maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaUniversiteit in hoofdrol tijdens Open Monumentendag
Gepubliceerd: 2009-09-10
door: Stadsredactie JvSHet landelijk thema van de Open Monumentendag is zaterdag 'Op de Kaart'. In Utrecht is gekozen voor de universiteit, die Utrecht op de kaart heeft gezet. Een groot aantal (voormalige) universiteitsgebouwen is open voor het publiek.

Voorbeelden van interessante openstellingen zijn het voormalig paleis van Lodewijk Napoleon (de pas verbouwde universiteitsbibliotheek), Fort Hoofddijk (met de botanische tuinen), de voormalige diergeneeskundegebouwen op het Veeartsenijterrein, het Academiegebouw op het Domplein, de Oude Hortus en de Sterrenwacht. Ook monumentale panden die in gebruik zijn als studentenhuizen of als thuisbasis van studentenverenigingen zijn toegankelijk.

Op een aantal locaties brengt de universiteit de geschiedenis weer tot leven. Zo geeft voormalig rector magnificus Willem Hendrik Gispen twee openbare colleges in de oude collegezaal van het Rudolf Magnus Instituut aan de Vondellaan. Zowel de historie van het instituut als die van het hersenonderzoek zullen in zijn college aan de orde komen.

Op het oude Veeartsenijterrein zijn rondleidingen langs de vele monumentale panden, zoals de Manege en de Snijzaal en geeft dierenarts Paul Overgaauw twee lezingen met beelden over 'Dieren en Dierenartsen aan de Biltstraat 1821-1988'.

In het Academiegebouw en in de Oude Hortus worden doorlopend historische filmfragmenten vertoond over 'De Universiteit in de vorige eeuw' en op Oudegracht 320, het voormalig Instituut Tandheelkunde, is een tentoonstelling met uitleg over de historie van de tandheelkunde.

Het thema 'Op de kaart' krijgt ook een letterlijke invulling. In de nieuwe Universiteitsbibliotheek op de Uithof is een expositie te zien van bijzondere kaarten uit de kaartencollectie van de universiteit, één van de grootste van het land. De cartografie wordt ook opgepikt door Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat, dat een bijzondere kaartencollectie beheert.

Het Domplein is weer het hart van de Open Monumentendag met de centrale informatietent, de monumentenmarkt, muziek in het academiegebouw, en wandelingen met een gids op, onder en rondom het plein. De informatietent is open van 10.00 tot 17.00 uur. Hier is alle informatie over de Open Monumentendag te vinden, zoals de Monumentenkrant met alle opengestelde monumenten. Ook zijn er gratis kaartjes verkrijgbaar voor de buspendel naar het Veeartsenijterrein en De Uithof. De bus vertrekt vanaf de Rijnkade, hoek Mariaplaats.

Het Domplein is ook het startpunt van de rondleidingen van het Gilde. Van 10.30 tot 15.30 uur start ieder half uur een wandeling met een gids. Er zijn ook wandelingen uitgezet zonder gids. Meer informatie: www.openmonumentendagutrecht.nl.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht