maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Utrecht zet elk middel in om betaalbaar wonen mogelijk te maken
Gepubliceerd: 2019-05-24 14:53:00
Door: RTV Utrecht
UTRECHT - Om het tekort aan betaalbare woningen tegen te gaan wil de gemeente Utrecht harde afspraken maken met woningcorporaties, projectontwikkelaars, werkgevers en nog meer partijen. Daarbij schuwt de gemeente geen enkel middel. Dat staat in de nieuwe Woonvisie voor de stad Utrecht.

Niet alleen het tekort aan woningen wil de gemeente oplossen, ook de samenstelling van de wijken moet op de schop. Alle wijken in de stad moeten gemengde wijken worden waar het gezond en prettig wonen is. Dat betekent dat in de ene wijk sociale huurwoningen verdwijnen en plaatsmaken voor woningen met een huur tussen de 600 en 1000 euro en dat in de andere wijk er juist goedkope woningen bijkomen.

GEMENGDE WIJKEN
Dat er sociale huurwoningen moeten verdwijnen in een wijk zoals Overvecht is al bekend, maar die woningen moeten ergens wel weer terugkomen. De stad wil dat 35 procent van de woningen in de sociale sector zit (dat is nu 32 procent) en dat 25 procent van de woningen uit zogenoemde middenhuurwoningen bestaat en betaalbare koopwoningen voor mensen met een middeninkomen.

Volgens wethouder Diepeveen is het grootste probleem dat die laatste groep de stad verlaat. Zij hebben een te hoog inkomen voor sociale huur en een te laag inkomen om een woning te kopen, maar zijn wel belangrijk voor een leefbare stad. "Het gaat om de leraar om de loodgieter, om dat soort beroepen met een middeninkomen en die willen we heel graag in de stad ook hebben en houden, omdat die mensen belangrijke zijn voor een leefbare stad waar iedereen kansen heeft."

PROJECTONTWIKKELAARS
Belangrijk voor het slagen van de plannen in de Woonvisie is de samenwerking met projectontwikkelaars. Zij hebben vaak de grond in bezit waar de gemeente juist ook goedkopere woningen zou willen zien om de samenstelling van de wijk te veranderen. Denk daarbij aan het centrum van de stad waar de grond duur is.

Een voorbeeld van verregaande samenwerking is in de wijk Overvecht. Projectontwikkelaar BPD en woningcorporatie Mitros ruilen grond. Diepeveen vindt dit een goed voorbeeld van hoe het zou moeten. "Woningcorporatie Mitros en marktpartij BPD spreken met elkaar af, we gaan sociale huurwoningen weghalen in Overvecht. Daar komen vooral middenhuur woningen voor terug. Betere mix op die plek, maar ook een betere mix in Utrecht, want die sociale huurwoningen, die hier verdwijnen die komen weer terug bijvoorbeeld bij het Merwedekanaal."

[Image:2218473|Ruil tussen woningcorporatie Mitros en marktpartij BPD in Overvecht]

PROBLEEMWIJKEN
In wijken zoals Overvecht en ook Kanaleneiland wonen te veel mensen met een laag inkomen. Uit onderzoeken blijkt dat juist in deze wijken de gezondheid van de inwoners vaak slechter is en dat er meer problemen zijn. Denk aan hoge werkloosheid, armoede en criminaliteit. Met de woonvisie in de hand wil Diepeveen dit oplossen.

AANPAK
De gemeente schrijft in de Woonvisie: "Wij hebben de regierol en sturen meervoudig: we stimuleren onze partners om de productie te verhogen en zien erop toe dat deze in goede banen wordt geleid. We sluiten hierbij geen enkel instrument uit. Wethouder Diepeveen: "Niet te veel regulieren, maar ook niet te weinig. Iedereen voelt wel dat de woningmarkt zoals ie nu loopt niet in evenwicht is en daar hebben heel veel mensen in onze stad last van. Die vragen van ons doe het zo dat we voldoende betaalbare woningen hebben."

[Quote:wethouder Kees Diepeveen|De woningmarkt zoals ie nu loopt is niet in evenwicht]

MAATREGELEN
De Woonvisie beschrijft maatregelen voor de komende 20 jaar. Er moet meer gebouwd worden, er moeten meer gemengde wijken komen, meer woningen in de middencategorie om de doorstroming te verhogen, passende woning voor iedereen en duurzamere woningen. In totaal gaat het om een groei van de stad met 60.000 woningen.

Om deze doelen te bereiken komt er een Stadsakkoord tussen de gemeente en alle partijen die invloed hebben op de woningmarkt. Ook wil de gemeente instrumenten als bestemmingsplannen en ook de huisvestingsverordening gebruiken om tot gemengde wijken te komen.

DOORSTROMING
De gemeente gaat nog meer regelen. Via Woningnet kunnen straks niet alleen woningcorporaties, maar ook marktpartijen hun woningen in de sociale sector of in de middencategorie aanbieden. Utrechters met een middeninkomen die in een sociale huurwoning zitten, krijgen voorrang bij de toewijzing van die woningen, zodat sociale huurwoningen vrijkomen voor mensen met een laag inkomen.

Volgens de gemeente is er ook een groot tekort aan koopwoningen in de middencategorie. Senioren bijvoorbeeld blijven nu in deze huizen zitten, omdat er weinig alternatieven zijn. Zij zouden juist moeten verhuizen naar een plek waar ze langer zelfstandig kunnen wonen. En dan komen die eengezinswoningen vrij voor mensen met een middeninkomen.

Ook de doorstroming bij studentenwoningen moet beter, want er is nog steeds een tekort. Na hun studie blijven de studenten zitten waar ze zitten. Als starter op de woningmarkt hebben ze een te laag inkomen om een geschikt huis te vinden. Studenten kunnen nu niet meer altijd in hun kamer blijven als ze klaar zijn met hun studie, dankzij zogeheten Campuscontracten. Alleen moeten er dus wel meer betaalbare woningen komen voor pas afgestudeerden.

AMBITIEUS
Het is een ambitieus plan waarin de gemeente heel veel wil vastleggen met allerlei partijen. Zo mogen de huren van sociale woningbouw en ook het middensegment niet te veel stijgen. Dat is nodig om vast te leggen zegt Diepeveen: "We leggen de afspraken goed vast met marktpartijen dat de woningen de komende 20 jaar in dat middenhuursegment blijven en dat ze een heel rustige ontwikkeling van de huurprijs hebben. Het mag niet meer stijgen dan de inflatie met een procentje er bovenop.

De nieuwe Woonvisie wordt binnenkort door de gemeenteraad besproken.   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Accountant kritisch over besteding Uithoflijn-miljoenen

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Syriëgangers krijgen jarenlange celstraf, onder meer voor plegen oorlogsmisdrijven – een unicum

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

42.000 Jehovah’s getuigen in de Jaarbeurs: ‘God eren, dat doe je met je hele gedrag’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
"Utrecht blundert met verkeersplein Kanaleneiland"
Frank Koene neemt het roer over bij UVV
FC Utrecht verhuurt Boussaid aan NAC
"Nederlandse fietscultuur is immaterieel erfgoed"
Politie voetbalt tegen oud-Sparta voor zieke collega
Meer treinen tussen Amersfoort en Utrecht in nieuw spoorboekje
Opening grootste fietsstalling ter wereld: ‘Maak van onze fietscultuur nationaal erfgoed’
FC Utrecht pakt punt bij Feyenoord
Mislukte kraakpoging watertoren Amsterdamsestraatweg
Schippers vierde op 200 meter in Birmingham
Man slaat uit het niets om zich heen op terras en springt in het water
Utrechtse Heuvelrug voor 54ste keer decor voor Kastelentocht
Ook zorgen om stadion FC Utrecht na AZ-drama
Extra onderzoek naar veiligheid FC Utrecht-stadion na dakdrama AZ
Stadion FC Utrecht nog een keer geinspecteerd 'voor de zekerheid'
Het wordt toch weer zomers: volgend weekend zeker 25 graden verwacht
Baarn opent condoleanceregister voor prinses Christina
Wesley Sneijder wil aan de slag als spelersbegeleider
Utrecht aan de Singel: Al 10 jaar wonen aan een bouwput!
Klaiber en FC Utrecht om de tafel over nieuw contract
Celstraf geëist voor mishandeling met krik en schroevendraaier in Utrecht
'Zorgenkindje' Christina leefde ondanks oogafwijking een normaal leven
Spoor loopt sneller vol dan gedacht
Prinses Christina (72) overleden
Katten in reismandje achtergelaten in park De Meern
Isolatie voor woningbezitters goedkoper door nieuwe subsidie
Buitenlandse studenten vinden moeilijk kamer in Utrecht: "Je kunt niet op en neer reizen vanuit Chin
Stichtse Vecht en Huisdierenmeldpunt Utrecht beëindigen samenwerking vroegtijdig
Bekende kroegbaas en oprichter van café Nieuwe Dikke Dries Ries de Winter overleden
Anticonceptiecamper en spermaballonnen: studenten moeten veiliger vrijen
Van Melbourne tot Mexico-Stad: iedereen wil dit groene bushokje uit Utrecht
Onderzoekers Universiteit Utrecht: "Was op festival handen regelmatig tegen poepbacterie"
Celstraf, taakstraf en rijontzegging voor doodrijden 15-jarige maaltijdbezorger
FC Utrecht bindt gewilde Kerk tot 2023
Minder WW-uiterkingen in Midden-Utrecht
Nat worden als het regent in de film: bij een bioscoop in Utrecht gaat dat gebeuren
Romantische zoektocht van supermarktzanger eindigt in mineur
Parallelbaan A2 tussen Breukelen en Leidsche Rijntunnel komend weekend afgesloten
Raad van State oordeelt over Utrechtse vrouw die meer dan 20 chihuahua's houdt
Acht jaar cel en tbs voor doodslag op schoonmoeder in Overvecht


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht