donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaOnraad
Column
Gepubliceerd: 2009-01-07
door: Tom Staal
Het is inmiddels 2009 en ik kan nog steeds met al mijn vingers stukjes typen. Ik vond het een bescheiden jaarwisseling. Hier en daar een containerbrandje of een autootje in de hens, fietsje in gracht en meer van dat soort voorvallen.

Na 1 januari komen de nieuwjaarsborrels en vooral de toespraken. Eén van de eersten die de burger heeft toegesproken, is de korpschef van de politie Utrecht, Stoffel Heijsman. Trots kon hij melden dat de criminaliteit wederom was gedaald. Terecht iets om trots op te zijn, maar niet helemaal in lijn met een recent onderzoek, waarin Utrecht als meest onveilige stad van Nederland uit de bus kwam.

De korpschef zou voor 2009 graag willen dat de inwoners van de Domstad vaker 112 bellen. Meer betrokkenheid van de burger, als er voor zijn of haar ogen dingen gebeuren die niet door de maatschappelijke beugel kunnen. Op het eerste gezicht geen slecht idee, maar wel met wat haken en ogen.

Als er iets niet in de haak is, heeft u als burger twee mogelijkheden om dit te melden. Voor levensbedreigende zaken het alarmnummer 112. Mocht er geen leven in gevaar zijn, dan het algemene politienummer 0900-8844. Leuk geheugensteuntje: 8844 intoetsen op je gsm doe je door de letters TUIG in te drukken. Heel ironisch. Het nadeel TUIG is dat het een betaald nummer is. Lokaal tarief, dat wel. Maar als je telefoon geblokkeerd is, lukt het niet dit nummer te bereiken. Daarbij wordt er voor 0900-nummers door de telecomaanbieder een extra tarief gehanteerd voor het gebruik van uw mobiele telefoon. Dit tarief verschilt per provider en kan oplopen tot 1,25 euro per minuut. Het kan dus aardig wat centjes kosten als je je beste vriend wilt bereiken. Wil de politie betrokkenheid van de burger, dan zou het verstandig zijn het nummer te wijzigen in een gratis 0800-nummer. Misbruik zou vrij eenvoudig voorkomen kunnen worden door alleen oproepen met nummerherkenning te accepteren.

Twee jaar geleden had ik alleen een prepaid mobiele telefoon, en op oudejaarsavond stond voor mijn appartementje in de prachtwijk Kanaleneiland een auto in brand. Niet bepaald iets waar je op die avond in die wijk van opkijkt. Als gehoorzame burger besluit ik 112 te bellen. Ik leg uit wat er aan de hand is en het antwoord van de dame was dat dit geen levensbedreigende situatie betrof en dat ik 0900-8844 moest bellen. Nadat ik haar duidelijk had gemaakt dat ze wat mij betreft een trui kon gaan breien en dat ik geen verdere moeite ging doen, werd mijn melding toch nog serieus genomen. Van de auto was inmiddels niet veel meer over.

Het is de burger ook niet helemaal duidelijk wanneer 112 gebeld dient te worden en wanneer het algemene, betaalde nummer. Misschien kan korpschef Heijsman hierover nadenken en een lijstje opstellen:

Autobrandje = 0900-8844
Gewapende overval = 112
Ongewapende overval = 0900-8844
Roken in openbare ruimte = 112

Zijn idee is goed, nu moet het nog goed uitgewerkt worden, maar ik denk dat het wijzigen van 0900-8844 in het gratis 0800-8844 de simpelste oplossing is voor beide problemen. Mocht een burger per ongeluk toch het verkeerde nummer bellen, kan het telefoontje eenvoudig doorgeschakeld worden.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht