maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Gemeente: Theo Pouw oorzaak stank Zuilen
Gepubliceerd: 2008-09-03
door: Stadsredactie WdH

De zandwasinstallatie van Theo Pouw.

De zandwasinstallatie van Theo Pouw.

Het kostte ambtenaren van de gemeente en de provincie weken 'snuffelen' om te achterhalen waarom de stankoverlast in Zuilen afgelopen maanden weer explodeerde. Dit keer waren niet slechts de twee grote veevoederbedrijven of afvalverwerker AVR op Lage Weide de oorzaak, maar vooral het bedrijf Theo Pouw, zo zegt de gemeente.

Honderden klachten kwamen bij gemeente en provincie binnen, in de maanden juni, juli en augustus. Niet de weeïge lucht van veevoer, maar een odeur van rotte eieren en andere viezigheid teisterde de wijk. Rioollucht waar je misselijk van wordt. Uiteindelijk werd na lang zoeken Theo Pouw als hoofdschuldige aangewezen voor de stank, waar mogelijk ook de veevoederbedrijven aan bijdragen. Theo Pouw ziet dat iets anders.

Namens Pouw, vervoerder en 'behandelaar' van bouwstoffen, zegt Erik Vogelzang dat hij pas in augustus hoorde van de provincie dat de stank mogelijk van Pouw zou komen. Vreemd, omdat de klachten al in mei zijn begonnen. "In overleg met de provincie zijn we uiteindelijk uitgekomen bij ons waterbassin. Dat bassin staat op het terrein en verzamelt ons regenwater en met dat water voeden wij onze processen zoals een zandwasinstallatie. Het is niet zo dat er in het bassin afvalwater zit. Op het bedrijfsterrein zelf werden geen andere zaken geroken dan normaal. Om ons bedrijf als mogelijke bron te kunnen elimineren wordt het bassin deze maand leeg en schoongemaakt. Dat kost ons geld, maar dat hebben we er graag voor over. Maar dat de gemeente ons bedrijf als enige veroorzaker van deze klachten zou aanwezen, lijkt ons vreemd."

Op Lage Weide zitten veel andere bedrijven en het proces van Pouw is een stabiel en continu waardoor de geur altijd constant is. Vogelzang zegt dat het bassin niet naar parfum ruikt maar dat er geen organische lucht vanaf komt, zoals rotte-eierenstank.

Volgens verantwoordelijk wethouder De Weger voldoen de twee veevoederbedrijven op Lage Weide inmiddels aan alle milieunormen. Een van de bedrijven heeft inmiddels een langere schoorsteen en het andere bedrijf heeft een vergunning aangevraagd. Buiten Pouw en de veevoederbedrijven, telt Lage Weide ook nog een aantal meelfabrieken en afvalverwerker AVR, die stank zouden kunnen veroorzaken.

Een woordvoerder van milieugroep Zuilen, die de stankproblemen in de wijk keer op keer aankaart, was niet bereikbaar voor commentaar.© 2007-2012 AllesoverUtrecht