zondag 19 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Van Seumeren doet een columnpje
Column
Gepubliceerd: 2009-06-03
door: Tom Staal
En daar hebben we Van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht. U kent hem vast wel: zijn gezicht vertoont treffende gelijkenis met de joker uit een stok kaarten en zijn neus lijkt geleend van een cliniclown. In het onvolprezen voetbalblad Rondom Voetbal mag hij de columnist uithangen. Het is een vreemde trend, die de laatste paar jaar de kop opstak en volgens welke directeuren en eigenaren van bedrijven en instellingen het nodig vinden hun schrijfsels te publiceren. Steef Schinkel, eigenaar van het oude Schillertheater, wil dit zelfs zó graag dat hij Ons Utrecht betaalt voor het wekelijks plaatsen van een onzinnig stukje tekst van zijn hand. Nu is dus de beurt aan Van Seumeren in zijn rol van grootaandeelhouder van onze lokale FC.

Eigenlijk doet Van Seumeren hetzelfde als Schinkel. Wat wil het geval, Van Seumeren heeft nogal wat centjes in het blad zitten. Geen redacteur die het in zijn hoofd haalt om de stukjes nietszeggende proza van zijn hand te weigeren. Zeker niet als je weet hoe makkelijk deze man personeel op straat zet. Hij begint zijn verhaal met een terugblik op een bewogen jaar. Vervolgens geeft hij aan dat er een traject is opgestart om FC Utrecht op alle fronten beter te maken. Hij zegt er meteen bij dat dit een aantal jaren in beslag gaat nemen. Klinkt goed tot zover. Alle sportjournalisten die ik het afgelopen jaar heb gesproken, menen dat hij dezelfde fouten maakt als Dirk Scheringa in zijn beginperiode bij AZ. Als hij daarmee een soortgelijk resultaat behaalt als Scheringa bij de Alkmaarse club, dan heb ik voorlopig alle geduld.

Nog meer goed nieuws. Er zal komend seizoen meer geld aan nieuwe spelers worden uitgegeven dan eigenlijk begroot is. Voor je het weet speelt Ronaldo in de Galgenwaard. Vanaf hier begint Van Seumeren pas écht grappig te worden. Hij wordt namelijk, zo schrijft hij, doodziek van een ieder die Utrecht in het afgelopen seizoen in een kwaad daglicht heeft gezet. Hij noemt deze mensen azijnzeikers. Vooral de columnisten moeten het ontgelden. ‘Wie de schoen past, trekke hem aan’, zet hij zijn woorden kracht bij. Nou Van Seumeren, ik heb die schoen gepast, en hij zit als gegoten!

Tot zover staat hij wat mij betreft volledig in zijn recht. In een column mag je alles zeggen, het valt niet voor niets onder het kopje ‘opinie’. Het is zijn mening en daar heeft hij recht op. Wat hij van mij echter níet mag doen, is vervolgens iedereen vragen niet meer negatief over zijn club te schrijven, want dat draagt niet bij aan een positief beeld. ‘Daarbij’, zo stelt hij, ‘hebben we de doelstelling van afgelopen seizoen toch maar wel eventjes gehaald’. Aha, de doelstelling is dus het halen van de play-offs. Weten we dat ook weer. Het spijt me, maar de gemiddelde supporter stelt zich de bemachtiging van een plaats in het Europees voetbal ten doel.

Feitelijk vraagt Van Seumeren om niet meer kritisch te schrijven over FC Utrecht. Dat is niet alleen verdomde lastig, maar welbeschouwd compleet van de zotte. Sinds wanneer gaat een grootaandeelhouder zich bemoeien met de uitingen van pers en columnisten? Vormt hij zelf niet de basis van de kritische commentaren? Híj was immers degene die op nogal merkwaardige wijze meerdere personeelsleden in één keer aan de kant schoof, en dat vervolgens in de media verdedigde. Welke reden gaf hij ook alweer voor het ontslag van de assistenten, was het niet iets in de trant van gebrek aan toewijding? Ook vertelde hij dat hij eens een hele administratieve afdeling van één van zijn bedrijven naar huis had gestuurd. Dus Van Seumeren mag wél en plein public kritisch zijn, maar mensen die volgens hem ‘nog nooit tegen een bal getrapt hebben’ mogen dat niet?

Meten met twee maten dus. Rare vogel, die Van Seumeren. Ik sta er niet van te kijken. Toen Van Hanegem een rare opmerking over hem maakte, werd hij per direct ontslagen. Hij kan blijkbaar niet zo goed tegen kritiek. Hij lijkt een beetje op onze burgemeester, maar gelukkig met één verschil: Van Seumeren heeft in ieder geval het lef om een dergelijke vraag te stellen in het openbaar. Hoe achterlijk die vraag ook mag zijn, hij doet geen poging om kritische geluiden te doen verstommen voor publicatie. Maar verder doe ik natuurlijk niets met zijn gezever in Rondom Voetbal. Sterker nog, het maakt me des te kritischer. Ik kan niet wachten tot het seizoen weer gaat beginnen. Lekker azijnzeiken. Want misschien weet Van Seumeren het nog niet, maar Utrechters pissen sinds mensenheugenis de zuurste azijn van het land. Geen enkele reden voorlopig om het glazuur het komende voetbalseizoen niet volledig van de pot af te pissen.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht