vrijdag 24 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaFietsen is gezond, eet meer fiets
Column
Gepubliceerd: 2008-07-22
door: Tom Staal
Duizenden mensen, zoniet tienduizenden, trachten dagelijks hun fiets ergens in de buurt van het Centraal Station te stallen. Niet geheel zonder risico. Als u de fiets namelijk niet parkeert in de daarvoor bedoelde fietsenstallingen is er een grote kans dat u te maken krijgt met de sterke kniptang van de wet. Die gaat dan heel kinderachtig uw slot openknippen en later mag u uw fiets terugkopen. De politie als legale fietsendief, schuine streep fietsjunk. Zo demotiveert deze gemeente het milieuvriendelijke gebruik van den Hollandsche fiets.

U bent verplicht uw fiets in die stallingen te parkeren, maar er zijn bij lange na niet genoeg fietsenstallingen. De gemeente heeft ons jaren geleden een fietsflat beloofd. Een fietsflat is een parkeergarage voor fietsers en zou de problemen met het stallen van de fiets aanzienlijk verkleinen. Goed plan, maar waar blijft dat ding dan? Hoe oneerlijk kun je het maken voor de fietsende burger van je stad? We willen het allemaal milieuvriendelijker, maar graag binnen de lijntjes alstublieft. U pakt dus de fiets, maar mag ‘m nergens stallen, behalve als u de moeite neemt ook nog vijf kilometer te wandelen en, als straks het water weer door de singels stroomt, wellicht nog een te stukje zwemmen voor u op de plaats van parkeren bent. Een mini-triathlon, u aangeboden door Jut en Jul van de gemeente Utrecht.

Ik vraag me direct af of dit juridisch wel klopt. Het zal wel, maar raar is het. Rondom het station zijn simpelweg te weinig fietsenstallingen, ik schat dat het aantal minimaal verdriedubbeld moet worden. De fiets kan dus nergens legaal geparkeerd worden, of u moet het om vier uur ‘s nachts proberen. Kleine kans dat er ergens nog een fietsenrekje vrij is. Hoe kun je mensen nu bestraffen als er geen goed alternatief is. Het is simpelweg niet mogelijk je fiets normaal te parkeren en dat valt de gemeente Utrecht aan te rekenen aangezien ze na jaren nog steeds niet met een goede oplossing zijn gekomen.

De optelsom is dat de gemeente het verplaatsen per fiets bevordert, creëert vervolgens geen goede parkeerfaciliteiten en steelt je fiets als je het toch waagt om je ouwe trouwe stalen ros te nemen. Snapt u het nog? Voor nu moet de politie acuut stoppen met het verwijderen van fietsen, en de gemeente moet er gisteren nog voor zorgen dat er voldoende stallingsmogelijkheden komen. Dat houdt in dat ze vooral geen stallingen moeten sluiten - zoals nu op Vredenburg is gebeurd - zonder een alternatief te bieden. De kans dat er iets verandert op korte termijn is helaas nihil tot nul. Welkom in Utrecht, waar of een junk óf de gemeente er met u fiets vandoor gaat.

© 2007-2012 AllesoverUtrecht