vrijdag 19 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Utrecht onveiligste gemeente van Nederland
Gepubliceerd: 2008-11-07
door: Stadsredactie WdHUtrecht is de onveiligste gemeente van Nederland, Ferwerderadiel de veiligste. Dat is de uitkomst van de Gemeentelijke Veiligheidsindex, een nieuw meetinstrument ontwikkeld door Politie en ­Wetenschap, zo meldt Binnenlands Bestuur. Utrecht is als sinds 2004 de onveiligste gemeente van Nederland.

Met de veiligheidsindex kunnen alle gemeenten van Nederland worden vergeleken. Zo kan de ontwikkeling van de criminaliteit worden gevolgd. In de index tellen aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling even zwaar mee. Sommige delicten (winkel- en fietsendiefstal) zijn buiten beschouwing gelaten omdat registratie daarvan per politieregio aanzienlijk verschilt. Ook zware delicten als moord tellen niet mee; de kans dat een burger daarmee te maken krijgt, is klein.

Utrecht staat sinds 2004 solide op kop, zo blijkt uit de index. Amsterdam staat net als in 2006 op de tweede plek, al twee jaar op rij gevolgd door Eindhoven. Alle gemeenten in de toptien van 2007 hebben hun scores de afgelopen vier jaar wel verbeterd. Littenseradiel was in 2004, 2005 en 2006 nog de veiligste gemeente van het land.


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht