woensdag 22 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Hans van de Haar richt eigen voetbalclub op in Miami: 'Dit is totaal iets anders'
Gepubliceerd: 2019-12-11 15:39:00
Door: RTV Utrecht
AMERSFOORT/UTRECHT - Hans van de Haar is druk bezig om in de Verenigde Staten zijn eigen voetbalclub op poten te zetten. De Amersfoortse oud-voetballer van FC Utrecht heeft zich met vrienden ingekocht bij Miami Dutch Lions FC. Aan de zuidoostkust van Florida wil Van de Haar een Nederlandse enclave beginnen met voornamelijk amateurvoetballers die voor het avontuur gaan.

Een kortstondig avontuur tijdens zijn actieve loopbaan bij Dayton Dutch Lions (Ohio) gaf Van de Haar veel inspiratie. Hij keerde terug naar Nederland voor een aantal jaar bij de amateurs en werd daarna hoofdtrainer in het amateurvoetbal en onder meer assistent bij FC Utrecht. Nu hij zijn afscheid bij FC Lienden heeft aangekondigd, heeft de Amersfoorter besloten om in Amerika een Nederlandse enclave op te richten. Miami Dutch Lions is een nieuwe club die uit gaat komen in National Premier Soccer League (NPSL), het hoogste amateurniveau van de Verenigde Staten.

KWARTIER VAN SOUTH BEACH
"Die competitie in Amerika is mij altijd bijgebleven", zegt Van de Haar. "Het is echt een nieuwe wereld en we kregen de kans om ons in te kopen bij de Miami Dutch Lions. We hebben een licentie gekocht voor de NPSL en willen vooral met Nederlandse spelers spelen. We willen een Nederlandse enclave oprichten, die wonen op vijftien minuten van South Beach in Miami."

[Quote:Hans van de Haar|Het niveau waar ik het mee vergelijk is onderkant Tweede Divisie en bovenkant Derde Divisie]

"Het niveau waar ik het mee vergelijk is onderkant Tweede Divisie en bovenkant Derde Divisie. Maar het is heel moeilijk te vergelijken. De Amerikaanse spelers hier zijn veel fitter. Tactisch zou ik ze een 4 of 5 geven in vergelijking met Nederlanders, maar fysiek hebben ze echt een 10+. Het is hier in de zomer 35 of 40 graden Celsius, dus het is echt een compleet ander avontuur."

Voor Van de Haar, die het technische beleid op zich neemt bij de Miami Dutch Lions, is het momenteel veel geregel in Miami. Hij gaat met zakenpartners op zoek naar huizen die gehuurd kunnen en auto's die geleased kunnen worden voor de toekomstige spelers. Ook is het stadion bijna definitief: het Tropical Park Stadium, dat plaats biedt voor zevenduizend toeschouwers, net buiten Miami wordt de thuishaven van de ploeg.

ZOEKTOCHT NAAR SPELERS
Dat is niet het enige waarover Van de Haar zijn hoofd moet breken. Hij zoekt namelijk minimaal 22 spelers voor het komende seizoen, twintig spelers en twee keepers. "Daarvan wil ik dat minimaal de helft uit Nederlandse spelers bestaat. Ik heb al veel respons gehad toen bekend werd dat wij deze club oprichten, vanuit heel Amerika. Bij Miami Dutch Lions willen we in eerste instantie Nederlandse spelers, die zich hier in de kijker kunnen spelen. Voor amateurs is het in Nederland lastig om hogerop te komen, hier maak je makkelijker die stap. En het is de competitie van je leven. Je leven is hier totaal iets anders."

Buiten het voetbal doelt Van de Haar daarmee natuurlijk ook op de omstandigheden in Miami. Ondanks dat het daar bijna Kerst is, tikt de temperatuur er vanwege het subtropische klimaat de dertig graden aan. En in de zomer is het nóg warmer. Van de Haar is van plan om dagelijks in de ochtenduren te trainen, waarna de spelers de rest van de dag kunnen doorbrengen onder de rook van de wereldstad.

DEBUUT TEGEN MIAMI UNITED
Dat is het leven, behalve als de wedstrijden gespeeld moeten worden. Het competitieschema moet Van de Haar zelf trouwens inplannen met de andere clubeigenaren. Zo heeft hij als mede-eigenaar van Miami Dutch Lions afgesproken dat het competitiedebuut wordt gemaakt tegen stadsgenoot Miami United FC, in het eigen Tropical Park Stadium. "Een mooi begin voor onze club in de eigen stad", aldus Van de Haar. Ook is hij met clubs als Naples United, Fort Lauderdale Strikers, Boca Raton en teams uit Orlando en Jacksonville in gesprek over het speelschema tussen 10 mei en 4 juli.

Mogelijk spelen wat problemen op voor Van de Haar tijdens de laatste speelronde van de Derde Divisie, als zijn FC Lienden nog moet spelen en ook het eerste wedstrijdweekend van Miami Dutch Lions op de planning staat. "Ik kan niet op twee plekken tegelijk zijn, maar ik heb liever twee banen dan geen", grapt Van de Haar.

[Image:2420407|Hans van de Haar won in 2016 de Topklasse zondag met FC Lienden][Quote:Hans van de Haar|Het is de competitie van je leven, je leven is hier totaal iets anders]

WIKKEN EN WEGEN
In de eerste maanden van 2020 hoopt Van de Haar een beter beeld te krijgen over zijn selectie. Op 3 april zijn er try-outs op de velden van IJsselmeervogels en ook in Miami zelf komen nog try-outs voor lokale spelers. Daar kunnen voetballers van alle niveaus zich voor aanmelden. "Er is al contact met enkele Nederlandse spelers. Zij hebben mij benaderd, maar we zoeken ook naar ambitieuze voetballers die zichzelf beter vinden dan het niveau waarop zij nu in Nederland uitkomen. Zij kunnen daardoor stappen overslaan", kondigt de Amersfoorter aan.

Een specifieke focus voor talentvolle spelers heeft Van de Haar niet. "Het gaat om spelers van 18 tot en met 36 jaar die het avontuur een keer mee willen maken. Dan moet ik daarna wikken en wegen wie ik meeneem. Alles is al geregeld voor je", zegt de oud-spits. Hij verwacht veel aanmeldingen voor de try-out, ook vanuit Duitsland en Oostenrijk. In die landen heeft Van de Haar nog veel goede contacten na zijn periodes als speler daar.

EWOUT GOUW
De eerste speler kan Miami Dutch Lions FC alvast aankondigen. Ewout Gouw (24) tekent volgende week zijn contract bij de club Van de Haar en co. Gouw is een middenvelder die de jeugdopleiding van Vitesse doorliep, vervolgens naar TEC Tiel ging en daarna de overstap maakte naar San Diego Albion. Daar kon Gouw zijn studie combineren met voetbal. In Miami wordt hij een van de spelers en gaat hij ook aan het werk.

Komende week worden ook de gesprekken gevoerd over de nieuwe trainer. Van de Haar wil een Amerikaanse trainer aanstellen, om de Nederlandse spelers kennis te laten maken met de 'harde' denkwijze. Daarnaast moeten de Nederlandse voetbalinvloeden wel te merken zijn in de opvatting van Miami Dutch Lions, dat in een vertrouwd Hollandse kleur zal gaan spelen: oranje.

In Miami is Van de Haar ook bezig om zijn contacten op te bouwen. In de regio vertoeven voornamelijk veel Nederlanders ondernemers. "En komende week ben ik uitgenodigd op het Nederlandse consulaat en Nederlandse sponsoren. Omdat wij veel kosten maken voor reis en verblijf hebben wij ook veel van die sponsors nodig. Hopelijk kunnen we via het Nederlandse consulaat in aanraking komen met bedrijven om dat Nederlandse gevoel te versterken."LEES OOK


   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Kabinet investeert ruim half miljard in wegen, openbaar vervoer en woningen

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Na Utrecht sluit ook Amsterdam politiebureaus eerder door tekort aan agenten

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Eerste rit Utrechtse Uithoflijn: ‘Iedereen zat naar dit moment te snakken’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Streep door Europride in Utrecht, het blijkt te complex
Mogelijk snelheidsverlaging op N225 in Doorn: 'Gevaarlijke situatie bij Beukenlaan'
'Irritante' toeteraar Man of the Match bij bekerduel FC Utrecht
Van den Brom: 'Het was met hangen en wurgen'
FC Utrecht door het oog van de naald naar kwartfinale beker
Hoog bezoek uit China mogelijk naar Utrecht, ondanks mensenrechtenkritiek
Petitie: Utrechtse 'Goudkust' wil veiliger oversteek voor fietsers
Tóch nog een heus 'hangmatbeleid': gemeente staat hangmatten onder voorwaarden toe
LIVEBLOG: FC Utrecht pas na verlenging langs FC Eindhoven
LIVEBLOG: Geen excuses voor FC Utrecht in Eindhoven
Vreemde mensen knuffelen op Utrecht Centraal: 'Je voelt het tintelen door je hele lichaam'
Tot middernacht dichte mist
Jehova's getuigen naar rechter om publicatie kritisch rapport te voorkomen: 'Weinig kans van slagen'
Gemeente Utrecht: minister onderschat lerarentekort
Nieuwe arrestatie voor moordpoging in Utrechtse wijk Ondiep
FC Utrecht - ADO onder leiding van Bas Nijhuis
Indra heeft weer een dikke buik, babyolifantje op komst in Amersfoort
Bakker in Houten beste van regio: 'Het is topsport, we staan om kwart over elf 's avonds op'
Bijna vijfduizend autokraken gepleegd in Utrecht
Eric Meijers droomt van stunt tegen Ajax: "Ik denk dat we de wereldpers halen als we doorgaan"
Door de Lens van Ankie: wat een stoere sport!
Studentenvakbond wil schoolkeuze uitstellen naar derde jaar middelbare school
Burgemeester De Ronde Venen waarschuwt voor internetoplichters
Fel Jong FC Utrecht wint van Roda JC
Verhuizing langs de Catharijnesingel, bomen terug nabij oude stek
Rico Strieder maakt seizoen af bij PEC Zwolle
John van den Brom voor bekerduel tegen Eindhoven: "Terecht dat wij als favoriet gezien worden"
Boeteregen voor fietsers die door rood rijden in Lombok
Beknelling op A28 bij Leusden, traumahelikopter ingezet
Ontevreden ouders protesteren bij Onderwijsinspectie over Passend Onderwijs
Bulgaarse Zandpad-pooier moet ruim twee jaar de cel in
Peterson speelgerechtigd voor bekerduel tegen Eindhoven
Amersfoort moet 1 miljoen euro boete betalen aan Hogeschool Utrecht
Honderden kilo's harddrugs onderschept in Soesterberg: verdachten krijgen vijf jaar cel
Van den Brom over Peterson: "We liepen mank aan de linkerkant"
Tramverkeer naar de Uithof stilgelegd op last van de politie
Kristoffer Peterson terug naar FC Utrecht
Vrouw die nieuwjaarsdag zwaargewond werd aangetroffen op 't Goyplein is overleden
Cafébaas Woerden over massale vechtpartij: 'Feyenoordsupporters zijn uitgedaagd door Heerenveen'
Provincie Utrecht investeert in meer elektrische laadpalen


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht