maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Westenwind noodzakelijk
Gepubliceerd: 2008-09-02
door: Stadsredactie WdHOnderzoeker Joost Heijkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil veel westenwind. Maandag is een vier meter hoge mast met meetapparatuur geplaatst op het dak van het provinciehuis om onderzoek te doen naar verdamping van water in de stad Utrecht. Zonder wind uit het westen kan hij de stad niet ‘meten’.

Het Hoogheemraadschap gaat de meetwaarden gebruiken om meer inzicht te krijgen in het watersysteem van Utrecht. Zo kan het waterschap in de toekomst veel efficiënter omgaan met het in- en uitlaten van water. Bijvoorbeeld om in perioden van langdurige droogte de waterkwaliteit langer op peil te houden. Ook ontstaat meer inzicht hoe een gewenste grondwaterstand kan ontstaan.

In Utrecht valt gemiddeld 800 mm neerslag per jaar. Daarvan verdampt zo’n 500 mm. Onderzoeker en hydroloog Joost Heijkers verwacht dat de verdamping in de stad lager ligt: “In de stad wordt regenwater veel sneller afgevoerd dan daarbuiten. Het regenwater heeft minder tijd om te verdampen voordat het in het riool verdwijnt. Omdat een stad vaak warmer is dan zijn landelijke omgeving zou je een grotere verdamping verwachten.” De metingen moeten aantonen of deze veronderstelling klopt.© 2007-2012 AllesoverUtrecht