maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Contracten Leidsche Rijn Centrum nog steeds niet getekend
Gepubliceerd: 2008-09-24
door: Stadsredactie WdH

Projectontwikkelaar Fortis / Vesteda zegt te onderhandelen over de contracten die ze met de gemeente moet ondertekenen rond de bouw van het winkelgebied in Leidsche Rijn Centrum. De combinatie won de Europese aanbesteding voor de realisatie van het nieuwe kernwinkelgebied, maar tekent de contracten nog steeds niet.

Fortis / Vesteda wilde als enige van vijf partijen de grondprijs van 118 miljoen euro aan de gemeente betalen. Binnen de wereld van de projectontwikkelaars gaat men er vanuit dat er met een dergelijk bedrag uiteindelijk geld bij moet.

Fortis zou, zo zeggen insiders, de grote financiële risico’s in het gebied willen beperken door betere afspraken te maken over het betalings- en vergoedingsritme. Dan gaat het om het moment van betalen van de grond en de doorverkoop aan eindbelegger Corio. Zowel Fortis / Vesteda als de gemeente doen geen uitspraken waarover wordt onderhandeld.

De bouw van het winkelgebied is Europees aanbesteed en Fortis / Vesteda was de enige die uiteindelijk een geldig bod uitbracht. De andere vier belangstellende ontwikkelaars boden onder de gevraagde prijs vanwege de financiële risico’s. Zij volgen de huidige ontwikkelingen met argusogen omdat er volgens de regels van de Europese aanbesteding achteraf geen nieuwe afspraken gemaakt mogen worden. Gebeurt dat wel dan stappen de ontwikkelaars naar de rechter. De betrokken partijen kondigden al eerder aan de uiteindelijk contracten van de gemeente met Fortis / Vesteda door een notaris te laten toetsen.

In de markt wordt breed gesuggereerd dat Fortis / Vesteda een ‘betalingsregeling’ met de gemeente wil afspreken. Woordvoerder Oscar Toebosch wil niet ingaan op wanneer de contracten met de gemeente wel getekend worden. “Wij hebben ons bod schriftelijk gestand gedaan en werken de contracten nu op detailniveau met de gemeente uit.”

Wethouder Harrie Bosch bevestigt dat het tekenen van de contracten meer tijd vergt dan eerder gedacht en ook dat er met de combinatie gesproken wordt over de contracten. “Wij verwachten er in november uit te zijn. De onderhandelingen blijven binnen de gestelde regels en moeten daar uiteraard ook binnen blijven.”

De gemeente liet eerder bij monde van projectleider Nora Hugenholtz weten dat het tekenen van de contracten slechts door de vakantieperiode was vertraagd.

Zie ook de vijf ontwerpen van Leidsche Rijn Centrum.© 2007-2012 AllesoverUtrecht