donderdag 22 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Zaak Glitter weer voor rechter
Gepubliceerd: 2009-01-02
door: Stadsredactie WdH

Voor de roof van een tas met 5 miljoen euro aan edelstenen op het terras van Konnichi Wa aan de Mariaplaats trekt de Utrechtse rechtbank volgende week twee dagen uit. Een bende uit Colombia en Mexico beroofde op 7 mei 2008 kinderlijk eenvoudig een handelaar van een oude tas met diamanten tijdens zijn lunch. Advocaat Ruud van Boom staat een van de verdachten in de zogenoemde zaak Glitter pro deo bij.

De zaak die donderdag en vrijdag dient is een voortzetting van een eerdere behandeling. In december werd vooral gesproken over de inzet van een IMSI-catcher, dat is een peilsysteem om mobiele telefoons te lokaliseren. Volgens Van Boom mag deze techniek niet altijd worden ingezet om verdachten op te sporen. “De opsporingsdiensten mogen niet te ver gaan waar het iemands privacy aangaat. Deze techniek is alleen toepasbaar in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld om mensen uit hachelijke situaties te redden. Dat was hier niet aan de orde. Als zoals hier de manier waarop iemand wordt opgepakt niet deugt, dan zou de zaak daarop moeten stuklopen. Dat is in het belang van de burger.”

De groep van drie mannen en drie vrouwen werd al in de nacht na de roof opgepakt in Almere. Ze bevonden zich allen illegaal in Nederland. De politie kon zo snel acteren omdat de Mariaplaats vol hangt met bewakingscamera’s. Een aantal getuigen kon de nummerplaat van de gehuurde vluchtauto doorgeven. Toch werd de IMSI-catcher ingezet om bij de verblijfplaats van de bende te komen.

Advocaat Van Boom verwacht dat deze zaak pas bij een hogere rechter definitief wordt beslist. “Als de zaak stukloopt verwacht ik dat het OM in hoger beroep gaat terwijl wij in hoger beroep gaan als de Utrechtse rechtbank besluit dat de IMSI-catcher legaal werd gebruikt.”

De groep zit sinds mei in voorarrest. Van Boom denkt dat als de zaak stukloopt, de verdachten niet worden vrijgelaten maar worden vastgehouden omdat ze zonder geldige papieren in Nederland verblijven.

De tas met edelstenen is inmiddels terug bij de handelaar. Het Openbaar Ministerie was onbereikbaar voor commentaar.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht