donderdag 22 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Vredenburg Leidsche Rijn voorlopig illegaal
Gepubliceerd: 2009-01-26
door: Stadsredactie WdH

Op 6 maart 2007 werd de eerste paal gevierd van de Rode Doos. Volgens de rechter had het Muziekcentrum niet gebouwd mogen worden.

Op 6 maart 2007 werd de eerste paal gevierd van de Rode Doos. Volgens de rechter had het Muziekcentrum niet gebouwd mogen worden.

De Rode doos had volgens de Utrechtse rechtbank niet gebouwd kunnen worden. Althans, blijkens een uitspraak van de rechter voldoet de afgegeven ontheffing van het bestemmingsplan niet aan de eisen die aan de luchtkwaliteit gesteld moeten worden.

Het gebouw is overigens al een jaar in gebruik. De Stichting Stop Luchtvervuiling Utrecht (SSLU) had bezwaar gemaakt tegen de bouw. De rechter stelt de stichting nu in het gelijk. Volgens de rechter heeft de gemeente de verkeersbewegingen van de bezoekers onterecht niet meegenomen in de besluitvorming en ook niet de luchtvervuiling die de schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal veroorzaken.

De rechtbank heeft de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak een onderzoek laten verrichten naar de kwestie. Die stichting constateert onder meer dat de toegestane concentratie stikstofdioxide bij het meetpunt aan de Oude Vleutenseweg al in 2010 wordt overschreden.

Namens de gemeente is wethouder Harrie Bosch verantwoordelijk. Hij laat via een woordvoerder weten dat de uitspraak nog bestudeerd moet worden en dat de gemeente binnen 12 weken een nieuw besluit zal nemen over de ontheffing van het bestemmingsplan, zoals de rechter vordert. Bosch noemt de uitspraak over het scheepsverkeer “een nieuw element”.

Raadsman Kees van Oosten van de SSLU is weinig verbaasd over de uitspraak. “Dit was te verwachten. Het geeft eens temeer aan dat de gemeente toerekent naar de 'gewenste' uitkomst. Dat gebouw staat er nu illegaal, maar de gemeente doet toch niet aan handhaving. Behalve dan als een burger een dakkapel onterecht bouwt. Dan wordt die er desnoods onder politiedwang vanaf gehaald. Voor ons is belangrijk dat de SSLU in deze kwestie zeer specifiek als ontvankelijke partij is aangemerkt door de rechter. Dat zal straks ook zo zijn als de vergunning voor winkelgebouw van Corio op het Vredenburg wordt behandeld. In die zaak zijn wij door de gemeente als niet ontvankelijk weggezet. Dat zal de rechter zeker anders zien en daarmee is alleen de gemeente verantwoordelijk voor wederom maanden vertraging in het Stationsgebied.”

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht