donderdag 22 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


"Koninklijke leugen: Wilhelmina wist dat Der Kaiser kwam"
Gepubliceerd: 2018-11-09 11:18:00
Door: RTV Utrecht
AMERONGEN/DOORN - Koningin Wilhelmina wist vooraf dat de Duitse keizer Wilhelm II in Nederland asiel zou aanvragen. Der Kaiser, of 'Onkel Willy' zoals Wilhelmina hem noemde, vluchtte aan het eind van de Eerste Wereldoorlog uit Duitsland. Morgen is het precies honderd jaar geleden dat hij zich met zijn gevolg meldde aan de Nederlandse grens.

Dat koningin Wilhelmina zich intensief met de vredesonderhandelingen heeft bemoeid stelt de Utrechtse historica Beatrice de Graaf na onderzoek in Duitse en Nederlandse archieven. Al sinds juli 1918 was er op hoog niveau veel contact tussen de Nederlandse en Duitse machthebbers. De Graaf ontkracht daarmee de bewering van Wilhelmina zelf, dat ze verrast was door de vlucht van de keizer. Oranje-biograaf Cees Fasseur, die de koninklijke archieven mocht doorzoeken, heeft de lezing van de toenmalige koningin in 1998 nog bevestigd.

BRIEVEN EN TELEGRAMMEN
De Graaf zit in de raad van advies van Museum Huis Doorn, het landgoed waar Wilhelm II tot aan zijn dood in 1941 woonde. "Ik wilde nog eens precies uitzoeken hoe het in die laatste oorlogsmaanden is gegaan", zegt ze. "Ik vond in Duitsland onder meer een doos vol brieven en telegrammen, waaruit Wilhelmina's bemoeienis met het eind van de oorlog onomstotelijk blijkt. Samen met Wilhelm wilde zij een internationale vredesconferentie organiseren in het Vredespaleis."

Volgens De Graaf heeft Wilhelmina gebrobeerd haar bemoeienissen geheim gehouden. "Toen het plan mislukte heeft zij alle archiefstukken daarover laten vernietigen, omdat haar pro-Duitse houding haar in de problemen kon brengen."

PRINS VAN ORANJE
Nederlandse en Duitse diplomaten reisden in de zomer van 1918 steeds heen en weer. Prins Hendrik was daarbij betrokken, net als graaf Bentinck van Kasteel Amerongen, de plek waar keizer Wilhelm II van 1918 tot 1920 logeerde. De Bentincks, de Oranjes en de keizer, door zijn afkomst ook een Prins van Oranje, kenden elkaar persoonlijk.

De Graaf: "Van 8 op 9 november schreef de keizer aan zijn vrouw Augusta dat hij in Nederland als balling genadebrood moest gaan eten. Een huisarts uit Amerongen wist in die dagen al dat de keizer zou komen."

HUIS DOORN
Toen de keizer op de avond van 10 november, een dag voor de wapenstilstand zou ingaan, in vol ornaat in het Nederlandse Eijsden arriveerde, was alles binnen een dag geregeld. Wilhelmina bood Paleis Het Loo aan als onderkomen, maar dat ging de regering te ver. 'Onkel Willy' ging naar Amerongen en kocht later Huis Doorn. Daar kreeg hij vaak bezoek van koningin Emma, prins Hendrik en Juliana en Bernhard.

[Image:724121|Historica Beatrice de Graaf vond aanwijzingen dat koningin Wilhelmina door de komst van de keizer niet zo verrast was als de koningin zelf altijd heeft beweerd.]

"Wilhelmina kon zich als staatshoofd geen bezoekjes veroorloven, maar dat ze hem onhebbelijk behandelde is ook niet waar", zegt De Graaf. "Ze was verknocht aan de keizer en kwam al vanaf haar tiende jaar elke zomer naar het hof in Berlijn." Keizer Wilhelm II stierf in 1941 aan een longembolie. Hij ligt bij Huis Doorn begraven. Het tv-programma Andere Tijden besteedt zaterdagavond een uitzending aan de 'Koninklijke Leugen'. Kasteel Amerongen organiseert op 24 november een symposium over de bevindingen van Beatrice de Graaf.

WEG VRIJGEMAAKT
Het gerucht dat Wilhelm II door Nederlandse machthebbers naar ons land is gehaald ging overigens honderd jaar geleden al rond. Zo zou de bekende Nederlandse generaal Van Heutsz als vertrouwensman van de regering de weg voor de keizer hebben vrijgemaakt. Mogelijk had de generaal hem zelfs actief geadviseerd om voor Nederland te kiezen. Van Heutsz had de keizer in België bezocht en was op de dag dat Wilhelm naar Nederland kwam een paar uur eerder via dezelfde route teruggekeerd.

Toen de wapenstilstand op 11 november 1918 om 11.00 uur inging was Wilhelm II al in Amerongen aangekomen. De avond ervoor had hij zich bij Eysden aan de Nederlandse grens gemeld. Kort na middernacht werd hij pas doorgelaten. Hoewel het hooggeplaatste gezelschap riep dat de Nederlandse regering van alles op de hoogte was, had een sergeant - die nog niet was ingelicht - hen urenlang tegengehouden.

[YouTube:https://youtu.be/xjn6xtTQOxg]

BELGIË
Vooral België, dat na vier jaar verwoesting volledig in puin lag, heeft het Nederland nog tientallen jaren kwalijk genomen dat ons land neutraal is gebleven, dat Nederland de Duitse militairen na de wapenstilstand een snelle aftocht via Nederlands grondgebied boden én dat de Nederlandse regering der Kaiser zo snel asiel verleende. Tijdens de vredesbesprekingen in 1919 heeft de Belgische afgezant vergeefs geprobeerd om als genoegdoening delen van Nederland aan België toe te laten voegen.

Het Belgenmonument in Amersfoort, gebouwd door Belgische militairen die daar tijdens de oorlog waren geïnterneerd, werd pas twintig jaar na het eind van de oorlog officieel aan Nederland overgedragen. Pas toen waren de diplomatieke betrekkingen kennelijk weer voldoende opgewarmd.   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Twintig kinderen onwel tijdens zomerkamp in Leusden

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

42.000 Jehovah’s getuigen in de Jaarbeurs: ‘God eren, dat doe je met je hele gedrag’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Implantaten uit 3D-printer laten Utrechtse patiënt weer lopen

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Utrechtse gemeenten lopen warm voor fietsverkiezing
Brand in Hoog Catharijne, veel rookontwikkeling
Voetbalvelden op de IKEA worden vernoemd naar Humphrey Mijnals
Utrechtse Fietsvierdaagse; op de fiets bekijken wat de provincie te bieden heeft
Maliha (22) uit Utrecht vermist, politie maakt zich zorgen
900 jaar oude muur gevonden bij park Lepelenburg
Dalmau en Bahebeck trainen volledig mee in aanloop naar VVV-thuis
Historische bussen in Utrecht: 'Belangrijk om de herinnering levend te houden'
Groene bushokjes vinden navolging in Oostenrijk
Nederland gaat strijd met Marokko aan om Utrechts talent Ihattaren
De Ligt in voorselectie Oranje, Van Veenendaal en Van de Sanden mee met Leeuwinnen
Eikenprocessierups zorgt aan het einde van de zomer nog stééds voor overlast
Grootste e-sportclub ter wereld opent in Utrecht
Robin Pronk na vijf jaar bij Jong FC Utrecht aan de slag in Polen
Desiree Lafranca (51) uit IJsselstein vermist in Utrecht, kijk mee op Bureau Hengeveld
Politie rukt groots uit na ontsnappingspoging verdachte van auto-inbraak in Lombok
400 vrijwilligers al ijverig in de weer voor IJsselsteinse kindervakantieweek IJVO
Automobilisten opgelet: kraanwagen met pech staat stil bij Rijnsweerd
Elektrische kookplaat en warmtepomp maken opmars: 'In de keuken heeft omslag plaatsgevonden'
Consumenten krijgen voortaan servicekosten terug bij geannuleerd concert
DHSC haalt uit in oefenduel met Geinoord
UVV wint eerste duel onder nieuwe trainer
Tiener veroordeeld voor steekpartij Janskerkhof tijdens Koningsnacht
File op A28 door ongeluk
Margreet: Nog één keer bij het sociaal werkbedrijf
Politie ontruimt kraakpanden in Oog en Al
Groot onderzoek naar instorten dak AZ-stadion
Rabobank wil niet meer voetbalclubs als klant
Fanshop FC Utrecht doelwit inbrekers
Overval op slijterij Amsterdamsestraatweg
Jochem Kamphuis fluit FC Utrecht - VVV
Veel Nederlanders slapen slecht: 'Neem de tijd om je motortje uit te zetten'
FC Utrecht vreest zware blessure Lonwijk
Lasnaden Galgenwaard deze week nog gecontroleerd
Motorrijder gewond na botsing met wegafzetting
Het is Wereld Muggen Dag: Muggen doden meer mensen dan oorlog, geweld of terrorisme
Jong FC Utrecht wint eerste thuiswedstrijd in Keuken Kampioen Divisie
Hoe je je fiets terugvindt in de Utrechtse megastalling (en 7 andere feitjes)
Kelderbox vol drugs en wapens: 20 maanden cel
Dief trapt in Marktplaats-val


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht