donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaOntwerp bibliotheek: grote kans gemist
Lezersbijdrage John Noy
Gepubliceerd: 2008-07-24
door: Lezers


John Noy is Utrechter en beeldend kunstenaar

Wat jammer dat een prachtig ontwerp voor de nieuwe centrale stadsbibliotheek weer in het behoudende Utrecht het onderspit heeft gedolven. Er is blijkbaar een grote angst om iets bijzonders neer te zetten in een stad die toch schreeuwt om bijzondere vormgeving. Wederom heeft men lak aan de mening van het 'gewone volk' die het nu gekozen ontwerp maar somber en donker vindt.

Bij de uitwerking wordt daar nu op gelet, is de toezegging aan de circa tweehonderd mensen die de moeite namen te reageren op de zeven voorstellen voor een nieuwe bibliotheek. Maar het blijft toch zo dat de zogenaamde kenners (architecten en bouwkundigen) zich blijkbaar vooral bezig houden met functionaliteit en bang zijn zich boven het maaiveld te verheffen. Een grote kans gemist! De schoonheid van het gebouw De Inktpot is toch niet te overtreffen dus laat dat vooral geen leidraad zijn.

Het door de vakkenners gekozen ontwerp van architectenbureau Rapp+Rapp is weer een hoop stenen erbij die doen denken aan de kantelen van oeroude kastelen. Nee dan die prachtige gewaagde bloemmotieven en sierlijke vormen van het door het publiek gewenste bouwwerk dat het bureau 3XN ontwierp, Een juweeltje zou ik zeggen. Maar wat zei de vakjury: “Het zal snel vervelen” en daarom zitten we met een vervelende saaie vormgeving die weliswaar zo goed allerlei functies met elkaar verbindt, maar zo weinig verrassend, vierkant en oerdegelijk van idee en uitstraling is. Het ligt wel lekker in de lijn van het door het, ook zo deskundige, panel gekozen Muziekpaleis op het Vredenburg.

Utrechters mochten reageren op de zeven ontwerpen die waren ingediend voor de stadsbibliotheek, maar waarom laat de gemeente eigenlijk mensen kiezen als er toch niets mee gedaan wordt? Utrecht kan het maar niet goed doen. Wie weet nog van de schijnheilige keuze met De Haas op de Neude. ‘Utrecht kiest' was toen het motto. Om te kunnen kiezen werden er twee oerlelijke beelden naast De Haas aangeboden en wij mochten kiezen. De uitslag was bij mij al bekend bij het zien van de twee concurrenten. Voor een van die twee heeft een aantal ambtenaren nog een mooie trip gemaakt naar het buitenland. ‘Utrecht heeft gekozen’, stond er met vette letters in de krant: me reet! (het zit me nog steeds een beetje dwars zoals u merkt).

Het blijft voor mij, en velen met mij denk ik, de vraag hoe het toch steeds maar weer kan bestaan dat het mooie er niet komt en het lelijke altijd wint! Afgezien van het mooi verbouwde stadhuis, moet ik er eerlijk bij zeggen. De politiek en belangen die wij niet kennen zullen hier een grote rol in hebben, vermoed ik. Maar wie zal dat ooit toegeven?

Dus is het jammer, jammer, jammer, want ik hou van Utrecht.

© 2007-2012 AllesoverUtrecht