donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
HDJ
Column
Gepubliceerd: 2009-08-02
door: Tom Staal
Niet lang geleden was er een jazzfestival in Utrecht, Jazz-a-palooza. In Wijk C om precies te zijn. Ik juich jazzfestivalletjes enorm toe. Het dorp waar ik ben opgegroeid ligt hier niet ver vandaan, circa dertig kilometer. De dichtstbijzijnde stad was Gorinchem. Als je daar ging stappen, dan was je heel wat in de ogen van je vrienden. Gorinchem, de grote stad. Ik kom er zo nu en dan nog wel eens en maak dan een wandeling over de mooie stadswallen, maar meer kun je er eigenlijk niet doen. Het volk riekt uit het smoelwerk naar de lokale gebakken trots, Gorcumse zoute bollen. Onmogelijk te beschrijven wat voor smakeloze bollen dat zijn, maar stelt u zich voor dat de enige smaak die ze konden bedenken zout was en u zult beamen dat het stadje niet bepaald uitblinkt in creativiteit..

Gorinchem had, en misschien wel heeft, één plus: hun jaarlijkse jazzfestival. Grote namen spelen tussen onbekende talenten en mensen die denken dat ze talent hebben, al is het bij jazz vaak verre van eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Zeker niet na het rijkelijk vloeiende bier. De sfeer in die stad toentertijd was super, een beetje zoals wijlen onze bluesroute in haar gloriejaren. Dus vóórdat nachtburgemeester (ahum en moehahahaha) Cees van Leeuwen het evenement door eigen onkunde en gebrek aan discipline uit zijn klamme handjes liet glippen. Utrecht heeft wel weer zo’n festival nodig, en hard ook. De bluesroute is vervangen door een verderfelijk discofeest. Vast erg succesvol, maar ik wil niets met disco te maken hebben, tenzij er zo’n gigantisch stuk in mijn kraag zit van de drank dat van een kraag nauwelijks nog gesproken kan worden.

Ik heb een rondje gemaakt door Wijk C en een stukje verder en trof daar een gevarieerd aanbod. Het weer was goed en de sfeer okee. Het heeft absoluut potentie om een waardige opvolger van de Bluesroute te worden. Hier en daar werd een onvermijdelijke ode aan de overleden Michael Jackson gebracht. Vooral het nummer Pretty Young Thing was een favoriet, zouden de bands niet weten dat Miles Davis ooit een versie van Human Nature heeft opgenomen? Dit kwam de hem overigens op veel kritiek te staan, maar was voor een jazzfestiaval een logischere keuze geweest.

Eén geboekte act stelden mij zeer teleur. De act, nota bene in mijn geliefde kroegje Willem Slok, maakte mij bijzonder pissig. Rond een uur of tien kwam daar dj Sugaspank draaien. Sugaspank zou ‘funk met een hoofdletter F’ draaien en ‘fijne jazzy tunes’, zo beloofde het programmaboekje althans. Het was één grote deceptie. De beste man was gesitueerd achter een statafel van het soort dat u tegenkomt op het tuinfeestje met lauwe bitterballen bij uw schoonfamilie. Hij klapte zijn laptop open en begon te klikken. Het schijnt een trend te zijn, dj’s die vanaf hun harde schijf draaien. Een HDJ (Hard Disk Jockey) dus. Bah, wat vies, wat slecht, wat een schande. Dit soort praktijken getuigt van een volledig misplaatst gebrek aan respect voor de muzikant, dan wel het publiek.

‘Het lijkt net alsof hij continu zijn e-mail aan het checken is’, zo verwoordde mijn zwager, zelf een muzikaal genie. Dit nadat hij enigszins teleurgesteld van een dj in Tivoli was teruggekeerd die ook enkel met zijn pc aan het communiceren was. Een dj draait vanaf cd’s of nog liever: ouderwets vinyl! Op een jazzfestival vind ik dat een dj op zijn minst vijftig procent vinyl moet draaien. Sugaspank moet zich heel diep schamen dat hij durft te beweren dat hij funk met een hoofdletter F draait. Hij draait helemaal niet. Met zijn ongeïnteresseerde blik komt hij eerder over als iemand die zijn dingetje doet omdat hij er nu tóch is. Fijne overgangen van de ene naar de andere plaat waren ook niet aan hem besteed. Het leek wel of hij zijn ‘Itunes’ op shuffle had gezet en af en toe voor de show eens naar zijn beeldscherm tuurde. Het zou besmettelijk kunnen zijn, dus blijf uit de buurt van deze nietsnut, computernerd en bovenal respectloze muziekverkrachter. Mijn boodschap aan Sugaspank: blijf lekker klikken totdat je er RSI van krijgt, maar noem jezelf geen dj, je bent een ‘HDJ’, en die moeten uitgeroeid worden, en gauw ook. Ik wil daarom afsluiten vrij naar Belg én cabaretier Wim Helsen: ‘Sugaspank, ge zijt een prutser, en ge weet het’. En nou opzouten met je kutcomputer.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht