donderdag 27 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Kraker Rogier eist vakantie in gevangeniscel op
Gepubliceerd: 2008-06-23
door: Stadsredactie

De actie is heel snel voorbij. Kraker Rogier legt een plastic tasje op de grond, haalt daar een verfbom uit en gooit het tegen het raam van het politiebureau Paardenveld. Er volgen nog twee gooien, de witte waterverf spat uiteen tegen de ramen.

Binnen in het politiebureau lijkt niemand door te hebben wat er buiten gebeurt. Kraker Rogier gaat gehurkt op de grond zitten om de reactie af te wachten. Links van hem legt hij een tasje met daarin wat kleren, brood en koffie.

De reactie komt toch nog snel want een agent in een toevallig voorbij rijdende politieauto ziet het tafereel en stapt uit. Aan Meijerink vraagt hij wat de bedoeling is en die zegt: “Ik heb een paar verfbommen gegooid”. De agent reageert: “Dan bent u nu aangehouden!”
Rogier Meijerink heeft zijn doel bereikt. Met het gooien van de drie verfbommen is hij uit op een aanhouding. Er staat een arrestatiebevel tegen hem open voor 28 dagen hechtenis en hij heeft geen zin erop te wachten dat ze hem daarvoor een keer, als het hem niet uitkomt, van zijn bed komen lichten.

De veroordeling tot de gevangenisstraf stamt nog uit 2005 toen ‘kraker Rogier’, zoals hij dan als krakerswoordvoerder bekend staat, werd opgepakt voor het gooien van een verfbom tegen een pand op het Vredenburg. Dat gebeurde tijdens de politie-belegering van het in 2003 gekraakte pand de DUMP op het Vredenburg. Bij de acties werden nog enkele krakers opgepakt maar behalve Meijerink werd verder niemand veroordeeld.

Meijerink besloot zich te laten arresteren omdat hij onlangs had vernomen dat zijn naam op de telex stond. “Ik ga nu mijn beloning opeisen”, stelt hij voorafgaand aan de actie. “Ik ga een maandje vakantie vieren in Zebra Park Nieuwegein,” zoals hij de penitentiaire inrichting in Nieuwegein noemt.
Meijerink kreeg aanvankelijk een taakstraf van zestig uur voor het gooien met de verfbommen. Maar dat werd omgezet in een maand gevangenis omdat hij geen gehoor gaf aan de uitvoering ervan. “Ik ga de staat niet belonen door voor ze te gaan werken. Dan ga ik liever in de gevangenis vakantie vieren.”

De veroordeling tot een maand gevangenisstraf begrijpt Meijerink niet. “Het was een ludieke actie door met de waterverfbommen te gooien. We hebben geen geweld uitgelokt, want dat had ook gekund dat we met stenen waren gaan gooien, maar dat hebben we niet gedaan. De autoriteiten vinden nu dat ik de maatschappij schade heb berokkend door wat waterverf op de openbare weg te morsen.”

Als hij rustig opstaat pakt de agent Meijerink bij de arm en ze lopen samen richting het politiebureau. In zijn hand draagt de kraker het plastic tasje met de kleren, brood en koffie. “Ik moet vooral genoeg koffie meenemen,” zei hij vooraf. “Als ik in de gevangenis kom en het winkeltje is al net voorbij heb ik toch genoeg koffie voor de komende dagen. Ik kan niet zonder.”© 2007-2012 AllesoverUtrecht