zondag 19 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaDe rood/witte draad van 2008
Column
Gepubliceerd: 2008-12-29
door: Tom Staal
Iets wat als een rode draad door mijn ergernissen van het afgelopen jaar liep, was het amateuristische gedrag van onze plaatselijke voetbalclub FC Utrecht. Daar is de eigenaar bezig alle poten onder de fundering weg te zagen. Dat gaat hem aardig af. Het afgelopen jaar is Van Seumeren een doorn in het oog van voornamelijk de spelers. De man praat over respect alsof het zijn maîtresse betreft, maar heeft van voetbal geen kaas gegeten. Hij schopt tegen iedereen die op zijn weg komt, en dat gaat hem windeieren leggen in 2009. Hij regeert met ijzeren hand à la Thatcher in haar gloriejaren. Zo zorgde hij vroegtijdig voor vuurwerk door de complete trainersstaf de laan uit te sturen. Een unicum in de voetbalwereld. Alleen de hoofdtrainer mocht blijven zitten. Zelf vond hij het niet zo raar, hij had, zo verklaarde hij in een interview, al eens een hele boekhoudafdeling naar huis gestuurd. Lekkere vergelijking. Doch helemaal ongelijk had hij niet. Van Loen was een boerenkoolvoetballer die ook het IQ van deze winterse groente had. Alleen aan hem is het te wijten dat we in 1986 niet naar het WK mochten. De man hoort in het amateurvoetbal thuis. Hetzelfde verhaal betreft Nascimento, echter hij heeft in onze nationale elf nooit acte de presence mogen geven vanwege een Portugees paspoort. Wat een zegen moet dat voor ons nationale voetbal geweest zijn. Eveneens pleite, mooi zo. Maar waarom in godesnaam keeperstrainer Arts en looptrainer Druppers moesten vertrekken, is iedereen een raadsel. Arts is er nagenoeg als enige verantwoordelijk voor dat Michel Vorm het Nederlands elftal haalde.

De hoofdtrainer bleek direct na het ontslag ziek voor een week of twee en FC Utrecht sleepte tijdens zijn afwezigheid ineens zeven punten uit drie wedstrijden binnen. Van Hanegem weer terug op zijn plek, met een nieuwe assistent en de rust leek teruggekeerd. Maar niet voor lang, zo bleek in de één na laatste week van het jaar. Van Seumeren had nog wat extra vuurwerk het stadion in gesmokkeld. Willem had hem een duikboot genoemd, en kijkend naar zijn hoofd lijkt mij dat een bijzonder groot compliment. Echter was meneer de directeur op zijn Vockingworstje getrapt: reden te meer om ook Willem de laan uit te sturen.

Alles onder het mom van respect en professionalisering. Maar is het wel zo verstandig een voetbalclub te runnen als een bedrijf? Moet het runnen van een club niet overgelaten worden aan de voorzitter? Het lijkt er steeds meer op dat voorzitter Van Dop als spreekbuis gebruikt wordt. Van Seumeren vraagt en Van Dop draait het plaatje voor de pers. Van Seumeren speelt teveel de baas en bezit de vervelende eigenschap die veel managers en directeuren bezitten. Hij denkt te kunnen bepalen wat het beste is voor de mensen op de vloer, in dit geval het veld. Dit resulteert in bommetjes die rustig liggen te tikken. Een voorzitter staat doorgaans dichter bij de spelers, maar wordt voor de spelers ongeloofwaardig als hij nergens over mag beslissen. De spelers zijn ontevreden, dat is al een tijdje bekend. Toch blijven zij in ieder geval de supporters nog trouw door te blijven knokken op het veld, met een keurige negende plaats in de winterstop als beloning.

Hoe lang blijven de spelers de club nog trouw? Hoe goed doet die steenrijke miljonair het zakelijk gezien eigenlijk? Ik zet er vraagtekens bij. Na het seizoen 2007/2008 vertrok Nelisse transfervrij. Nadat hij twee jaar niet gepresteerd had en het derde jaar ineens het net weer wirst te vinden, weigerde hij het aanbod van FC Utrecht om zijn contract te verlengen. Dat kun je een waardeloze actie noemen van Nelisse, maar was het aanbod van FC Utrecht wel aantrekkelijk genoeg? Gevolg: contract afgelopen, Nelisse naar zijn oude liefde Adriaanse en Utrecht letterlijk nul op rekest. Hetzelfde scenario lijkt zich nu te voltrekken met Cedric van der Gun. Zijn contract loopt af en geïnteresseerden hebben zich reeds gemeld. Van der Gun heeft het aanbod om zijn contract te verlengen naast zich neergelegd. Als het FC Utrecht dus tegenzit, vertrekt Cedric, na Utrecht geruime tijd als ziekenboeg gebruikt te hebben, eveneens voor nul euro. Dit is zakelijk gezien natuurlijk waardeloos.

Van Dijk gaat misschien zijn aanvoerdersband inleveren. Het zou me dan ook niet verbazen als ook hij aan het eind van het seizoen eieren voor zijn geld kiest en ergens anders de spelverdeler gaat uithangen. Ali Boussaboun is het lievelingetje van Van Hanegem, wat betekent dat Boussaboun eveneens ontevreden zal zijn met het huidige reilen en zeilen van de club. En passant legden de spelers een verzoek tot een gesprek met Van Seumeren naast zich neer. Dat is ook een veeg teken aan de wand. Het zal nog wel even blijven rommelen in de Galgenwaard.
Hoewel ik de club, Van Seumeren en Van Dop persoonlijk al het goede wens, vrees ik het ergste. Ik zou graag zien dat Van Dop zich weer als een voorzitter gaat gedragen en voorop in de strijd gaat. Helaas geldt bij FC Utrecht, zoals bijna overal: wie betaalt, die bepaalt. Gelukkig hebben we ons vrouwenelftal nog, dat bovenaan staat en afstevent op een kampioenschap.

Ik zal geen vriendjes maken met deze column, maar dat hoort er dan weer bij. Ik ben benieuwd of ik nog welkom ben op de nieuwjaarsreceptie. Aan de andere kant: het is slechts mijn mening, en zoals Nederland 16 miljoen bondscoaches kent, zo ben ik één van die 300.000 die het in Utrecht allemaal beter denken te weten. Als we volgend jaar ineens staan te spelen tegen AC Milan in de UEFA-Cup, dan is alles weer vergeten en ben ik met plezier de schlemiel.

Voor iedereen wens ik een sportief en strijdlustig 2009, het liefst met een rood-wit tintje.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht