zaterdag 24 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Festivals en evenementen nemen maatregelen tegen tropische hitte: 'Maar het wordt er eigenlijk allee
Gepubliceerd: 2019-07-23 17:26:00
Door: RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wie in Spakenburg de VVV belt, krijgt direct een automatisch bericht te horen over de Spakenburgse dagen. "Omdat we hoge temperaturen verwachten, hebben we extra waterpunten geregeld bij tien winkeliers in het centrum," begint de stem.

Festivals en evenementen in de provincie hebben zich massaal voorbereid op de verwachte tropische temperaturen. Woensdag wordt het waarschijnlijk 36 graden. Donderdag kan het zelfs meer dan 38 graden worden.

Een rondgang door de provincie leert dat bijna geen enkele organisator zich zorgen maakt. Alle grote evenementen gaan door, al wordt er hier en daar wel een onderdeel van een programma ingekort.

SPAKENBURGSE DAGEN
"Dat automatische bericht hebben we net dinsdagochtend ingesteld," zegt Jolanda Koops van de VVV. "We werden heel vaak gebeld door mensen uit het hele land die zich afvroegen of we het programma hadden gewijzigd of dat het evenement zelfs was afgelast." Dat is allemaal niet het geval, het programma gaat woensdag gewoon door. "Wel verwachten we dat de meeste bezoekers 's ochtends zullen komen in plaats van 's middags."

Naast extra waterpunten, zijn er vooral ook extra veel schaduwplekken geregeld. Zo worden er voor het podium extra parasols neergezet zodat alle bezoekers in de schaduw de shantykoren en volksdansgroepen kunnen zien. Ook bij de opstapplaats voor de pendelbus is een extra schaduwplek gecreëerd. Wie toch denkt dat het te warm wordt, kan ook nog op 7 of 14 augustus de Spakenburgse dagen bezoeken.

TOUR DE SCHALKWIJK
Bij de Tour de Schalkwijk hebben ze de afgelopen dagen langzaam kunnen wennen aan de oplopende hitte. De wielrenwedstrijd voor kinderen tussen de 8 en de 12 jaar ging afgelopen zondag al van start. "Tot nu toe valt het nog wel mee," geeft voorzitter Jules Steultjens dan ook aan.

Maar voor woensdag en donderdag wordt wel degelijk goed naar de thermometer gekeken, zegt Steultjens. "We zorgen dat er dan extra mensen meerijden, zodat er altijd snel een ouder bij een kind kan zijn. Ook zorgen we bij de finish voor een nevelinstallatie, zodat de kinderen direct worden gekoeld als ze binnenkomen. En er zijn natuurlijk ook extra veel watertappunten. We zorgen dat er voor iedereen voldoende water is."

Met de genomen maatregelen verwacht hij dat de Tour de Schalkwijk de komende dagen gewoon door kan gaan. "Ook omdat we al redelijk vroeg starten. Dan is het nog redelijk goed te doen. Als we zorgen dat er genoeg overkappingen zijn, er genoeg water is en er genoeg mensen zijn die kunnen ingrijpen als het misgaat, dan moet het helemaal goed komen."

DE PARADE
Bij de Parade in Utrecht hebben ze als grootste voordeel dat het theaterfestival in het Moreelsepark wordt gehouden. "We staan hier tussen zoveel bomen dat er van nature al heel veel schaduwplekken zijn," zegt Lisa Mosmans van de organisatie. "Heel veel theatertenten staan ook in de schaduw. Daarnaast is een flink deel van het programma ook 's avonds."

Het festival heeft inmiddels voldoende ervaring opgebouwd met de hitte. Vorig jaar was het bijna net zo warm, zegt Mosmans. "In alle tenten staan bijvoorbeeld ventilatoren en worden de deuren opengezet zodat het lekker door kan waaien." Ook zijn op het terrein voldoende watertappunten aanwezig.

In vergelijking met vorig jaar neemt de Parade dit jaar nog twee extra maatregelen. "De grootste tent staat voor een deel in de zon. We gaan het dak natspuiten om te zorgen voor verkoeling," zegt Mosmans. Daarnaast wordt er op het terrein ook een vernevelaar geplaatst waaronder bezoekers kunnen afkoelen. Het theaterfestival staat nog tot en met 4 augustus in Utrecht.

FC UTRECHT
FC Utrecht stelt donderdagavond tijdens het Europa League-duel tegen H?K Zrinjski Mostar een hitteplan in werking. De club roept supporters op rekening te houden met de hoge temperatuur en neemt verschillende maatregelen.

Zo worden er in Stadion Galgenwaard drinkbekertjes verstrekt waarmee bezoekers water kunnen halen in alle sanitaire ruimtes van het stadion. Ook het cateringassortiment wordt aangepast aan de hitte waardoor er nu ook waterijsjes in het assortiment zitten.

De club raadt daarnaast supporters aan om het alcoholgebruik te matigen en om zich luchtig te kleden. Hoewel er vaste zitplaatsen zijn, mogen de fans een plekje in de schaduw zoeken als dat kan.

GAYPRIDE AMERSFOORT
Bij de Gaypride in Amersfoort maken ze zich niet veel zorgen voor de editie van aanstaande donderdag. "Bijna alles vindt 's avonds plaats," zegt Floor Visser. "We verwachten daardoor juist een heerlijk zwoele avond. En wat past er beter bij de Gaypride dan een zwoele zomeravond?" Daarnaast waren er vorig jaar geen problemen, terwijl het toen ook tropisch warm was.

Toch zijn er wel een paar aanpassingen gedaan. Zo zou de Rainbow Run eerst 5 kilometer zijn, waarbij de deelnemers elke kilometer een gekleurd polsbandje kregen. Die afstand is nu ingekort naar 2,5 kilometer. "Als het echt warm is, dan gaan we gewoon lopen in plaats van rennen," zegt Visser.

Bij het EHBO-punt is ook een plek ingericht om water te tappen. "En als je bij de horeca vraagt of ze even je flesje water kunnen vullen, dan doen ze daar ook niet moeilijk over." Als bezoekers daarnaast nog een beetje opletten met alcohol, moet het volgens Visser helemaal goed komen. "We weten uit ervaring van vorig jaar: ja, het is warm. Maar de Gaypride wordt daar eigenlijk alleen maar leuker van."   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Twintig kinderen onwel tijdens zomerkamp in Leusden

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Dat die ‘lieve kapster’ zo om het leven moest komen – in stukken gezaagd door partner

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Hij was getuige van de tramaanslag in Utrecht: ‘Vanaf dag één heb ik haat over me heen gekregen

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Jong FC Utrecht verliest met grote cijfers van Go Ahead Eagles
St. Antoniusziekenhuis opent nieuwe verloskamers in Utrecht
Amsterdamse Catalina krijgt constant appjes die bestemd zijn voor gemeente Utrecht
Winkel aan Rijnlaan in Utrecht overvallen, dader nog spoorloos
Aan de tap met Ap met Willem Janssen (afl1.)
Een Berg Sport met Jordy Zuidam: "Het vertrek van spelers bekijken we per individu"
Directeur Galgenwaard: stadion is veilig, wedstrijd tegen VVV gaat door
FC Utrecht grijpt naast Busquets
Sean Klaiber verlengt contract tot 2022
Uitzicht FC Utrecht op koppositie. Hoogma: "We laten ons niet gek maken"
In beeld: Kinderen Eemnes sluiten vakantie af met schuimparty
Oud FC Utrecht-voorzitter Werkhoven overleden
Steeds meer daklozen: geen bed meer over bij Utrechtse opvang
Nieuw vaandel voor eeuwenoud Soester Gilde
Enorme knal in Overvecht, politie doet onderzoek
Brandpunt+: Nederlandse onderneming betrokken bij frauduleuze bitcoinadvertenties
Ramselaar keert terug bij FC Utrecht
Klokken Bonaventura Woerden zwijgen 's nachts voor het eerst in 126 jaar
Nieuweling Stout al direct captain bij de Vogels
Aanvoerder Janssen langer bij FC Utrecht
GVVV 'dark horse' na grote metamorfose
De Wolf: "Titelkansen? We moeten wel realistisch blijven"
Filmmuziek van Utrechtse componist te horen op prestigieus Brits festival
Gert Kruys: "DOVO moet nog naar elkaar toe groeien"
Hitteplan zaterdag weer van kracht: 'Hoge temperaturen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen'
'Utrechts bedrijf achter malafide bitcoinadvertenties op social media'
Pascal Bosschaart vertrekt bij IJsselmeervogels
Van Zanen naar start Vuelta
Vechtpartij leidt tot vondst van gigantische bol hasj op Utrecht Centraal
'Huis met mysterieus gangenstelsel in Lombok verkocht'
Overleden nijlpaard Emmen is volgens Utrechtse onderzoekers genderneutraal
Warmer klimaat zorgt voor nieuwe planten in Utrechtse bermen
Lopik wil toch geen verontreinigd slib uit Amsterdam
Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen
KBO-PCOB: 'Koopkracht ouderen moet omhoog'
Meer bijna-aanrijdingen bij werk aan het spoor
Celstraf voor Zeistenaar die doorreed na doodrijden Ierse studente
Dak van stadion FC Utrecht opnieuw gecontroleerd
Frank Koene moet sturing geven aan 'speeltuin' bij UVV: "Kansloos voor promotie"
Utrechtse Munt maakt speciaal Market Garden Vijfje


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht