maandag 25 maart 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Regeldruk leidt tot stress bij Oranjeverenigingen: "Willen we dit nog wel?"
Gepubliceerd: 2019-02-20 07:00:00
Door: RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Oranjeverenigingen en andere organisatoren van feesten tijdens Koningsdag hebben last van steeds strengere regels en veiligheidseisen. Vrijwilligers haken soms af omdat ze bang zijn voor aansprakelijkheid. Ook zijn de kosten van voorbereidingen en de beveiliging nauwelijks op te brengen. Oranjeverenigingen in de regio pleiten voor maatwerk.

"Wij hebben ons binnen het bestuur wel afgevraagd: willen we dat nog wel", zegt voorzitter Patrick Simons van de Oranjevereniging IJsselstein. "We hebben dat naar de gemeente ook aangegeven. We hebben gezegd: kijk gemeente, als je wil dat wij als vrijwilligers een activiteit organiseren, dan moeten bepaalde kerntaken teruggegeven worden aan gemeente of politie. Dan gaan wij ons puur richten op het organiseren van de kinderbraderie en de basiszaken tijdens Koningsdag".

[Quote:Patrick Simons, Oranjevereniging IJsselstein|Die verantwoordelijkheid willen we als vrijwilligers niet dragen]

Het aanvragen van een vergunning en daarna het bewerken, schrijven en klaarmaken van die vergunning kan bijvoorbeeld heel veel tijd in beslag nemen. Dat is bijna niet te doen met vrijwilligers die het naast hun baan moeten doen, zegt Simons. Ook worden er verantwoordelijkheden bij de vereniging neergelegd die ze daar niet willen dragen: "Zoals, mocht een kind iets gebeuren bij een tramovergang, dan is dat jullie verantwoordelijkheid. En die verantwoordelijkheid willen we als vrijwilligers niet dragen."

Daarnaast kost het extra takenpakket ook gewoon geld, stelt Niek de la Haye, secretaris van Oranjevereniging Breukelen. "Op het moment dat je iets extra's wil doen, bijvoorbeeld een tentfeest, dan is dat eigenlijk niet haalbaar meer, omdat je aan zoveel voorwaarden moet voldoen. Dat beperkt je in je mogelijkheden."

De gemeente is ondertussen niet bereid om bij te springen als dat nodig is. De la Haye: "Wij zien de Oranjevereniging als verlengstuk van de gemeente, want die heeft de verantwoordelijkheid om Koningsdag te laten vieren of de Dodenherdenking te houden. Dat is gedelegeerd en dat hebben wij op ons genomen. Maar als daar kosten uit voort vloeien, dan is men niet bereid die kosten één op één te vergoeden".

RISICOTOLERANTIE
De regeldruk is inderdaad toegenomen, zegt burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, tevens voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Maar die regeldruk hebben we deels ook aan onszelf te danken, omdat de tolerantie voor risico's in de maatschappij is afgenomen. "We accepteren met elkaar minder ongelukken, we worden strenger op veiligheid in auto's en we willen dat het veilig is op evenementen. Er zijn ook incidenten gebeurd de afgelopen jaren die ertoe hebben geleid dat organisatoren worden aangesproken op het ontwikkelen van scenario's."

In 2014 bijvoorbeeld vielen tijdens een evenement in Haaksbergen drie doden en 28 gewonden na een ernstig ongeluk met een monstertruck. In 2005 ging het mis op het Belgische festival Pukkelpop toen een feesttent instortte tijdens noodweer. Dit soort incidenten leiden steevast tot nieuwe maatregelen, stelt Verhoeve. "Ik vind het ook niet raar dat je strengere regels stelt aan evenementen waar heel veel mensen op af komen. Dat geldt dus ook voor Oranjefeesten. Daar komen veel mensen op af, vergeet dat niet. Maar waar je dat vijftig jaar geleden zonder enige vergunning of melding kon doen, kan dat niet meer".

DRONEAANVAL
Toch zou er meer maatwerk moeten komen, want nu moeten Oranjeverenigingen in kleine dorpen soms aan dezelfde eisen voldoen als organisatoren van grote evenementen als de Nijmeegse Vierdaagse of de Libelle Zomerweek. Het Adviescollege toetsing regeldruk
concludeerde twee jaar geleden al na onderzoek dat kleine organisatoren daardoor "dreigen te verdrinken en eisen en procedures."

"Er zijn heel logische regels, bijvoorbeeld dat je voldoet aan de drank- en horecawet en dat je rekening houdt met voldoende EHBO-punten. Maar ik heb ook extremere voorbeelden meegemaakt, dat in veiligheidsplannen werd gevraagd: wat doet u tegen een droneaanval? Dat laatste is natuurlijk volstrekt doorgeslagen risico-denken. Of een terroristische aanslag. Dat is nou niet waar je rekening mee houdt als je een buurtbarbecue organiseert in Hekendorp."

MAATWERK
De gemeente Oudewater maakt nu al onderscheid tussen grotere en kleinere evenementen. Voor de kleintjes heb je geen vergunning meer nodig, maar moet je een melding doen. Dat is een veel lichtere toets. Voor grotere evenementen zijn er vanzelfsprekend meer regels, zegt burgemeester Verhoeve. "De binnenstad in Oudewater is ooit ontworpen voor zo'n 1500 mensen, om er te wonen. Als je dan twee- tot drieduizend feestvierders in het centrum hebt, mag je wel eisen stellen aan het aantal plaskruizen en dranghekken."

Ook in Breukelen is de gemeente de Oranjevereniging tegemoet gekomen door een vergunning voor meerdere jaren af te geven en in IJsselstein zoekt men het in "het gesprek met de gemeente". Het is volgens burgemeester Verhoeve van belang nu "toe te werken na een nieuw evenwicht": "Enerzijds de risico's die echt zijn voldoende onderkennen en daarop voorbereiden, maar anderzijds niet bang hoeven zijn voor het organiseren van een feest. Je kunt nou eenmaal niet een foutloos en risicoloos feest organiseren".

Blijft alleen nog de kwestie van de financiering, want gemeenten zouden wat dat betreft best wat meer waardering mogen tonen voor het werk van alle vrijwilligers tijdens Koningsdag, zegt secretaris De la Haye: "Als de gemeente het gaat oppakken kost het zeker vier keer zoveel. Wij zijn allemaal vrijwilligers en vragen geen arbeidsloon. Op het moment dat de gemeente het moet gaan organiseren, dan begint meteen de tikker te lopen."   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Na ‘Utrecht’ vervalt de campagne tijdens debat in oude patronen: ‘Wilt u stoppen met schreeuwe

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Wanneer is er sprake van een terroristisch oogmerk?

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Gökmen T.’s strafblad: diefstal, wapenbezit, verdenking van verkrachting

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Stenen vallen van huizen in Overvecht
Op=op Voordeelshop failliet, zes vestigingen in Utrecht
Meer regionieuws op landelijke tv-zender, NOS Journaal test 'regiovensters'
Gratis kopje koffie voor reizigers die CS mijden en uitstappen in Lunetten
Minister houdt vertrouwen in Christelijk Lyceum Veenendaal ondanks nepleerlingen
Vissende getuige van aanranding meldt zich
Verdachte Utrechter rijdt met 10.000 euro aan bankbiljetten rond
Rijk trekt 2,5 miljoen euro uit voor Vuelta
Pleidooi voor 30 km/u in bebouwde kom: "Veiliger en minder geluidsoverlast"
Water Natuurlijk opnieuw grootste partij in De Stichtse Rijnlanden
Volkszanger zet stille tocht-lied online, opbrengst voor slachtoffers
Annabel Nanninga (FvD) en Laura van Roekel (PvdD) met voorkeurstemmen verkozen in Utrecht
Centraal Museum 'ontzettend trots' op tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa
"Meeste kinderen verkiezen internet boven geld"
Herdenking aanslag op 24 Oktoberplein
Gökmen Tanis levenslang? Hij kan ook over 13 jaar weer vrij zijn
Puts neemt deel aan International Swimming League
Stripevenement Dutch Comic Con: meer bezoekers en stands en een goede sfeer
Vianen neemt dinsdag afscheid van Roos Verschuur
Politie zoekt getuige die foto's maakte van aanranding
Routinier Meulenbroek opnieuw goud waard voor Kampong
Blöte op stage in Finland
UZSC verliest koppositie door keiharde nederlaag
Hercules terug op aarde na nederlaag
Utrechtse eenheid: Hoe supporters en moslims elkaar vonden tijdens de stille tocht
Nachtelijk avontuur Utrechtse kinderen eindigt op Leiden Centraal
Late tegentreffer kost SCHC overwinning in topper
OM: 'Volkert waar ben je' niet zonder meer strafbaar
Kerken staan stil bij aanslag Utrecht: "Het is nog steeds heel surrealistisch"
Mannen UZSC verliezen van Polar Bears
De engeltjes van Rinke Terpstra waren op, daar in die Utrechtse tram
Recordaantal Nederlanders veegt eigen straatje schoon
Waterpolosters UZSC doen goede zaken met winst op koploper
Handbalsters Oranje onderuit in tweede oefenduel tegen oosterburen
Sport Kort 23 en 24 maart
IJsselmeervogels geeft niet thuis en verliest zwaar in Haarlem
Deelnemers Heroes Dutch Comic Con laten wapentuig deze keer thuis
Helikopter vliegt vanmiddag voor ProRail boven Utrecht Centraal
Supportersverenigingen FC Utrecht verlaten uit protest overleg met KNVB
Hercules is nog steeds niet uit de zorgen


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht