dinsdag 18 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Terug naar de Stad
Column
Gepubliceerd: 2009-12-30
door: Quentin van Dinteren
De decembermaand is tegelijkertijd hartverwarmend en vermoeiend. Althans, dat beweren mensen. Het vermoeiende aspect speelt vooral een rol bij hen wiens eten ik op kom eten en wiens drank ik op kom drinken. Gastheer zijn van een kerstevenement of een familiediner is iets wat ikzelf vooralsnog heb weten te vermijden.

Het hartverwarmende aspect is niet persé dat je bij familie en vrienden zit, hoewel dat ook een rol speelt, maar ook dat iedereen op straat weer eventjes wat vriendelijker is. Zo geef ik netjes een arm aan een oud dametje die over de stoep van de bevroren Potterstraat glibbert. Ze lacht vriendelijk en perst er een “dank u wel, jongeman” uit.

Vreemd? Neen, dat is nog normaal. Maar dan zijn er nog de mannetjes die sneeuwballen – olijk geoogst van de autodaken – over en weer keilen in de Lange Koestraat. Zij stoppen even beleefd terwijl ik, bedacht op gevaar, door hun vuurlinie marcheer. En dat is iets wat je met de (eventuele) januarisneeuw niet hoeft te verwachten.

En de rest van het volk? Vallend en weer opstaand, met roze blos op de wangen en gegeneerd lachend vanwege drie bijna-valpartijen achterelkaar, zoeken zij hun weg door de stad. Jammer van sommige sjaaltjes, mutsen en wanten, moet ik daar wel even bij zeggen; de wintermode is soms nog wreder dan de kou.

En al die beleefde buschauffeurs, lachende conducteurs, vriendelijke winkeliers, beste wensen en vrolijke gezichten doen bij mij het gevoel opleven – het hartverwarmende gevoel – van de decembermaand. Het is alsof ik in een gezellig en hecht dorp woon. En voor één maand vind ik dat goed...

Ik ben namelijk meer een stadsmens. Wanneer men met oud en nieuw dronken op straat schreeuwt en het vuurwerk Utrecht lijkt te veranderen in Londen in de Blitz ‘41, ben ik ook altijd even blij. December is voorbij: het harde deel van de winter breekt aan. Wij gaan terug van Dorp naar Stad. En schoonheid zit voor mij in die contrasten...

Een magnifiek 2010 toegewenst!

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht