vrijdag 19 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaOud-Utrecht duikt in oude misdaad
Gepubliceerd: 2009-08-06
door: Stadsredactie JvS

De Chinees die in 1935 zelfmoord pleegde aan de Lichte Gaard. Foto: Oud-Utrecht / Het Utrechts Archief

De Chinees die in 1935 zelfmoord pleegde aan de Lichte Gaard. Foto: Oud-Utrecht / Het Utrechts Archief

Waarschijnlijk was ze de eerste Nederlandse bankbiljettenvervalster. Tegen Hendrica van Leurs, houdster van een kostschool aan de Nieuwegracht, werd daarom de doodstraf geëist, maar ze werd vrijgesproken.

Een fraai verhaal over deze Utrechtse vrouw, die leefde tussen 1794 en 1870, is te lezen in het nieuwste nummer van het blad van de historische vereniging Oud-Utrecht. Maar daar blijft het qua misdaadgehalte van het magazine niet bij.

Ook de vraagtekens rond de dood van twee Chinese mannen in 1935 staan uitgebreid beschreven in het blad. De Chinezen werkten bij Chung Ho Cha Lou, letterlijk het ‘Eerste Hollands-Chinese Eethuis’ aan de Lichte Gaard. De een vermoordde de ander en pleegde daarna zelfmoord door van het dak te springen. De briefjes die hij achterliet zijn nooit ontcijferd. En wat dichter Martinus Nijhoff erover schreef - er valt een man langs het raam naar beneden - blijkt niet te kloppen.

Leden van Oud Utrecht hebben het blad met deze - en meer - fraaie verhalen inmiddels op hun deurmat aangetroffen. Niet-leden kunnen het blad kopen bij de betere boekhandel.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht