donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaBosch de Bouwer
Opinie
Gepubliceerd: 2008-07-11
door: Lezers


Door Vincent Oldenborg, fractievoorzitter van Leefbaar Utrecht.

Al sinds mensenheugenis staat de PvdA bekend als dé bouwpartij. In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw hing Amsterdam vol met grote borden: Wie bouwt? Wibaut! Wibaut was wethouder voor de SDAP (de voorloper van de PvdA). Via de vroegere Utrechtse wethouder Theo Harteveld (verantwoordelijk voor de bouw van Hoog Catharijne) en staatssecretaris en ex-wethouder Jan Schaefer (“In gelul kan je niet wonen”) is er een rechte lijn te trekken naar de huidige Utrechtse bouwwethouder Harrie Bosch: Bouwen, bouwen, bouwen.

De stad moet groter groeien, en groter, en groter. Maar Harry en zijn PvdA hebben een probleem. Er zijn steeds meer Utrechters die geloven dat al dat groter, groter, groter niet de goeie weg is. Want in al die extra huizen wonen straks heel veel extra mensen. En die extra mensen zorgen voor heel veel extra verkeer. En al dat extra verkeer geeft nog heel veel meer vieze lucht en lawaai in en om de stad. Er zijn nu al heel veel Utrechters die dat niet pikken want die vinden – mijns inziens terecht - dat er nu al heel veel vieze lucht en lawaai is. En Harrie wil wel bouwen, bouwen, bouwen, maar Harrie’s PvdA wil straks niet verliezen, verliezen, verliezen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

Maar wat is Harrie toch een geluksvogel want de Wet ruimtelijke ordening is sinds 1 juli veranderd: Opeens kan de provincie de stad dwingen om meer te bouwen, bijvoorbeeld in Rijnenburg. Harrie heeft heel veel vriendjes in Provinciale Staten zitten: Ook PvdA-ers. En die willen Harrie wel helpen door gelijk op 4 juli in de Provinciale Staten een motie in te dienen, gesteund door een stelletjes Groenlinkse, VVD- en ChristenUnie opportunisten uit de randgemeenten, die als de dood zijn dat er van die enge sociale woningbouwbewoners naar hun mooie Bosch en Duin, Bilthoven, Bunnik of Doorn komen.

Deze boeren en buitenlui werpen Harrie en zijn stadse PvdA een mooie rol als Pontius Pilatus in de schoot. Zo kan Harry straks zijn handen in onschuld wassen als de stad verder verstikt in een onoplosbaar luchtkwaliteitsprobleem. En de rest van de Utrechtse coalitie, behalve het CDA, dat provinciaal heeft tegengestemd omdat niet eerst met de stad is gepraat? Die is oorverdovend stil en vindt het blijkbaar prima dat de PvdA-, GroenLinks- en ChristenUnie-fracties in de provincie het vuile werk voor hen opknappen. Want blijven zitten op het pluche is zoals altijd belangrijker dan politieke moed.

© 2007-2012 AllesoverUtrecht