vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


TNO: Nieuwe bussen helemaal niet zo schoon
Gepubliceerd: 2009-01-02
door: Stadsredactie JvS

De 144 gloednieuwe bussen van Connexxion die sinds half december door de stad rijden zijn helemaal niet zo schoon. De bussen stoten veel meer stikstofdioxide (NO2) uit dan waarmee de gemeente in de luchtkwaliteitsrapporten rekent. Dat stelt het Wijk C Komitee op grond van een rapport van TNO.

Het comité meent dat wanneer de bussen niet van de weg gehaald worden, de kans groot is dat de aanpak van het Stationsgebied grote vertraging gaat oplopen. Het nieuwe materieel was vooral aangeschaft om de luchtvervuiling in de Utrechtse binnenstad te verminderen, wat nodig is om de grote hoeveelheid nieuwbouw in het Stationsgebied mogelijk te maken.

Volgens Europese richtlijnen mag de nieuwbouw niet leiden tot een slechtere luchtkwaliteit. In het Stationsgebied staat echter veel nieuwbouw gepland die extra verkeer aantrekt, onder meer door de nieuwbouw van het Muziekpaleis, het Stadskantoor, de megabioscoop, een nieuw Holland Casino, de bibliotheek op het Smakkelaarsveld, de verdubbeling van het winkeloppervlak van Hoog Catharijne en een flinke hoeveelheid nieuwe woningen.

De nieuwe bussen blijken overigens op het gebied van fijnstof wel goed te scoren maar de uitstoot van NO2 bedraagt volgens TNO 1,8 gram per kilometer. De afdeling Milieu & Duurzaamheid van de gemeente ging uit van slechts 0,2 gram, vele malen minder dan TNO heeft vastgesteld.

Ook de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van de nieuwe bussen is volgens TNO 40 procent hoger dan waar de gemeente mee rekent. Het Bestuur Regio Utrecht, dat verantwoordelijk is voor de aanschaf van de nieuwe bussen, stelde onlangs nog op vragen van Allesoverutrecht dat de NOx-waarden van het nieuwe materieel lager zijn geworden. Uit de cijfers van het TNO-rapport, dat Allesoverutrecht van het Wijk C Komitee ontving, blijkt dat dus niet te kloppen.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht