Minister Cora van Nieuwenhuizen spreekt van een zware tegenvaller. "De verbreding van de wegen bij Utrecht, de draaischijf van ons wegennet, is erg belangrijk voor de doorstroming van het drukke verkeer in Nederland, en voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Ring Utrecht."
De minister moet nu opnieuw naar de plannen voor de A27 en de A12 gaan kijken. De verbreding van de snelweg leidt tot meer stikstofuitstoot, ook in natuurgebieden langs de weg. Volgens de minister zou dat de "natuurlijke kenmerken van die gebieden" niet aantasten, maar de Raad van State zegt dat dit niet zeker is.
PROVINCIE De Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee (Mobiliteit) stelt dat bereikbaarheid én leefbaarheid én woningbouw door deze uitspraak een nóg grotere uitdaging worden voor de provincie. De Ring Utrecht is bovendien van nationaal belang. Aan de bak dus met de minister om te werken aan goede, gezonde oplossing."
BLIJ Milieudefensie noemt de uitspraak "een overwinning voor de natuur, de luchtkwaliteit en het klimaat". De Kracht van Utrecht, een belangengroep die zich al jarenlang verzet tegen de plannen, is eveneens zeer opgetogen.
Hetzelfde geld voor natuurclub Vrienden van Amelisweerd. "Dit is een geweldige opsteker", zegt Jos Kloppenborg. "Het betekent dat de verbreding weer is uitgesteld. De minister moet nu met een alternatief plan komen, maar ik raad haar aan eieren voor haar geld te kiezen. Ze kan beter gaan kijken naar plannen voor beter openbaar vervoer en fietsroutes. Daar valt nog veel winst te behalen."
VVD De VVD in Utrecht is ontstemd. "Een goede doorstroming op de A27 is van belang voor de stad en de regio. De uitspraak van de Raad van State leidt tot kostbare vertraging in het aanpakken van de leefbaarheid in en rond de stad. De minister is wat ons betreft nu aan zet om de plannen beter te onderbouwen."
HET PLAN Het ministerie wil over een afstand van 20 kilometer extra rijstroken aanleggen op de A27 en de A12. Daardoor komen op de A27 twee keer zeven rijstroken beschikbaar. Bij landgoed Amelisweerd zou het verkeer door een overkapte bak moeten rijden, waarvoor een strook bos moet worden gekapt. Daar wordt al sinds 1980 tegen geprotesteerd.