zaterdag 25 mei 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Regeldruk leidt tot stress bij Oranjeverenigingen: "Willen we dit nog wel?"
Gepubliceerd: 2019-02-20 07:00:00
Door: RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Oranjeverenigingen en andere organisatoren van feesten tijdens Koningsdag hebben last van steeds strengere regels en veiligheidseisen. Vrijwilligers haken soms af omdat ze bang zijn voor aansprakelijkheid. Ook zijn de kosten van voorbereidingen en de beveiliging nauwelijks op te brengen. Oranjeverenigingen in de regio pleiten voor maatwerk.

"Wij hebben ons binnen het bestuur wel afgevraagd: willen we dat nog wel", zegt voorzitter Patrick Simons van de Oranjevereniging IJsselstein. "We hebben dat naar de gemeente ook aangegeven. We hebben gezegd: kijk gemeente, als je wil dat wij als vrijwilligers een activiteit organiseren, dan moeten bepaalde kerntaken teruggegeven worden aan gemeente of politie. Dan gaan wij ons puur richten op het organiseren van de kinderbraderie en de basiszaken tijdens Koningsdag".

[Quote:Patrick Simons, Oranjevereniging IJsselstein|Die verantwoordelijkheid willen we als vrijwilligers niet dragen]

Het aanvragen van een vergunning en daarna het bewerken, schrijven en klaarmaken van die vergunning kan bijvoorbeeld heel veel tijd in beslag nemen. Dat is bijna niet te doen met vrijwilligers die het naast hun baan moeten doen, zegt Simons. Ook worden er verantwoordelijkheden bij de vereniging neergelegd die ze daar niet willen dragen: "Zoals, mocht een kind iets gebeuren bij een tramovergang, dan is dat jullie verantwoordelijkheid. En die verantwoordelijkheid willen we als vrijwilligers niet dragen."

Daarnaast kost het extra takenpakket ook gewoon geld, stelt Niek de la Haye, secretaris van Oranjevereniging Breukelen. "Op het moment dat je iets extra's wil doen, bijvoorbeeld een tentfeest, dan is dat eigenlijk niet haalbaar meer, omdat je aan zoveel voorwaarden moet voldoen. Dat beperkt je in je mogelijkheden."

De gemeente is ondertussen niet bereid om bij te springen als dat nodig is. De la Haye: "Wij zien de Oranjevereniging als verlengstuk van de gemeente, want die heeft de verantwoordelijkheid om Koningsdag te laten vieren of de Dodenherdenking te houden. Dat is gedelegeerd en dat hebben wij op ons genomen. Maar als daar kosten uit voort vloeien, dan is men niet bereid die kosten één op één te vergoeden".

RISICOTOLERANTIE
De regeldruk is inderdaad toegenomen, zegt burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, tevens voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Maar die regeldruk hebben we deels ook aan onszelf te danken, omdat de tolerantie voor risico's in de maatschappij is afgenomen. "We accepteren met elkaar minder ongelukken, we worden strenger op veiligheid in auto's en we willen dat het veilig is op evenementen. Er zijn ook incidenten gebeurd de afgelopen jaren die ertoe hebben geleid dat organisatoren worden aangesproken op het ontwikkelen van scenario's."

In 2014 bijvoorbeeld vielen tijdens een evenement in Haaksbergen drie doden en 28 gewonden na een ernstig ongeluk met een monstertruck. In 2005 ging het mis op het Belgische festival Pukkelpop toen een feesttent instortte tijdens noodweer. Dit soort incidenten leiden steevast tot nieuwe maatregelen, stelt Verhoeve. "Ik vind het ook niet raar dat je strengere regels stelt aan evenementen waar heel veel mensen op af komen. Dat geldt dus ook voor Oranjefeesten. Daar komen veel mensen op af, vergeet dat niet. Maar waar je dat vijftig jaar geleden zonder enige vergunning of melding kon doen, kan dat niet meer".

DRONEAANVAL
Toch zou er meer maatwerk moeten komen, want nu moeten Oranjeverenigingen in kleine dorpen soms aan dezelfde eisen voldoen als organisatoren van grote evenementen als de Nijmeegse Vierdaagse of de Libelle Zomerweek. Het Adviescollege toetsing regeldruk
concludeerde twee jaar geleden al na onderzoek dat kleine organisatoren daardoor "dreigen te verdrinken en eisen en procedures."

"Er zijn heel logische regels, bijvoorbeeld dat je voldoet aan de drank- en horecawet en dat je rekening houdt met voldoende EHBO-punten. Maar ik heb ook extremere voorbeelden meegemaakt, dat in veiligheidsplannen werd gevraagd: wat doet u tegen een droneaanval? Dat laatste is natuurlijk volstrekt doorgeslagen risico-denken. Of een terroristische aanslag. Dat is nou niet waar je rekening mee houdt als je een buurtbarbecue organiseert in Hekendorp."

MAATWERK
De gemeente Oudewater maakt nu al onderscheid tussen grotere en kleinere evenementen. Voor de kleintjes heb je geen vergunning meer nodig, maar moet je een melding doen. Dat is een veel lichtere toets. Voor grotere evenementen zijn er vanzelfsprekend meer regels, zegt burgemeester Verhoeve. "De binnenstad in Oudewater is ooit ontworpen voor zo'n 1500 mensen, om er te wonen. Als je dan twee- tot drieduizend feestvierders in het centrum hebt, mag je wel eisen stellen aan het aantal plaskruizen en dranghekken."

Ook in Breukelen is de gemeente de Oranjevereniging tegemoet gekomen door een vergunning voor meerdere jaren af te geven en in IJsselstein zoekt men het in "het gesprek met de gemeente". Het is volgens burgemeester Verhoeve van belang nu "toe te werken na een nieuw evenwicht": "Enerzijds de risico's die echt zijn voldoende onderkennen en daarop voorbereiden, maar anderzijds niet bang hoeven zijn voor het organiseren van een feest. Je kunt nou eenmaal niet een foutloos en risicoloos feest organiseren".

Blijft alleen nog de kwestie van de financiering, want gemeenten zouden wat dat betreft best wat meer waardering mogen tonen voor het werk van alle vrijwilligers tijdens Koningsdag, zegt secretaris De la Haye: "Als de gemeente het gaat oppakken kost het zeker vier keer zoveel. Wij zijn allemaal vrijwilligers en vragen geen arbeidsloon. Op het moment dat de gemeente het moet gaan organiseren, dan begint meteen de tikker te lopen."   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

OM eist 18 jaar en tbs voor de man die zijn ex-vriendin bleef stalken en uiteindelijk om het leven b

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Tot 9 jaar cel geëist tegen ‘nietsontziende huurmoordenaar’ voor liquidatiepoging in Utrecht

Bron: AD© AD
Nieuws

Openbaar vervoer zo goed als plat op 28 mei

Bron: AD© AD
FC Utrecht laat Vitesse glippen
UZSC wint eerste wedstrijd om de landstitel
Schilderij in Centraal Museum moet terug naar Joodse erfgenamen
Utrechtse scholieren winnen Milieubende-wedstrijd
LIVEBLOG: FC Utrecht krijgt uitgoal te verwerken in titanenstrijd met Vitesse
LIVEBLOG: Titanenstrijd FC Utrecht en Vitesse om de laatste prijs
Aan de tap met Ap aflevering 29: Ruud Heus
Ongeluk voor Leidsche Rijntunnel zorgt voor file op A2
Kidsplus belooft problemen bij kinderopvangcentra snel op te lossen: "Ik vind ook dat het moet lukke
Een Berg Sport loopt warm voor FC Utrecht - Vitesse: "Vierde finale op rij is indrukwekkend"
Utrechtse waterpoloërs strijden dit weekend voor de landstitel
Het moet zaterdag gebeuren voor DHSC
Vrouw neergestoken bij daklozenopvang Utrecht, 28-jarige man aangehouden
ASC Nieuwland op drempel van 2e klasse
Heuvelrug wil geen extra oprit op A12 bij Maarn
Utrecht zet elk middel in om betaalbaar wonen mogelijk te maken
Woningdelen wordt niet makkelijker: voorstel Student & Starter nipt afgewezen
UZSC favoriet in finale tegen ZVL1886
NS: kom dinsdag niet naar het station
Eerste plannen Muntgebouw: wel horeca, maar geen woningen
Scholieren spijbelen in Utrecht voor het klimaat
Trimbos-instituut roept jongeren op uit zichzelf ID-kaart te tonen bij kopen alcohol en tabak
De gemeente wil van illegale stacaravan af
Utrechtse studenten hopen op wereldrecord met Biercantus XXL
Mannen en vrouwen worden bij de gemeente Utrecht gelijk beloond
GroenLinks wil motorcrossclub Lage Weide verbieden
LAKS ontvangt 150.000 klachten over eindexamens
IJsselmeervogels, GVVV en Spakenburg voorlopig niet naar Eerste divisie
Van Zanen: Verbied knalvuurwerk bij jaarwisseling
Kersenteler Hekendorp zet netten in bij de strijd tegen fruitvlieg én vogel
Bsn-nummers huurders op straat door datalek bij verhuurwebsite NederWoon
Subsidie vijf studentenverenigingen Utrecht aan zijden draadje
Van Zanen wil tweede termijn als burgemeester van Utrecht
Samen Veilig in actieplan: meer externe bemoeienis bij oplossen problemen
Chantal Janzen ambassadeur Prinses Máxima Centrum Utrecht
Margriet Oostveen ziet in Utrecht hoe millennials nu al betere politiek bedrijven
Soest is bijvriendelijke gemeente
Blinden en inmobiele stemmers: "Veel leuker om zelf te stemmen"
Gemeente Utrecht positief over Songfestival in Utrecht
Rustig bij stembureau op Utrecht Centraal tijdens avondspits


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht