woensdag 26 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
Variapagina


Irritatie en veel schade door stroomstoringen Maarssen: "Dit is het Bangladesh van Midden-Nederland"
Gepubliceerd: 2020-02-14 05:30:00
Door: RTV Utrecht
MAARSSEN - Bewoners en bedrijven aan de Herenweg in Maarssen ergeren zich groen en geel aan de vele stroomstoringen van de afgelopen tijd. In krap een jaar tijd viel de stroom daar - en in de omliggende straten - maar liefst twintig keer uit.

"En waarschijnlijk zijn het er nog meer", zegt Gerard Baars, buurtbewoner en voorzitter van de bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder. "Sommige storingen betreffen maar één of een paar huizen, maar die zijn niet altijd ?in de hele buurt bekend. ?Dus waarschijnlijk ligt het aantal storingen in de afgelopen tien maanden ver boven de twintig. ?

"Voor alle storingen ?geldt dat ?ze niet in vijf minuten opgelost worden. ?Sterker nog, meestal duurt het minimaal een uur en soms nog veel langer, voordat we weer stroom hebben. Afgelopen zaterdag was het weer raak. Mijn vrouw stond een cake te bakken ?voor de kampioenswedstrijd van het hockeyteam van een van onze zoons, maar kon daar niet mee verder omdat de stroom uitviel. Het is nu al een paar keer voorgekomen dat we thuis aan het werk waren en we niet verder konden, omdat het netwerk er uit lag. ?Kortom, het begint nu letterlijk wel heel storend te worden."

SCHADE
Voor buurtbewoners mag het dan irritant zijn dat de stroom er geregeld uit ligt, bij de bedrijven op de Herenweg leidt het ook daadwerkelijk tot materiële schade. "Nadat een stroomstoring in juli was opgelost, sloeg de vriezer niet meteen weer aan waardoor er voor 3000 euro aan producten verloren is gegaan", vertelt Chris van Eldijk van cateringbedrijf Barista Company. Ook vervelend zijn de storingen voor buurman Eric Krill-Chae die een bierbrouwerij runt. "Bij het brouwen is het belangrijk dat het bier op een bepaalde temperatuur blijft. Als de stroom uitvalt lukt dat dus niet en dan kunnen we alles door de gootsteen laten lopen."

GRAAFWERKZAAMHEDEN
Deze week was het weer twee keer raak en in het weekend viel de stroom ook al uit op de Herenweg en omgeving. Netbeheerder Stedin zegt dat de storingen van de afgelopen tijd 'een vervelende samenloop van omstandigheden zijn'.

"Het was ons ook al opgevallen dat het in dat gebied de laatste tijd vaak raak is", zegt woordvoerder Koen de Lange. "We hebben te maken gehad met een aantal 'reguliere stroomstoringen', en daarnaast hebben graafwerkzaamheden ook geleid tot storingen aan het elektriciteitsnet. We zijn in gesprek met de aannemer en hebben hem ook gevraagd om goed op te letten dat hij geen kabels raakt."

RIOLERING
Opvallend is dat er een stijging van het aantal storingen te zien is sinds de werkzaamheden aan de riolering op de Herenweg vorig jaar zijn begonnen. "Het is heel erg vervelend", zegt Chris van Eldijk. "Ik vind dit ook niet bij Nederland passen." Eric Krill-Chae: "Dit is het Bangladesh van Midden-Nederland. Dat is wat het hier is met al die stroomstoringen."

[Kader:Reactie gemeente Stichtse Vecht: We begrijpen dat het heel vervelend is voor bewoners en bedrijven als zij zonder stroom komen te zitten. Helaas is dit niet te voorkomen. Wij hebben bij de Herenweg te maken met een zogenaamde gebonden slakkenfundering. In het verleden kwam het voor dat kabels van nutsbedrijven, waaronder die van Stedin, in de funderingen werden aangelegd. Tegenwoordig worden de kabels onder de fundering of in een zandlaag aangelegd. Bij het verwijderen van de fundering waar de kabels in vastzitten, kunnen er kabelbreuken optreden, zoals nu bij Herenweg en Gageldijk. De aannemer doet er alles aan om dit tot een minimum te beperken, maar het kan helaas nog wel een keer gebeuren. Voor het risico op kabelbreuken, zitten we nu op ongeveer de helft van het werk. We leggen de kabels en leidingen nu op de juiste manier in de grond, zodat breuken in de toekomst te voorkomen. Inwoners en bedrijven die schade hebben gehad als gevolg van de stroomuitval, zoals de ondernemers met hun bedorven waren, kunnen hun schademeldingen bij Stedin indienen. Stedin zal die verhalen bij de veroorzaker van de schade. Voor wat betreft de noodaggregaten, de gemeente kan niet met een noodaggregaat een heel (stroom-)gebied van stroom voorzien. Particulieren en ondernemers die dit nodig hebben, kunnen zelf noodaggregaten aanschaffen of huren en aansluiten op hun apparatuur. Wij spannen ons in om de stroomstoringen zoveel mogelijk te voorkomen en wanneer ze toch plaatsvinden, deze zo snel mogelijk weer te verhelpen.]

SLAKKEN FUNDERING
Voorzitter van de bewonersvereniging Gerard Baars zou het liefst zien dat ?de gemeente een nood?voorziening treft, zodat de bewoners en bedrijven geen directe last meer hebben van de stroomstoringen. "Dat ?zou ?de gemeente natuurlijk kunnen regelen. ?Na al die storingen zou dat ook wel een goed signaal zijn richting de bewoners en de bedrijven in ons gebied. Tot nu toe gaat de gemeente niet op dat verzoek in en dat betreuren we zeer als bewonersvereniging."

De gemeente Stichtse Vecht laat aan RTV Utrecht weten: "Wij hebben bij de Herenweg te maken met een zogenaamde gebonden 'slakkenfundering'. In het verleden kwam het voor dat kabels van nutsbedrijven, waaronder die van Stedin, in de funderingen werden aangelegd. Tegenwoordig worden de kabels onder de fundering of in een zandlaag aangelegd. Bij het verwijderen van de fundering waar de kabels in vastzitten, kunnen er kabelbreuken optreden, zoals nu bij Herenweg en Gageldijk. De aannemer doet er alles aan om dit tot een minimum te beperken, maar het kan helaas nog wel een keer gebeuren."

"Inwoners en bedrijven die schade hebben gehad als gevolg van de stroomuitval, zoals de ondernemers met hun bedorven waren, kunnen hun schademeldingen bij Stedin indienen. Stedin zal die verhalen bij de veroorzaker van de schade."

GEDULD
Chris en Eric zijn blij dat ze eventuele schade kunnen claimen, maar ze zien het liefst dat het probleem op korte termijn wordt opgelost. Eric: Als je wéét dat dit kan gebeuren dan moet je maatregelen nemen die dat voorkomen." Chris: "We hopen gewoon dat de werkzaamheden zo snel mogelijk voorbij zijn en dat daarmee dit gedoe ophoudt."

Chris, Eric en de buurt zullen nog wel even geduld moeten hebben. De werkzaamheden gaan nog zeker tot het voorjaar duren.

[Video:2475566|Maarssen is stroomstoringen beu]


   meer 

Stuur dit bericht door!

Nieuws

Waarom sleept de Tweede Kamer de salafistische moskee alFitrah voor de rechter?

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Eerste rit Utrechtse Uithoflijn: ‘Iedereen zat naar dit moment te snakken’

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Nieuws

Advies na schietpartij tram Utrecht: richtlijnen nodig voor hoogste dreigingsniveau

Bron: de Volkskrant© de Volkskrant
Eerste sneeuw van deze winter
Verzender bombrieven ondertekent met naam fictief bedrijf
'Vluchtende cokedealer reed in op agent bij aanhouding in Overvecht'
Politie lost meerdere schoten bij winkelcentrum Overvecht in Utrecht
Hercules strikt talent van SteDoCo
'Slachtoffer schietincident Leersum is vader van in Max-flat omgebrachte Dunja'
Groenwegen verliest bijna 20 minuten in bergrit
Seksistische opmerkingen en snotjes schieten: Utrechtse 'terrorambtenaar' terecht ontslagen
Ontvoering en arrestatie gefilmd: 'Jongens, wat is er aan de hand?'
Jochem Kamphuis fluit RKC Waalwijk - FC Utrecht
Ja-ja-sticker voor gratis kranten in Utrecht voorlopig van de baan
Statenleden Forum voor Democratie en CDA stoppen door drukte
Lenteweer nog ver weg: winterse buien en kans op gladheid
Door de Lens van Ankie: N'ketia Seedo, talentvol en spontaan
Waarschuwingsschoten bij aanhouding in Utrechtse wijk Overvecht
Frans ging kijken waarom de tram stilstond, toen was daar Mustafa: ‘Hij zei: we moeten hier weg, r
Jong FC Utrecht lijkt onoverwinnelijk op Zoudenbalch met 2-1 winst
Advies PO-Raad aan schoolbesturen: controleer water op loodgehalte
Italiaanse ijskampioenen blijven thuis vanwege coronavirus
Gemeente Utrecht zoekt voor de vierde keer naar ontwikkelaar Zandpad
Van den Meiracker voert Utrechtse topscorerslijst aan
RIVM: Geen nieuwe maatregelen na corona-uitbraak in Italië
32 miljoen euro aan schadeclaims NS-transporten WO II toegewezen
Explosieve toename van plofkraken: stijging van 55 procent
Trajectcontrole N414 tussen Baarn en Bunschoten start: '65 procent rijdt te hard'
Automobilist zwaargewond bij crash op A12 Veenendaal
Waterpoloërs UZSC in eigen bad onderuit
Hoolwerf schrijft in Zweden ook de Sea-Ice Classic op zijn naam
NK Indoor: Amersfoortse Bol bij 400m tweede
Huurling Troupée verliest met FC Twente in Galgenwaard: 'Zou het mooi vinden om hier weer tespelen'
FC Utrecht heeft geen verklaring voor wisselvalligheid: 'Nu winnen we met slecht spel'
Arweiler geniet van droomdebuut: 'Hier hoop je op'
Doelman Mulder definitief langer bij Hercules
Dronken vandalen in Utrechtse parkeergarage opgepakt
Debutant Arweiler bezorgt FC Utrecht in slotfase winst op FC Twente
Willem uit Hei- en Boeicop hoort vanavond of hij op zoek mag naar liefde in Boer Zoekt Vrouw
Verbindingsweg tussen A12 en A27 dicht vanwege omgevallen bomen
LIVEBLOG: FC Utrecht begint tegen FC Twente met twee wijzigingen
Politieke podcast Amersfoort: 'Stapelen, stapelen, stapelen; er wordt liefdeloos gebouwd'
Gelijkspel voor dames UZSC


Meer weer

© 2007-2012 AllesoverUtrecht