In de negentiende eeuw lag ten westen van de stad een groot tuinbouwgebied. Mien de Groot werd er in 1912 geboren. Zij zag de tuinderijen verdwijnen en plaats maken voor de Jaarbeurs, veilinggebouwen en industrie.
In de jaren negentig van de vorige eeuw werd ten zuiden van het huisje nieuwbouwwijk Parkhaven aangelegd. Utrecht kocht het huis in 1996 omdat de gemeente de Van Zijstweg wilde verbreden tot vierbaansweg. Het huis moest daarvoor tegen de vlakte. Mien de Groot bedong bij de verkoop dat ze er tot haar dood mocht blijven wonen. Ze stierf twee jaar later. Daarna werd het huis gekraakt. Tegen de verbreding van de weg kwam veel weerstand. Ook een vereniging van Utrechtse historici mengde zich in de strijd. Het huis moest blijven.
[Image:2325924|Het huis in 1982.]
GEMEENTELIJK MONUMENT Het college van B&W heeft vandaag besloten dat het pand de status van een 'gemeentelijk monument' krijgt. In een verklaring schrijft de gemeente: "Met dit besluit erkent het college de cultuurhistorische waarde van de woning, als herinnering aan de agrarische geschiedenis van dit gebied." Het is de bedoeling dat het pand in erfpacht wordt uitgeven met de verplichting het te restaureren.
De gemeente: "Het pand wordt nu met een restauratieopgave uitgegeven voor een nieuwe bestemming. daarbij zijn wij ons ervan bewust dat het cultuurhistorisch waardevolle interieur tegelijkertijd de kwetsbare kant van het pand is. Een initiatiefnemer zal rekening moeten houden met de hoge monumentwaarde."
Overigens heeft een gemeentelijk monument geen bijzondere status. Dit in tegenstelling tot een rijksmonument. Voor rijksmonumenten zijn speciale subsidies voor onderhoud beschikbaar. Bovendien is de eigenaar beperkt in het aanbrengen van veranderingen an het pand. Dit geldt niet voor gemeentelijk monument. De status 'gemeentelijk monument' is eerder een ere-titel voor een gebouw.
Het verbreden van de Van Zijstweg werd dus afgeblazen, maar een HOV-baan moest er wel komen. Op dit moment wordt die HOV-baan aangelegd. Nader onderzoek toonde aan dat de verbreding mogelijk was, zonder het Huisje van Mien te slopen.