zondag 21 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Noodlijdende Utrechtse Bazaar wil onafhankelijk onderzoek: "Onredelijke tegenwerking gemeente"
Gepubliceerd: 2019-06-24 18:06:00
Door: RTV Utrecht
UTRECHT - Valt het doek binnenkort voor De Utrechtse Bazaar? Een slepend huurconflict met de gemeente dreigt de doodsteek te worden voor de markthal. De Utrechtse Bazaar zegt dat het stadsbestuur stelselmatig weigert mee te werken aan oplossingen. De gemeenteraad heeft het college om opheldering gevraagd en de adviseur van het familiebedrijf achter de markthal pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het geschil. Volgens haar speelt er meer dan een huurconflict.

De Utrechtse Bazaar werd in 1981 opgericht. De overdekte markt groeide uit tot een bekend dagje uit en meer dan alleen een markt. Je kan er bijvoorbeeld naar de kapper of nagelstylist, er zijn live-optredens, kinderattracties en een bingo. In 2012 verhuisde de markt noodgedwongen van de Bloemenveiling in Vleuten naar een hal aan de Groenewoudsedijk bij bedrijventerrein Papendorp. Volgens directeur en grootaandeelhouder Laurens van der Heijden betaalt hij op deze locatie een veel te hoge huur: 700.000 euro, waar volgens hem 425.000 euro marktconform zou zijn.

KOOPZONDAG CATASTROFAAL
Het ging bergafwaarts met De Utrechtse Bazaar toen begin 2013 de koopzondag werd ingevoerd. "Dat heeft catastrofale gevolgen gehad", aldus Van der Heijden. De bezoekersaantallen van De Utrechtse Bazaar liepen terug en de huur kon niet meer opgebracht worden. De achterstand loopt in de miljoenen euro's. De huur is volgens Van der Heijden nooit verlaagd na het invoeren van de koopzondag.

De Utrechtse Bazaar wil graag nieuwe initiatieven ontplooien om meer inkomsten te genereren, maar de gemeente wijst die resoluut af, stelt de directeur. "We hebben prachtige plannen voor de toekomst. Daar hebben we bestuurlijke medewerking voor nodig, maar de burgemeester en de wethouder willen niet met ons spreken nu er een rechtszaak loopt."

De tekst gaat verder onder de video.

[Video:2246268|Directeur Utrechtse Bazaar: "We hebben prachtige plannen"]

Tot een betalingsregeling is het nooit gekomen en het idee om een 'toekomstbestendig totaalconcept' te ontwikkelen in samenwerking met House of Trades zou zijn afgewezen. Ook een plan om de parkeerplaatsen van De Utrechtse Bazaar te gebruiken om de parkeerbehoefte op bedrijventerrein Papendorp in te vullen, heeft het vooralsnog niet gehaald.

De contacten lopen steevast via de afdeling Grondzaken. Met wethouders is nooit gesproken. Vreemd, vindt Van der Heijden. "Met de directe dossierhouders komen we niet aan tafel. Er schijnt een diep wantrouwen te bestaan jegens ons. Dat is eigenlijk al het geval sinds de onteigening door de gemeente van de vorige locatie." Van der Heijden is van mening dat De Utrechtse Bazaar ten onrechte is bestempeld als 'onbetrouwbare partij' alleen maar omdat de in zijn ogen veel te hoge huur niet kan worden voldaan.

ONREDELIJKE TEGENWERKING
De onderneming ervaart naar eigen zeggen "onredelijke tegenwerking vanuit de gemeente". De hal van 11.000 vierkante meter aan het Amsterdam-Rijnkanaal mag maar twee dagen geëxploiteerd worden, de rest van de week gebeurt er niets, terwijl er wel zeven dagen in de week kosten worden gemaakt. Volgens Van der Heijden wil de gemeente alleen maar in gesprek over een volledige terugbetaling van de huur en ontruiming van de hal aan het einde van dit kalenderjaar. Er zijn namelijk woningbouwplannen op direct aangrenzende grond.

POLTIEK
GroenLinks, Stadsbelang Utrecht, CDA ,D66, PvdA en ChristenUnie zien graag dat het college welwillend meedenkt aan een oplossing en daarbij het financiële belang van de gemeente en haar inwoners in het oog houdt. "Een faillissement van deze huurder zal, naast de grote gevolgen voor de ondernemer, de kans op het inlopen van de huurachterstand verkleinen. We hechten belang aan bijzondere ondernemers in de stad, zoals op De Utrechtse Bazaar. Zeker wanneer deze zich - naast ondernemerschap en werkgelegenheid - inzetten voor maatschappelijke waarde, zoals een ontmoetingsplaats voor verschillende culturen, en voor een duurzame leefomgeving", stellen de partijen in schriftelijke vragen aan het college.

RECHTER
De rechter doet over een maand uitspraak over het geschil. Toch zouden er al beslagleggingen zijn geweest. De gemeenteraadsleden vragen het college waarom de uitspraak van de rechter niet is afgewacht. Ook willen ze weten of er een doorstart mogelijk is en hoe het college aankijkt tegen het businessmodel van De Utrechtse Bazaar om de parkeerplaatsen te gebruiken om de parkeernood op bedrijventerrein Papendorp op te lossen.

MEER DAN EEN HUURCONFLICT
Volgens Fleur Greebe, adviseur van het familiebedrijf, moet het geschil in een breder perspectief worden gezien. Er speelt volgens haar meer dan een conflict over de huur. "Als het gaat om grondzaken en exploitatiemogelijkheden, speelt er vaker belangenverstrengeling in de gemeente. Wij pleiten daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. Daarom hebben we onder meer de Rekenkamer en verschillende media aangeschreven."

Als de gemeente haar huidige koers doorzet en haar zin krijgt, zal een faillissement op den duur onafwendbaar zijn, stelt directeur Van der Heijden. "Daarmee heeft de gemeente niet alleen een verlies van huurinkomsten, maar staan ook 200 standhouders op straat, verliezen 3.000 tot 4.000 bezoekers een natuurlijke plek in de maatschappij en is Utrecht een unieke 'makersplek' kwijt. Dat is dus een verlies voor de stad, de maatschappij en het algemene publiek."

De gemeente wil niet ingaan op de beschuldigingen van De Utrechtse Bazaar. "Zolang de zaak onder de rechter is, doen we hierover geen uitspraken. Wel hebben we de gemeenteraad regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot De Utrechtse Bazaar."   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

SP betaalt cartoonist schadevergoeding na gebruik trekpop in video ‘Hans Brusselmans’

Bron: AD© AD
Nieuws

Vrouw die Eddie Vedder fietslift gaf meldt zich: ‘Hij was enorm verlegen’

Bron: AD© AD
Nieuws

Randstad is rijker, maar het leven is mooier in Noord-Drenthe

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Gedenksteen voor Chriet Titulaer, vijftig jaar na zijn tv-optreden bij de maanlanding
Skatebaan op bouwterrein Jaarbeursplein Utrecht
Zuidam ontkent deal met Barça niet: "Maar er is nog niets getekend"
Spakenburg krijgt Istvan Bakx op proef
Drie auto's op elkaar gebotst op A12
Open dag bij FC Utrecht
Utrechtse diamantdief loopt in Spanje tegen de lamp
Brandje in appartement Utrecht
Onweersbuien, hagel en windstoten; zaterdagmiddag geldt 'Code geel' in Utrecht
Restauratie bastionmuur Sonnenborgh in Utrecht is gestart
FC Utrecht heeft de laatste test voor dat het Europese seizoen losbarst niet goed doorstaan
Utrecht wil parkeren voor de deur onmogelijk maken voor nieuwe binnenstadbewoners
Sinterklaascomité Woudenberg weigert donatie van 500 euro
Verdachte van brand Kanaleneiland en doodslag echtgenote in hoger beroep
Winkeldief die man op Utrecht CS van trap duwde is geïdentificeerd
De droom bewaarheid: Abcoudenaar De Ligt gepresenteerd bij Juventus
Stadsbaantunnel is niet brandveilig genoeg en moet opnieuw op de schop
Man die gebed in Utrechtse moskee verstoorde na tramaanslag gaat vrijuit
Onderwijsinspectie begint onderzoek naar Utrechtse school
Storing ProRail zorgt voor uitval van treinen rond Utrecht Centraal
Utrechts sprinttalent loopt PR in Zweden
Kampong treft Wit-Russen in EHL
Komende weekenden vertraging op A2 door wegwerkzaamheden
De zomer in je bol: files, een lokale hittegolf en de laatste kampeertrends
Utrecht komt met verbod op gebruik van lachgas op straat
Na een jaar wachten, start de Utrechtse Parade weer
Lisa Klein de snelste in Leidsche Rijn, Van Dijk 2e in haar thuisrace
Duitse wielrenster Lisa Klein de snelste in Leidsche Rijn
Vergunningseisen voor buurtfeesten versoepeld
Alles wat je moet weten over het stikstofbeleid
FC Utrecht in Europa League tegen Zrinjski Mostar
Raad wil nog zes jaar door met Van Zanen als burgemeester
Sleep Inn wordt vertimmerd tot 24-uursopvang: ''Als mensen van de straat zijn, komt daar ook rust''
Sinterklaascomité Woudenberg worstelt met donatie van raadslid
Edo Brunner over de flappdrol: waarom telefonerend fietsen écht een slecht idee is
College: nieuw onderzoek naar bussluis Amazonedreef te duur
Utrecht definitief over op de ja-ja-sticker
Hooglander Ron K. (54) krijgt elf jaar cel voor doodslag op ex-vriendin Wilma
Wereld kijkt mee op jeukrupsensite: alles wat je wilde weten op een rij
Tropische dagen op komst: "We kunnen heel voorzichtig denken aan een hittegolf"


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht