maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Boek over Utrechters in de Europacup
Gepubliceerd: 2008-11-23
door: Stadsredactie TvdB

Het kampioenselftal van DOS in 1958 op de vliegtuigtrap in Brussel, op weg naar de Europacupwedstrijd tegen Sporting Lissabon. Foto uit het boek Uropa.

Het kampioenselftal van DOS in 1958 op de vliegtuigtrap in Brussel, op weg naar de Europacupwedstrijd tegen Sporting Lissabon. Foto uit het boek Uropa.

Twaalf Utrechters hebben ooit in een voetbalfinale van de Europacup gestaan. “Ik denk niet dat zoiets vaker is voorgekomen in vergelijkbare steden als Utrecht,” zegt Ton de Ruiter. “Dat is een van de redenen dat ik dit boek ben gaan schrijven. Uit bewondering voor het Utrechtse voetbal en de Utrechtse voetballers.”

‘Uropa, Utrechters in de Europacup van 1958 tot 2008’ is de titel van het boek van sportjournalist Ton de Ruiter. Hij presenteert het maandagavond in café Willem Slok aan de Korte Koestraat. De Ruiter: “Als het over Utrecht gaat, vallen steevast namen als Dick Bruna en Gerrit Rietveld. Maar ik moet denken aan Marco van Basten, maar ook aan Bert Nijdam, de Utrechter die drie kwartier Europacupvoetbal speelde in een wedstrijd van AZ ’67 tegen het Barcelona van Johan Cruyff. Hij moest invallen omdat Van Hanegem geblesseerd was en hij speelde op geleende schoenen want zij eigen paar had hij in een kleedkamer in Alkmaar laten liggen.”

Het boek staat vol met feiten en anekdotes over de Utrechtse voetballers. De rode draad in het boek is echter de vraag: wat is de specialiteit van de Utrechtse voetballer? Ton de Ruiter: “Er is een moment geweest dat zeven Utrechters in de selectie van het Nederlands elftal stonden. Was dat toeval?! Als er een verklaring is, is dat de combinatie van de brutale Utrechtse voetballers, de slopers, denk aan Jan Wouters en Jean Paul de Jong, en de begaafde solisten zoals Marco van Basten, Rob de Wit en tegenwoordig Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay.”

Uropa, Utrechters in de Europacup is in de boekhandel verkrijgbaar voor 18,95 euro. Meer informatie: www.voetspoor.nl.


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht