vrijdag 24 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaNieuwe Schakel: Geen reden tot feest

Gepubliceerd: 2008-09-24
door: Lezers


Lezersbijdrage Jolanda de Jong, oud jongerenwerker / ambulant werker Vleuten - De Meern

Afgelopen zaterdag was de feestelijke opening van het nieuwe pand van de Schakel in Vleuten. Burgemeester Aleid Wolfsen was erbij aanwezig. Helaas heeft hij het oude pand met al zijn activiteiten nooit gezien, dan was het misschien een minder feestelijke opening geworden. De Schakel was en is hét buurtcentrum van Vleuten.

Mijn grootste ergernis is niet zozeer de uitstraling van het nieuwe pand, wat totaal niet past bij de overige gebouwen in de dorpskern, maar gaat meer over de inhoud van dit pand.

De oude Schakel was een bruisend ontmoetingscentrum voor jong en oud. Voor de jongeren was het pand drie avonden per week geopend. Ze konden daar poolen, spellen spelen op een playstation, films kijken of gezellig met elkaar kletsen en wat drinken (non alcoholisch) aan de bar. Dit alles onder leiding van jongerenwerkers en medewerkers van het JIP (Jongeren Informatie Punt).

Na jarenlange investering in jongerenwerkers en outreachend werkers op straat, is het gelukt om veel jongeren van de straat te houden. Door de bouw van het nieuwe pand is dit in één klap vernietigd. Het huidige pand is niet geschikt voor jongeren. Er is geen rekening gehouden met het aantal jongeren en hun wensen.

De jongeren hebben twee jaar te horen gekregen dat zij een prachtige vervanging zouden krijgen voor het oude pand. Zij hebben bijna twee jaar in een container hun activiteiten voortgezet, in afwachting op de nieuwe Schakel. Dit ging prima, alle activiteiten gingen gewoon door.

Tot groot verdriet van de jongeren en hun ouders, blijkt er in het nieuwe pand geen geschikte ruimte beschikbaar te zijn voor deze doelgroep. Een pooltafel past er niet eens in. Drinken kan niet, de bar die in de grote ruimte staat is verboden terrein voor de jongeren, evenals de rest van het pand.

Kortom het zaaltje (niet groter dan een gemiddelde woonkamer) waar de jongeren in zouden moeten, is totaal niet geschikt voor jongerenactiviteiten.

Het gevolg hiervan is:
- Jongeren komen niet in het nieuwe pand
- Jongeren gaan weer op straat hangen
- Jongeren staan buiten te drinken zonder toezicht van een jongerenwerker
- Overlast op straat neemt weer toe (waar jaren lang aan gewerkt is om deze doelgroep binnen te krijgen en te houden, het mocht immers wat kosten al die jongerenwerkers en ambulant werkers).

Kortom deze doelgroep is wederom de dupe van al die “prachtige nieuwbouwprojecten”.

Geef de jongeren maar weer de container terug, dan kunnen ze met z'n allen naar binnen en weer lekker poolen etc.

© 2007-2012 AllesoverUtrecht