donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaHondse rechter
Column
Gepubliceerd: 2008-08-01
door: Tom Staal
Omdat ik mij tegoed deed aan Zeeuwse mosselen, de laatste Oosterscheldekreeft van het seizoen en liters bier op het strand van Westenschouwen, is het niet tot het schrijven van een column gekomen. Het is één van de mooiste provincies van Nederland, maar Zeeland loopt ietwat achter op de rest van Nederland. Een pinautomaat is niet bepaald een gemeengoed en een navigatiesysteem is een vereiste om zo’n flappentap te vinden. Internet idem dito. De trein komt er bijna niet, ik had een station op het strand wel handig gevonden. Kabel-tv en riolering zijn onlangs feestelijk in gebruik genomen.

De krant komt er wel en ondanks dat ik mijzelf totale rust en dronkenschap had beloofd, wond ik mij toch weer op. Als eerste las ik een bericht dat ditmaal niets met Utrecht te maken heeft, maar dat ik u niet wil onthouden. Ergens in den lande is een rechter betrapt met stapels kinderporno, handig verstopt onder een paar losliggende planken van zijn vloer. Kat in het bakkie, denk je dan, veroordelen en de cel in met zo’n smeerlap. De Nederlandse rechtsstaat geeft echter niet graag celstraffen, dus waarschijnlijk moet de schuldige een aantal uren schoffelen. Met een beetje geluk in de buurt van een kleuterschool. Maar niets van dit alles voor deze man: zijn collega’s streken over hun hart en besloten hem vrij te spreken. Dit terwijl er letterlijk stapels met bewijs lag. Wat een incestueuze bedoeling, die rechters onder elkaar. Ik zie het graag vertaald worden naar een nieuwe Suske en Wiske-strip: ‘De Rukkende Rechter’, met als ondertitel ‘een kinderhand is gauw gevuld’.

Dan terug naar ons mooie stadsie. Ook in Utrecht wonen volslagen randdebielen. Van een hele andere orde is het verhaal van een man die vorige week zijn hondje liever kwijt was dan rijk. Daar zijn oplossingen voor: je brengt je viervoeter bijvoorbeeld naar het asiel of je zoekt zelf een nieuw onderkomen. Wat je absoluut niet hoort te doen, misschien klinkt het heel raar, is je hond vastbinden aan een boom of in een bloedhete auto zonder zuurstof opsluiten. Wat ook niet mag, en ik kan me voorstellen dat u nu van uw spreekwoordelijke stoel valt of dat uw klomp breekt, is je hond achter je fiets binden om vervolgens net zolang rond te fietsen totdat de hond dood is. Ik weet het, we leven in een raar land, maar dit mag echt niet. Onthoud dat.

U begrijpt hopelijk de ironie in mijn woorden. U denkt als fatsoenlijk mens:’Dat doet toch niemand?’ Wel dus. Afgelopen week heeft een man op een fiets zijn hond net zolang met zich meegesleurd tot het beestje, gewond en uitgeput, overleed in de Agnietenstraat. Hoe ziek kun je zijn?

Ik heb een voorstel voor een passende straf. De rechter fietst, met de dierenbeul achter zijn fiets gebonden, naar de gevangenis op Guantanamo Bay. Tegen de tijd dat ze daar arriveren is de dierenbeul teruggebracht tot een hoopje afgesleten botten. De rechter wordt vervolgens op authentiek Amerikaanse wijze verhoord.

© 2007-2012 AllesoverUtrecht