vrijdag 19 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Antonius Ziekenhuis kan zorgen wegnemen
Gepubliceerd: 2008-11-07
door: Stadsredactie WdH

Maarten Rook, voorzitter van de raad van bestuur van St. Antonius en Mesos

Maarten Rook, voorzitter van de raad van bestuur van St. Antonius en Mesos

Maarten Rook, voorzitter van de raad van bestuur van St. Antonius Ziekenhuis / Mesos Medisch Centrum gaat zelf de vragen beantwoorden die de PvdA donderdag stelde over de invulling van het nieuwe ziekenhuis in Leidsche Rijn. Mesos Overvecht en Mesos Oudenrijn zullen over vier jaar sluiten. Ervoor in de plaats komt een ziekenhuis met 300 bedden in Leidsche Rijn, zonder verloskamers.

Maarten Rook zegt dat de wereld aan het veranderen is, en daarmee de ziekenhuizen. “Wij willen topzorg leveren, op alle fronten. Om een goede verloskundige zorg te leveren, moet je jaarlijks zo’n 2500 bevallingen doen. Dan zijn dag en nacht alle specialisten aanwezig om het goed te doen.” Leidsche Rijn krijgt een grote polikliniek en 10 operatiekamers. Dat zijn er drie meer dan Oudenrijn en Overvecht samen. "Ook Leidsche Rijn wordt top, maar met een eigen profiel.”

Rook snapt dat het een ingewikkeld verhaal is om enerzijds te moeten vertellen dat de kwaliteit van de zorg alleen maar toeneemt als een nieuw ziekenhuis geen verloskamers krijgt. “Maar toch is dat echt zo. Nu is het zo dat in veel ziekenhuizen er vanaf 19.00 uur geen gynaecoloog en anesthesist is. Die moeten worden opgepiept en daarmee is de zorg veel later aanwezig dan de paar kilometer extra reistijd naar Antonius Nieuwegein of het Hofpoort in Woerden. Essentieel is dat de ambulancedienst van de Ravu goed geïnstrueerd is. Maar, daar werken wij uitmuntend mee samen. Die weten nu ook dat als iemand gedotterd moet worden naar het UMC of naar Antonius Nieuwegein gereden moet worden en nergens anders naar toe.”

Komende week zijn er in alle ziekenhuizen die onder St. Antonius en Mesos vallen, gesprekken met het personeel. St. Antonius en Mesos zijn samengegaan en die fusie krijgt nu definitief gestalte met een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl. Het nieuw te bouwen ziekenhuis in Leidsche Rijn krijgt dan ook de naam St. Antonius Leidsche Rijn.

De campagne rond de veranderde organisatie start vanaf komende week. Eind november komt er een grote bijlage in de Ons- en Rond Utrecht kranten en eind maart 2009 eindigt de campagne met de nieuwe namen op de ziekenhuizen in Overvecht en Oudenrijn.

Maarten Rook verwacht dat de nieuwbouw in Leidsche Rijn komend voorjaar kan worden aanbesteed en dat in het najaar van 2009 de eerste paal de grond in gaat. “De enige opgave is nu de financiering voor de nieuwbouw. Banken worden ook terughoudender naar ziekenhuizen, en de 150 miljoen voor de bouw moet wel gefinancierd worden. Omdat wij een buitengewoon gezond ziekenhuis zijn, voorzie ik geen problemen, maar ook wij weten niet hoe de krediet crisis er voorstaat als wij medio volgend jaar die ‘hypotheek’ moeten afsluiten.”

Rook zal zelf een rol spelen in de vragen die de PvdA stelde. Hij is ervan overtuigd dat hij alle zorgen kan wegnemen bij de lokale politiek waarom de medische zorg in Leidsche Rijn uitstekend geregeld is zonder dat er nieuwbouw komt met alle specialismen. “Om al een tipje van de sluier op te lichten, wij doen in Nieuwegein ingrepen waar we in Nederland de enige in zijn. We krijgen patiënten uit Leeuwarden en Goes per helikopter binnen als het moet. Een iets langere reistijd is niet waar het om gaat, maar de kwaliteit van de geleverde zorg.” meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht