Wereld 3. De verschillende treinen door de jaren heen zijn te bezichtigen in Wereld 4, de werkplaats van het museum.

Het Spoorwegmuseum is tijdens de meivakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Buiten schoolvakanties is het museum ‘s maandags gesloten.© 2007-2012 AllesoverUtrecht