vrijdag 19 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Claus en Kaan weer in beeld voor Bibliotheek++
Gepubliceerd: 2009-01-22
door: Stadsredactie WdH

De visie van Claus en Kaan.

De visie van Claus en Kaan.

Nu de hele jurybeoordeling voor de architectenselectie van de Bibliotheek++ op het Smakkelaarsveld over moet, komt de nummer twee van juli 2008 weer in beeld. De visie van Claus en Kaan werd door de jury destijds op de zilveren plek gezet.

Architect Dick Wageningen van Claus en Kaan had de hele geschiedenis eigenlijk al uit zijn hoofd gezet. “We hebben inderdaad een kort briefje van de gemeente gehad over de uitspraak van de rechter, maar wat het vervolg nu is, dat weet ik niet.”

Het bureau heeft een band het de stad Utrecht. Hun allereerste opdracht was de verbouwing van Molenerf De Ster, ook aan de Leidsche Rijn. Wageningen zou daar graag een Utrechtse loot bijzetten, iets verderop aan dezelfde watergang.

Hoewel de jury de visie van Claus en Kaan als tweede beoordeelde, was er kritiek op het feit dat de visie onvoldoende was uitgewerkt. Wageningen heeft dat nooit goed begrepen. “De vraag was om een visie neer te leggen. Dat hebben we gedaan. Andere partijen kwamen met hele maquettes en ontwerpen die bijna klaar waren. Dat gaat veel verder dan een visie. Best raar dat je kritiek krijgt door je aan de opdracht te houden.” Wageningen weet ook nog niet of de zeven bureaus hun visie opnieuw mogen toelichten aan de nieuwe jury.

De gemeente doet alleen het jurydeel over van de architectenselectie. Precies zoals de rechter op 9 januari vorderde. De Belgische architect Bob van Reeth was niet alleen de vorige juryvoorzitter, maar stond ook aan de wieg van de selectieaanvraag. Hij schetste de kaders waarbinnen de visies zouden moeten passen. Een aantal architecten vraagt zich af hoe een andere juryvoorzitter het voorwerk van Van Reeth moet vertalen naar een uiteindelijk winnaar.

Op 7 oktober nam Van Reeth geen blad voor de mond in een brief aan de gemeente over het misgelopen proces. Hij beklaagde zich niet alleen over het feit dat een ambtenaar het juryoordeel over de sociale onveiligheid van de VMX-visie met het cijfer 7 beoordeelde, maar kritiseerde ook andere delen van de totaalscore. Rapp+Rapp kreeg een 1 voor het onderdeel contractvorming omdat het bedrijf volgens Van Reeth een zorgvuldige opmerking plaatste over hun aansprakelijkheidsverzekering. VMX vulde niets in en ontving daarop het rapportcijfer 10 van de gemeente.

Verantwoordelijk wethouder Harm Janssen laat ondanks de opmerkingen van Van Reeth alleen het jurydeel overdoen, dat 60 procent van het totaal uitmaakt. De andere cijfers blijven staan. “De rest is wel zorgvuldig gegaan en Bob van Reeth ging en gaat niet over de andere onderdelen”, is het antwoord van de wethouder.

Donderdag is er een spoedvergadering in de gemeenteraad over de diverse fouten rond de architectenselectie van de bibliotheek. Janssen zal vooral door de Utrechtse oppositie zwaar onder vuur worden genomen voor de rommelige gang van zaken. Zelf zegt hij veel geleerd te hebben van de fouten die zijn gemaakt en snel een nieuwe juryvoorzitter te benoemen zodat het tijdsverlies rond de bouw van de bieb zo gering mogelijk is.

Stuur dit bericht door!

Zicht vanuit de Bibliotheek++ richting Vredenburg in de visie van Claus en Kaan.

Zicht vanuit de Bibliotheek++ richting Vredenburg in de visie van Claus en Kaan.

 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht