donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaWilders: persoon +1, ideologie -1

Gepubliceerd: 2008-05-30
door: Lezers
Door Marcel van den Tooren

Maandagavond Knevel & Van den Brink gezien. Week twee van dit seizoen van de mannenbroedersversie van Pauw & Witteman. Vorig seizoen viel het niet echt mee. De mannen kwamen niet in een flow terecht en de vrouwelijke side-kicks voegden weinig aan het programma toe. Nieuwe ronde nieuwe kansen.

Deze inleiding terzijde – ik ben immers geen tv-recensent maar een politicus – wil ik het hebben over Geert Wilders. Niet over de film – welke film??? – waarvan in ons land het voorspel meer stof deed opwaaien dan de daad zelf. En niet over de PVV waarvan ik me steeds weer afvraag wat die laatste V in de afkorting te zoeken heeft. Ik wil het hebben over de verwoede pogingen die Wilders telkenmale doet om aan te geven dat hij niets heeft tegen moslims zelf maar dat hij hun geloof als een groot gevaar beschouwt. Moslims zijn welkom zolang ze zich maar niets aantrekken van de islam. Aldus de heilige overtuiging van Wilders.

Tot maandagavond kon ik daar niets mee. Ik dacht altijd dat Wilders een U-bochtconstructie had bedacht om niet als vreemdelingenhater aangemerkt te kunnen worden. Zolang je niets over mensen, vreemdelingen, moslims zegt, kun je niet voor xenofoob of racist uitgemaakt of vervolgd worden. Bevecht iets wat schijnbaar buiten de mens om bestaat en je hebt vrijspel. Dat was in mijn ogen de goed doordachte tactiek van de geslepen politicus. In ons land mag je vooralsnog – even afkloppen – een ideologie of een godsdienst bekritiseren. Blijf van God of Allah zelf af en je kunt een aardig potje breken. Zoals gezegd, sinds maandagavond ben ik er niet van overtuigd dat Geert Wilders gebruik maakt van deze geforceerd aandoende tactiek.

Tijdens de talkshow van Knevel en Van den Brink viel het kwartje of zo u wilt, zag ik het licht. Ik ben een gelover geworden. Wilders is het levende bewijs dat het kán. Dat een aardig, vlot, intelligent en humorvol mens aanhanger kan zijn van een verwerpelijke overtuiging. Ik zag gewoon een leuke vent met grappig haar. En zolang het niet ging over zijn stokpaardjes was het een prettige gast in een stijf programma. Zeg maar de ideale side-kick voor twee stroeve mannen die vaak dreigen stil te vallen. Donderdag viert zijn moeder haar 75ste verjaardag. Wat zou ik graag naast Geert zitten, stuk vlaai en nog een stuk vla erbij. Kop koffie en dan lekker ouwedeuren over het EK en over de jammerlijke degradatie uit de eredivisie van Venloos trots VVV. Een blokje kaas en een pilsje verder zou ik hem kunnen vragen of hij misschien last van zijn nek heeft. Hij trekt daar altijd zo mee. Heeft hij al geprobeerd te smeren met SRL-gelei? En wat zei de dokter?

Ik heb niets tegen Geert Wilders maar zijn ideologie vind ik verwerpelijk, haatzaaiend en levensgevaarlijk. Dit jaar word ik 40. Misschien kan ik vragen of Geert gezellig een bakkie komt doen. Als hij dan bij de voordeur zijn ideologische veren afschudt, beloof ik hem dat ik hem gastvrij zal ontvangen.

www.groepvos.nl

© 2007-2012 AllesoverUtrecht