vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Wolfsen wil daders uit de buurt van slachtoffers
Gepubliceerd: 2008-09-13
door: Stadsredactie WdH

Net op het moment dat in Oog en Al een zeer grote brand uitbrak, vrijdagavond 23.00 uur, werd burgemeester Aleid Wolfsen door Pauw & Witteman aan de tand gevoeld. De hele dag was Wolfsen in de media om uit te leggen waarom hij slachtoffers van ernstige misdrijven wil beschermen tegen daders die in de buurt wonen.

In Overvecht ontstond commotie toen een bestrafte pedofiel weer terugkeerde naar zijn huis, in dezelfde flat als zijn jonge slachtoffer. Wolfsen vertelde bij Pauw & Witteman dat de gemeente is gaan praten met de man of hij niet ergens anders kon wonen. Dat wilde de man niet. Daarop startte verhuurder Bo-ex een gerechtelijke procedure om de man weg te krijgen en elders onder te brengen. Die zaak loopt nog. Wolfsen wil bij de minister van Justitie afdwingen dat burgemeesters te horen krijgen als zware criminelen vrij komen. Hij wil steeds als burgemeester kunnen beslissen of iemand elders moet wonen, ook als de persoon geen huis huurt maar in bezit heeft.

In de vele mediacommentaren krijgt Wolfsen kritiek over deze wens. Er is lof om het voor slachtoffers op te nemen, maar er zijn ook grenzen tot waar de overheid kan ingrijpen in het leven van burgers als die hun straf hebben uitgezeten, is in tal van berichten op internet te lezen. Veel kritiek is er ook dat een gestrafte in zijn of haar eigen buurt beter in de gaten gehouden kan worden dan op een ‘anonieme’ plek elders in de stad.

Wolfsen zegt dat hij mensen op een andere plek dan in de gaten kan laten houden door politie of andere instanties. “Ik wil maatwerk kunnen leveren en zelf kunnen afwegen of iemand in de eigen buurt kan blijven of niet. Ik wil voorkomen dat een misbruikt kind de dader in de lift kan tegenkomen.”

De Utrechtse politiek moet nog reageren op de uitspraken van Aleid Wolfsen.© 2007-2012 AllesoverUtrecht