maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Dames FC Utrecht nog steeds koploper na kansloze nederlaag
Gepubliceerd: 2008-11-14
door: Stadsredactie Tom Staal

De ervaren Shirley Smit.

De ervaren Shirley Smit.

Op Zoudenbalch verloren de dames van FC Utrecht donderdagavond kansloos van ADO Den Haag. De koploper van de eredivisie ging met 3-0 ten onder. Beide teams speelden slecht, maar de dames uit de Hofstad gingen beter om met de kansen.

In een draak van een eerste helft duurde het een half uur voordat een halve kans zich aandeed voor de dames van ADO. Een lange bal van Renate Jansen belandde via de binnenkant van de paal achter keeper Angela Christ. De laatste tien minuten van de eerste helft begon Utrecht wat druk te zetten en kwam het dichter bij het doel van de Haagse keeper Lorsheijd. Tot uitgespeelde kansen leidde dat echter niet. Eén voorzet van Shirley Smit werd bijna gepromoveerd tot een doelpunt nadat deze richting het vijandige doel draaide. Helaas zeilde de bal net over.

In de tweede helft kregen de Utrechtse dames geen kans zich te herstellen. Na nog geen twee minuten lag de bal al achter Christ. Een slechte uittrap van diezelfde Christ werd niet goed verwerkt en Elise Tak kon de bal vanuit de lucht aannemen, doorlopen en in de korte hoek tegen de netten werken. De 3-0 liet niet lang op zich wachten. Ongeveer vier minuten later blunderde de verdediging van Utrecht wederom. Uit een onverklaarbare ‘kluts’ rolde de bal achter Christ en weer was het Elise Tak die adequaat reageerde en de bal in een leeg doel schoot.

In de tweede helft heeft Utrecht één kans gekregen. Vermeulen stond oog in oog met de doelvrouw van Den Haag, maar trof het zijnet. Ondanks de 750 bezoekers die de tribune op het trainingscomplex bijna geheel vulden, de blaaskapel die in de rust voor vermaak zorgde en het publiek dat af en toe klassieke Utrechtliedjes ten gehore bracht, viel er niets te juichen voor het thuispubliek.

Na afloop sprak Allesoverutrecht met coach Maria van Kortenhof en Shirley Smit. Beide waren het met elkaar eens dat deze wedstrijd snel vergeten moest worden. Smit sprak van een complete offday. Kortenhof verklaarde dat de dames niet als team en te rommelig speelden. In de rust probeerde ze de meiden op scherp te zetten door ze op te dragen met meer rust en controle te gaan voetballen.

Utrecht blijft wel koploper, maar verliest dure punten. Toch wil de bloedserieuze coach haar team niet als dé grote titelkandidaat zien. De kwaliteiten van de andere zes teams liggen daarvoor te dicht bij elkaar. De thuiswedstrijd over twee weken tegen SC Heerenveen ziet zij als hét cruciale duel. Daar zou Utrecht wel eens afstand kunnen nemen van de rest, óf onherstelbaar achterop kunnen raken.

Smit is met haar 29 jaar één van de meest ervaren speelsters en dat kun je aan haar spel zien. Bovendien is ze technisch erg sterk en beschikt ze over een bijzonder goede traptechniek. Ze vindt zichzelf vooral erg sterk in het voorbereidende werk om vervolgens met messcherpe voorzetten kansen voor haar teamgenoten te creëren. Met wat extra aandacht in de training kan ze zelfs een vrije-trap-specialist worden. Een verklaring voor deze wanprestatie kon ook zij niet geven: ‘We speelden té slordig en té gehaast en kwamen geen moment aan voetballen toe’.

Alle voetballende dames spelen voor slechts een onkostenvergoeding en de meeste hebben nog een studie. De wat oudere dames hebben overdag een baan. Smit werkt 34 uur per week bij een ingenieursbureau, traint vijf avonden per week én speelt een wedstrijd: ‘Eigenlijk heb ik alleen de zaterdag vrij’, zegt ze. Daarin ziet ze wel een probleem op de langere termijn, ze is bang dat de jongere garde na de studie zal kiezen voor een zakelijke carrière of het bekende huisje, boompje, beestje en kinderen, en dan het voetbal de rug toe zal keren. Het structureel bouwen aan kwalitatief beter damesvoetbal wordt zo bemoeilijkt, vindt ze, maar ze stelt ook:’Het is al veel beter dan een aantal jaren geleden. Door deze competitie zijn de beste meiden van de vele ‘amateurclubs’ verenigd in een sterkere competitie, waardoor het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau getild wordt’.

Wie dat live wil zien zal volgende week moeten afreizen naar Kerkrade, waar Utrecht het tegen de dames van Roda JC opneemt. Daar mogen ze geen steken laten vallen. Een week later op 27 november spelen ze weer op Zoudenbalch tegen SC Heerenveen. Om 19:30 begint die wedstrijd en is gratis toegankelijk. Neem in ieder geval uw FC Utrechtsjaal, muts en winterjas mee. Niet alleen om het team aan te moedigen maar ook omdat het behalve knus erg koud en guur kan zijn op de tribune van Zoudenbalch.


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht