vrijdag 19 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


OM ongelukkig met persbericht gemeente
Gepubliceerd: 2008-11-26
door: Stadsredactie WdH

Een persbericht van de gemeente Utrecht over een vermeende uitkeringsfraudeur is bij het Openbaar Ministerie volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten. Woensdag stuurde de gemeente een persbericht uit over de behaalde successen bij het opsporen van fraude met sociale uitkeringen. Zo’n bericht wordt jaarlijks verzonden.

Anders dan voorheen werd nu voor het eerst een hele casus beschreven over een 45-jarige vermeende fraudeur. In het persbericht beschrijft de gemeente zeer gedetailleerd over de Utrechter, die naast zijn uitkering ook nog automatiseringswerkzaamheden uit zou voeren tegen betaling.

Het proces verbaal dat door de Sociale Recherche is opgesteld, moet echter nog worden afgerond en naar het OM worden gezonden. Die moet nog besluiten of er strafvervolging tegen de man wordt ingesteld. Ondanks dat noemt de gemeente de man een fraudeur.

Het OM geeft aan regels te hebben voor zulke zaken. “Berichten over individuele strafzaken vallen onder de Aanwijzing Voorlichting Opsporing en Vervolging van het Openbaar Ministerie. Zo´n persbericht moet vooraf met ons worden afgestemd. Wij spreken niet van fraudeurs zolang iemand nog niet veroordeeld is, maar van verdachten. De afzender van dit bericht (de gemeente, red.) loopt vooruit op het oordeel van de rechter. Bovendien heeft een verdachte recht op privacy en mag zijn identiteit niet herleidbaar zijn uit de publicatie. Ten derde speelt er een onderzoeksbelang en daarover heeft een officier van justitie te beslissen. Procedureel is dit niet juist gelopen.”

De zaak is opmerkelijk, omdat de gemeentelijk woordvoerder aangeeft dat er bewust is gekozen voor specifiek deze aanpak bij het maken van persberichten over fraudezaken met uitkeringen. “Voor een juiste beeldvorming en voor het halen van media-aandacht hebben we zeer bewust deze aanpak gekozen. Zo worden onze berichten eerder opgepikt door de media en weten de burgers van de stad dat we hard opereren tegen fraude met uitkeringen.”

Voor het AD/UN werkt deze aanpak kennelijk. Het persbericht van de gemeente werd bijna integraal overgenomen. Het OM zegt zich in contact te zullen stellen met de afzender van het persbericht.

Ter info, het persbericht van de gemeente:

De gemeente Utrecht pakt actief fraude aan onder zwartwerkers. De sociale recherche heeft onlangs weer een fraudeur opgespoord. De man ontving een bijstandsuitkering waar hij geen recht op had. Zijn uitkering is beëindigd en er is proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie beslist over de strafrechterlijke vervolging.

Aanleiding voor het onderzoek was een aantal opmerkelijke transacties op de bankafschriften van de man die een bijstandsuitkering ontving van de gemeente Utrecht. Deze transacties hadden allen betrekking op automatiseringsgebied. Het was bekend dat de man van 45 jaar als zelfstandige een computerreparatiebedrijf had gehad voordat hij in 2005 in de bijstand kwam.
De sociale recherche heeft de situatie vervolgens nader onderzocht en stelde vast dat de klant bestellingen deed voor computers, computeronderdelen en voor een tattoobedrijf. Bovendien zagen de sociaal rechercheurs dat er een vrachtwagen met een pallet vol goederen bij de woning werd afgeleverd.
De klant is aangehouden. Onder leiding van de rechtercommissaris is huiszoeking in de woning gedaan. De sociale recherche heeft beslag gelegd op de administratie en twee computers. Deze worden momenteel nader onderzocht. Omdat er in de woning veel kostbare beeld- en geluidsapparatuur aanwezig was, is ook beslag gelegd op de apparatuur. Ook de auto van de man is weggetakeld. De gemeente Utrecht heeft de terugvordering berekend op ruim € 48.000,-. Als de man dit bedrag niet terugbetaalt, zal de deurwaarder de apparatuur en de auto veilen.
De gemeente Utrecht spoort zwartwerkers actief op en pakt ze aan. De bijstand is het vangnet voor mensen die echt niet op een andere manier in hun bestaan kunnen voorzien. In 2007 werd voor meer dan € 2,5 miljoen aan bijstandsfraude opgespoord. Daarnaast werden 259 uitkeringen afgewezen of beëindigd. Daarmee werd nog eens € 3 miljoen bespaard. 57 klanten van Sociale Zaken & Werkgelegenheid kregen een procesverbaal en werden strafrechtelijk vervolgd.

Artikel AD.nl


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht