maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaNieuwe wending bibliotheekdrama Smakkelaarsveld
Gepubliceerd: 2009-08-07
door: Stadsredactie WdH

Is de 'boekenburcht' van Rapp+Rapp weer in de race?

Is de 'boekenburcht' van Rapp+Rapp weer in de race?

Het gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat de architectenselectie voor de nieuwe Bibliotheek ++ op het Smakkelaarsveld niet hoeft worden overgedaan. De oude jury onder leiding van Bob van Reeth moet de zeven geselecteerde bureaus opnieuw cijfers geven. Daarmee is de klok een jaar teruggezet.

In augustus 2008 klapte de architectenselectie voor de nieuwe hoofdbibliotheek in het Stationsgebied uit elkaar. Het bureau Rapp+Rapp was als winnaar aangewezen maar kwam van een koude kermis thuis toen bleek dat Utrecht de cijfers verkeerd had opgeteld. Het Amsterdamse VMX werd als winnaar uitgeroepen.

Daarop ging Christian Rapp naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente VMX niet als winnaar mocht aanwijzen en dat er een nieuwe jury moest worden benoemd. Daarin kon verantwoordelijk wethouder Harm Janssen geen zitting meer in hebben, net als alle voormalige leden. Zijn plek werd ingenomen door woonwethouder Harrie Bosch en een nieuwe jury werd aangesteld onder voorzitterschap van oud NS-topman Aad Veenman. Veenman werd in april wegens gezondheidsredenen vervangen door Bart Bleker.

De gemeente heeft inmiddels kennis genomen van de uitspraak van de rechter en bepaalt pas in september - na het reces - hoe er uitvoering gegeven moet worden aan het vonnis.

Het drama-dossier van het nieuwe multifunctionele gebouw kan nog veel langer doorslepen dan nu al het geval is. Een consequente jury geeft exact dezelfde cijfers als vorig jaar. Maar in dat geval wordt VMX alsnog winnaar terwijl de jury bepaalde dat het VMX-ontwerp totaal ongeschikt is voor de plek. Als de jury de nieuwe cijfers zo geeft dat hun gedroomde winnaar Rapp+Rapp als beste uit de bus komt ligt de weg vrij voor VMX om protest aan te tekenen.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht