maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Rechter: jurering bibliotheek moet over
Gepubliceerd: 2009-01-09
door: Stadsredactie WdH

Wie weet komt het gebouw van Rapp+Rapp alsnog Utrecht.

Wie weet komt het gebouw van Rapp+Rapp alsnog Utrecht.

Een nieuwe jury moet de zeven visies van de zeven architectenbureaus voor de nieuwe Bibliotheek ++ aan het Smakkelaarsveld opnieuw gaan beoordelen. De gemeente heeft daarmee bakzeil gehaald in het kort geding dat architectenbureau Rapp+Rapp had aangespannen over de gunning van de biep aan bureau VMX.

Volgens de rechtbank bestaat er ernstige twijfel of de puntenscores die uiteindelijk uit de bus rolden overeenstemmen met de jurywaardering. De rechtbank twijfelt vooral over de score die aan VMX is toegekend op het aspect sociale veiligheid. De puntenwaardering is daarom niet op zorgvuldige wijze tot stand gekomen, aldus de rechter.

Een nieuwe jury moet nu alle ingediende visies opnieuw gaan waarderen. De jury moet uit andere leden bestaan, maar de samenstelling (drie inhoudelijk deskundigen, drie leden namens de opdrachtgever en een jurylid voor draagvlak in de politiek) kan wel gelijk blijven.

Rapp+Rapp won in juli 2008 de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe gebouw. Daarin komen behalve de bibliotheek een filmhuis, een kunstuitleen, circa 120 appartementen, parkeergelegenheid en fietsenstallingen en mogelijk ook het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

In augustus trok de gemeente de winst van Rapp+Rapp terug toen bleek dat er een telfout was gemaakt. Het oordeel van een jury onder leiding van de Belgische architect Bob van Reeth telde slechts voor 60 procent mee in het finale oordeel en niet voor 65 procent zoals het gemeentelijk bureau aanbesteding had gedaan. Het Amsterdamse bureau VMX belde zelf met de gemeente en werd daarop als winnaar aangewezen.

Christan Rapp stelde dat de gemeente fout had gehandeld door opeens VMX de opdracht voorlopig te gunnen. Het ontwerp zou niet voldoen aan de uitgangspunten die de gemeente zelf formuleerde. De gemeente stelt dat er nog niet van ontwerpen maar van visies sprake is.

Juryvoorzitter Van Reeth vond na de rekenfout van de gemeente dat Rapp+Rapp in zijn ogen nog steeds als winnaar gezien moest worden. “Het ontwerp van Rapp+Rapp hebben wij niet voor niets als beste beoordeeld. Dat gebouw hoort op die plek. Het ontwerp van VMX wilden wij belonen met een eervolle tweede plek, gezien de mooie visie. Maar als uitvoerbaar op die plek beoordeelden we dat gebouw niet.”

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht