zaterdag 17 november 2018
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Provincie moet leiding nemen in energietransitie: "Op huidige tempo met sint-juttemis pas energieneu
Gepubliceerd: 2018-10-18 05:49:00
Door: RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie moet meer doen om in 2040 energieneutraal te zijn. Dat zeggen politieke partijen. Uit een rondgang blijkt dat de meerderheid meer bemoeienis in de energietransitie verwacht van een volgend college van gedeputeerden. In maart zijn er verkiezingen. 

Ook professor Robert Harmsen van de Universiteit Utrecht is kritisch. "In 2020 wil de provincie 65 megawatt windenergie maken. Dat is één procent van wat het hele land moet draaien. Je maakt mij niet wijs dat er niet nog een drietal plekken zijn waar we windenergie kunnen ontwikkelen."

RONDGANG
RTV Utrecht heeft de politieke partijen in de provincie meerdere vragen voorgelegd. Eén daarvan is: heeft u vertrouwen dat de provincie in 2040 energieneutraal is? Alleen coalitiepartijen D66 en GroenLinks antwoorden met ja. De andere partijen (uitgezonderd van SP, PVDD en 50Plus die geen reactie gaven) vinden dat er een tandje bij moet. Alle partijen, behalve de PVV, vinden dat de provincie zich meer moet bemoeien met de energietransitie.

[Quote:PVDA, de grootste oppositiepartij|Met het huidige beleid zijn we met St. Juttemis pas energieneutraal]

Nu ligt de bal vooral bij gemeenten. Die maken plannen en de provincie schiet te hulp, legt gedeputeerde Pim van den Berg uit: "Het is een rol die past bij de moderne overheid. Gemeenten maken bestemmingsplannen en praten dus met de bevolking en creëren draagvlak." De partijen in de Staten vinden dat niet genoeg.

De VVD, D66 en ChristenUnie willen bijvoorbeeld dat gemeenten meer worden geholpen met kennis en mankracht, omdat er lokaal te weinig ambtenaren zijn die dit project kunnen trekken. CDA, PvdA en SGP zouden graag zien dat er meer coöperatievormen komen, zodat inwoners vanaf het begin meedenken en profiteren van de windmolens. GroenLinks en D66 vinden dat de provincie in nood zelf moet gaan beslissen. Partijen als VVD, CDA en SGP willen dat niet: er moet overal voldoende draagvlak zijn.

ONVOLDOENDE
Gedeputeerde van den Berg reageert gelaten op de rondgang. Wat vindt hij van het gebrek aan vertrouwen voor een energieneutrale provincie in 2040 bijvoorbeeld? "Dat moet u aan de partijen vragen. Het college heeft er vertrouwen in. Ik ben alleen maar blij dat ze ongeduldig zijn en dat het een tandje harder moet. Het besef is er dus: we staan voor een belangrijke opgave."

Toch zijn ook coalitiepartijen kritisch. GroenLinks vindt de uitvoering "onvoldoende". Het CDA wijst erop dat het Rijk ingrijpt, als de provincie niet opschiet: "Mouwen moeten opgestroopt worden". Ook D66 vindt dat het huidige beleid te weinig oplevert: "op alle vlakken ambitieuzer". De VVD hoopt dat ook nieuwe technieken gaan bijdragen: "Geothermie, warmte uit oppervlaktewater".

Provinciebestuurder van den Berg: "Ik hoor graag als ik meer instrumenten krijg van de partijen, om meer op te treden. Maar ik denk dat het belangrijker is dat partijen met elkaar in gesprek gaan. Dan zijn ze prima in staat om het te organiseren."

[Video:1774760|"Provincie Utrecht moet ambitieuzer worden"]

NIEUW COLLEGE
2020 zou een soort tussenstap voor de provincie zijn; dan zou er 14% windenergie opgewekt moeten worden. Maar al eerder werd bekend: dat
haalt de provincie niet. Toch blijkt de politiek harder te willen rennen om 2040 wel te halen. Dat zeggen ze tenminste, voor de verkiezingen van maart.

[Quote:Robert Harmsen|Het is 5 voor 12]

Harmsen van de Universiteit Utrecht hoopt dat het lukt. "De provincie moet vooral starten met een ambitieuzere visie. Niet voor 2020, maar voor erna. Binnen de provincie moeten logische plekken aangewezen worden waar windenergie ontwikkeld kan worden." Niet bij bebouwing, maar bij industrieterreinen en infrastructuur. "Het is 5 voor 12. Die aanwijsrol kan, maar daarmee worden democratische processen wel omzeild. Dus inwoners moeten wel kunnen participeren."

De provincie heeft een visie voor de lange termijn gemaakt. Daarin staat dat gemeente eigenlijk alleen molens van 60 meter en hoger kunnen neerzetten. Volgens Harmsen moet een nieuw college ook daarnaar kijken. "Daarmee worden gemeenten gedwongen om grote molens neer te zetten. Ook subsidies zijn er alleen voor grote molens, die zijn goedkoper. Terwijl die juist voor veel onrust zorgen. Ik zie wel dat kleinere windmolens duurder zijn. Maar ik denk dat er veel meer meters gemaakt zouden zijn, met die kleine."

COLLEGEPROGRAMMA
Gemeenten zijn ambitieus: velen hebben in het collegeprogramma staan dat ze in 2030 energieneutraal willen zijn. Maar er komen weinig windmolens van de grond om dat kracht bij te zetten. In Bunnik werd vorige week een verkenning naar buiten gebracht voor 10 tot 18 windmolens. "Onderdeel van een groter geheel", reageert Bunnik. Maar het leidde tot veel reacties, bijvoorbeeld op de Heuvelrug. Als het doorgaat, staan er molens dicht aan de grens met die gemeente. Er zijn inmiddels gesprekken geweest, laat wethouder Jorg van de Heuvelrug weten: "De verkenning deed geen enkele uitspraak over de wenselijkheid waar molens zouden moeten komen".

Ook in Polder Rijnenburg en Reijerscop zijn er plannen. Utrecht werkt aan scenario's die eind dit jaar worden gepresenteerd. Maar IJsselstein en Nieuwegein zitten niet te wachten op torenhoge molens. Gisteravond werd nog over de windmolens gesproken, tijdens een bijeenkomst in de Meern. Lokaal klinkt er vrijwel altijd bezwaar, met als hoogtepunt Houten. Een mogelijk tweede windpark leidt daar tot nieuwe kritiek.

Binnenkort gaan gemeenten een regiosamenwerking aan met elkaar, vanuit het klimaatakkoord. Nederland is dan opgedeeld in 30 regio's. Elke groep gemeenten moet met een energiestrategie komen. Zo moet er over gemeentegrenzen heen gekeken worden. Ook daar schuift de provincie aan om te begeleiden.   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Langere trein tussen Amsterdam en Utrecht tegen overvolle coupés

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Nederland aantrekkelijk voor witwassers – jaarlijks 16 miljard euro crimineel geld witgewassen

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Rechter buigt zich over Stint-verbod en handelen minister tijdens kort geding

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Snackbar in Utrecht overvallen: politie zet helikopter in
Duo pleegt gewapende overval op snackbar in Utrecht
Utrechtse kinderen zingen nieuw Sinterklaaslied voor de Sint
Driebergse basisschool heeft nieuw gebouw nodig, maar nieuwbouw of renovatie?
"Nieuws uit eigen omgeving het belangrijkst"
Slechtziende student in actie tegen schrappen buslijnen Houten-Uithof
Ruim 9 miljoen voor aanpak criminaliteit in Midden-Nederland
Daklozen Utrecht mogen naar binnen vanwege winterkou
Utrechtse Anti-Piet-activist vast om uitlatingen Sint
Rijk pompt miljoenen in FoodValley en Groene Hart
Utrechtse carwashbaas bezorgt Wajongers baan én geluk
Een Berg Sport met Timo Letschert: "Nog niet in staat om tegenstander op een hoop te spelen"
Geblesseerde Schaftenaar niet in Oranje
Broer gezochte crimineel Razzouki aangehouden
Woningtekort in Utrecht bedraagt vijf procent
Volle ziekenboeg GVVV voor uitduel bij De Treffers
Oplichters stelen pinpassen bij Utrechtse parkeerautomaten
Extra opvang tijdens komende koude nachten
Spakenburg kan sprong maken op de ranglijst
IJsselmeervogels moet in spoor blijven van AFC
Gouda grote winnaar van nieuwe dienstregeling NS, Dordrecht boet in
Verdediging DOVO moet oppassen tegen veelscorend DVS'33
Gemeente Utrecht krijgt geen inzicht in integriteitsrapport Uithoflijn
Creatieve koppen van Nederland komen met ideeën voor de Stint
VV De Meern op-één-na grootste voetbalclub van Nederland
Honkbal: Van Zijl keert terug bij UVV
"Rechtbank Midden-Nederland moet strafzaken tegen politiemensen behandelen"
Verkeersbureaus waarschuwen fiets- en autoverkeer voor mist en gladheid
Utrecht heeft 'verdwijnende trap' van bijna 2,5 ton
Bedreigde boer uit Werkhoven opnieuw getroffen door brand
Opnieuw brand in boerderij Werkhoven
Protestantse Kerk maakt geen knieval voor homohuwelijk
Beker: De Meern met de hakken over de sloot, SCH'44 uitgeschakeld
Geen treinen tussen Overvecht en Hilversum na aanrijding met persoon
Omstreden trein Austerlitz krijgt nieuwe bestemming op Westplein Utrecht
Opnieuw wisselstoring: trams Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein rijden bijna niet
Galgenwaard-vergadering levert geen 'Eredivisie 2.0' op
Asfalt verzakt: enorme file op A12 tijdens toch al zeer drukke avondspits
Verloskundigen kunnen geen ziekenhuisbed vinden voor barende vrouw
Woningen, horeca en kantoren aan Europalaan blijven langer bestaan


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht