dinsdag 28 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Festivals en evenementen nemen maatregelen tegen tropische hitte: 'Maar het wordt er eigenlijk allee
Gepubliceerd: 2019-07-23 17:26:00
Door: RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wie in Spakenburg de VVV belt, krijgt direct een automatisch bericht te horen over de Spakenburgse dagen. "Omdat we hoge temperaturen verwachten, hebben we extra waterpunten geregeld bij tien winkeliers in het centrum," begint de stem.

Festivals en evenementen in de provincie hebben zich massaal voorbereid op de verwachte tropische temperaturen. Woensdag wordt het waarschijnlijk 36 graden. Donderdag kan het zelfs meer dan 38 graden worden.

Een rondgang door de provincie leert dat bijna geen enkele organisator zich zorgen maakt. Alle grote evenementen gaan door, al wordt er hier en daar wel een onderdeel van een programma ingekort.

SPAKENBURGSE DAGEN
"Dat automatische bericht hebben we net dinsdagochtend ingesteld," zegt Jolanda Koops van de VVV. "We werden heel vaak gebeld door mensen uit het hele land die zich afvroegen of we het programma hadden gewijzigd of dat het evenement zelfs was afgelast." Dat is allemaal niet het geval, het programma gaat woensdag gewoon door. "Wel verwachten we dat de meeste bezoekers 's ochtends zullen komen in plaats van 's middags."

Naast extra waterpunten, zijn er vooral ook extra veel schaduwplekken geregeld. Zo worden er voor het podium extra parasols neergezet zodat alle bezoekers in de schaduw de shantykoren en volksdansgroepen kunnen zien. Ook bij de opstapplaats voor de pendelbus is een extra schaduwplek gecreëerd. Wie toch denkt dat het te warm wordt, kan ook nog op 7 of 14 augustus de Spakenburgse dagen bezoeken.

TOUR DE SCHALKWIJK
Bij de Tour de Schalkwijk hebben ze de afgelopen dagen langzaam kunnen wennen aan de oplopende hitte. De wielrenwedstrijd voor kinderen tussen de 8 en de 12 jaar ging afgelopen zondag al van start. "Tot nu toe valt het nog wel mee," geeft voorzitter Jules Steultjens dan ook aan.

Maar voor woensdag en donderdag wordt wel degelijk goed naar de thermometer gekeken, zegt Steultjens. "We zorgen dat er dan extra mensen meerijden, zodat er altijd snel een ouder bij een kind kan zijn. Ook zorgen we bij de finish voor een nevelinstallatie, zodat de kinderen direct worden gekoeld als ze binnenkomen. En er zijn natuurlijk ook extra veel watertappunten. We zorgen dat er voor iedereen voldoende water is."

Met de genomen maatregelen verwacht hij dat de Tour de Schalkwijk de komende dagen gewoon door kan gaan. "Ook omdat we al redelijk vroeg starten. Dan is het nog redelijk goed te doen. Als we zorgen dat er genoeg overkappingen zijn, er genoeg water is en er genoeg mensen zijn die kunnen ingrijpen als het misgaat, dan moet het helemaal goed komen."

DE PARADE
Bij de Parade in Utrecht hebben ze als grootste voordeel dat het theaterfestival in het Moreelsepark wordt gehouden. "We staan hier tussen zoveel bomen dat er van nature al heel veel schaduwplekken zijn," zegt Lisa Mosmans van de organisatie. "Heel veel theatertenten staan ook in de schaduw. Daarnaast is een flink deel van het programma ook 's avonds."

Het festival heeft inmiddels voldoende ervaring opgebouwd met de hitte. Vorig jaar was het bijna net zo warm, zegt Mosmans. "In alle tenten staan bijvoorbeeld ventilatoren en worden de deuren opengezet zodat het lekker door kan waaien." Ook zijn op het terrein voldoende watertappunten aanwezig.

In vergelijking met vorig jaar neemt de Parade dit jaar nog twee extra maatregelen. "De grootste tent staat voor een deel in de zon. We gaan het dak natspuiten om te zorgen voor verkoeling," zegt Mosmans. Daarnaast wordt er op het terrein ook een vernevelaar geplaatst waaronder bezoekers kunnen afkoelen. Het theaterfestival staat nog tot en met 4 augustus in Utrecht.

FC UTRECHT
FC Utrecht stelt donderdagavond tijdens het Europa League-duel tegen H?K Zrinjski Mostar een hitteplan in werking. De club roept supporters op rekening te houden met de hoge temperatuur en neemt verschillende maatregelen.

Zo worden er in Stadion Galgenwaard drinkbekertjes verstrekt waarmee bezoekers water kunnen halen in alle sanitaire ruimtes van het stadion. Ook het cateringassortiment wordt aangepast aan de hitte waardoor er nu ook waterijsjes in het assortiment zitten.

De club raadt daarnaast supporters aan om het alcoholgebruik te matigen en om zich luchtig te kleden. Hoewel er vaste zitplaatsen zijn, mogen de fans een plekje in de schaduw zoeken als dat kan.

GAYPRIDE AMERSFOORT
Bij de Gaypride in Amersfoort maken ze zich niet veel zorgen voor de editie van aanstaande donderdag. "Bijna alles vindt 's avonds plaats," zegt Floor Visser. "We verwachten daardoor juist een heerlijk zwoele avond. En wat past er beter bij de Gaypride dan een zwoele zomeravond?" Daarnaast waren er vorig jaar geen problemen, terwijl het toen ook tropisch warm was.

Toch zijn er wel een paar aanpassingen gedaan. Zo zou de Rainbow Run eerst 5 kilometer zijn, waarbij de deelnemers elke kilometer een gekleurd polsbandje kregen. Die afstand is nu ingekort naar 2,5 kilometer. "Als het echt warm is, dan gaan we gewoon lopen in plaats van rennen," zegt Visser.

Bij het EHBO-punt is ook een plek ingericht om water te tappen. "En als je bij de horeca vraagt of ze even je flesje water kunnen vullen, dan doen ze daar ook niet moeilijk over." Als bezoekers daarnaast nog een beetje opletten met alcohol, moet het volgens Visser helemaal goed komen. "We weten uit ervaring van vorig jaar: ja, het is warm. Maar de Gaypride wordt daar eigenlijk alleen maar leuker van."   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Eerste rit Utrechtse Uithoflijn: ‘Iedereen zat naar dit moment te snakken’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

In de 24-uursopvang: ‘Nu heb ik weer hoop dat ik uit mijn dakloosheid kom’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

De straat op voor meer geld en waardering, maar óók voor meer collega’s

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Traumahelikopter rukt uit voor botsing tussen e-biker en automobilist in Overvecht
Gewonde na harde klap op boom in Overberg
OM eist anderhalf jaar cel en taakstraf tegen vermeende zorgfraudeurs Fundament
Miljoenensubsidie voor UMC-onderzoek vroeggeboren baby's: 'Een hoog bedrag'
Verklaring voor storende roltrap Jaarbeurs: niet geschikt voor buitenlucht
Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn
Overlevende tramaanslag en Staat opnieuw in overleg over camerabeelden
Maskers en spatbrillen liggen klaar: St. Antonius Ziekenhuis voorbereid op coronavirus
Utrechtse basketbalbroers geselecteerd voor Oranje
Oostrom debuteert in Eredivisie: 'De momenten waarvan je hoopt dat ze komen'
'Nieuwbouw in Maarssenbroek leidt tot verkeerschaos, ook in Lage Weide'
Kasteel de Haar roept kinderen op: kom naar ons tijdens lerarenstaking
Minister tikt provincie Utrecht op de vingers en verscherpt financieel toezicht
Ingmar Oostrum debuteert in de Eredivisie
Hof stelt ontbinding Hells Angels uit: motorclub mag hoger beroep afwachten
Wietplantage ontmanteld in De Meern, politie arresteert twee verdachten
Tram Uithoflijn kapot, U-OV zet bus weer in
Utrechter Frank Heinen sportjournalist van het jaar
Yannick Cortie na seizoen weg bij IJsselmeervogels
Door de Lens van Ankie: Maarten Paes leest 'Chaos United' voor
Twee gewonden door botsing op A2-afrit bij Utrecht
Meer bouwen voor senioren: 'Ouderenwoningen zijn helemaal niet sexy'
Provincie en HU doen mee aan Europese studie voor elektrische bussen
Virologen van Universiteit Utrecht: 'coronavirus komt door vleermuizen'
Fatih (29) heeft een zeldzame spierziekte en moest loten voor een behandeling
Neef Ridouan T. langer vast voor moord op advocaat Derk Wiersum
Driebergen herdenkt Holocaustslachtoffers 'Des te ouder je wordt, des te meer je er over nadenkt'
Eemdijker Bart Hoolwerf winnaar op de Weissensee
Ziekenboeg FC Utrecht loopt langzaam leeg
Utrechts herdenkingsbeeldje voor Joodse kinderen gestolen
Poging doodslag met nagelschaar: OM eist celstraf en behandeling voor Amersfoortse dakloze
Golazo neemt Halve van de Haar over, Loop van Leidsche Rijn met Pasen
Utrechters vinken 131.992 tuinvogels af
Marathonschaatster Merkens vierde op Weissensee
"Wiet voor veteranen met trauma moet vergoed worden"
Dode bij station Vaartsche Rijn was Poolse man uit Den Bosch
Bouw faunapassage onder Biltse Rading van start
Woudenbergers komen samen voor gesprek over drukke N224
Bondscoach heeft hoge verwachtingen voor WK: "Pieterse kan meedoen voor de titel"
'Treinreizigers positiever over NS'


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht